Hlavní obsah

Cena domácí solární elektrárny: Jaké faktory ovlivňují náklady?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock - licence zakoupena

Solární elektrárna na střeše domu může výrazně snížit výdaje za energie. Kolik stojí solární elektrárna, kdy je možné využít dotaci a jaká je návratnost této investice?

Článek

Typy solárních systémů

Existuje několik druhů solárních systémů, které lze použít pro domácnosti. Nejčastější variantou jsou fotovoltaické elektrárny, které přeměňují sluneční energii na elektrickou pomocí solárních panelů. Tyto panely obsahují fotovoltaické články, které využívají fotoelektrický jev k produkci elektrického proudu.

Dalším typem je ostrovní systém. Tento systém není připojen k veřejné elektrické síti a je ideální pro odlehlé oblasti. Investiční náklady pro ostrovní systém jsou vyšší, pohybují se v rozmezí 240 000 až 300 000 Kč, což odráží jeho soběstačnost a schopnost fungovat nezávisle na externích dodavatelích.

Uživatelé mohou také využít hybridní systémy, které kombinují možnosti ostrovního a fotovoltaického systému. Tento typ může být připojen k veřejné síti, ale zároveň zahrnuje baterie pro ukládání energie.

Pro nákladově efektivní instalaci je možné získat dotace z programu Nová zelená úsporám, kde lze získat až 150 000 Kč. Tato podpora významně snižuje počáteční investice a zkracuje dobu návratnosti.

Přehled typů solárních systémů

  • Fotovoltaická elektrárna: cena 120 000 - 150 000 Kč, doba návratnosti až 10 let, výhodou jsou její nízké provozní náklady, možnost dotace.
  • Ostrovní systém: cena 240 000 - 300 000, doba návratnosti až 12 let, výhodou je její soběstačnost, je tedy vhodný pro odlehlé oblasti.
  • Hybridní systém: Kombinace obou systémů, výhodou je záložní baterie pro ukládání přebytečné energie

Optimalizací výběru systému a vhodnou instalací mohou domácnosti významně snížit náklady na energie a přispět k ochraně životního prostředí.

Kam se instalují fotovoltaické elektrárny

Fotovoltaické elektrárny se nejčastěji instalují na střechy rodinných domů, kde mohou využívat maximální množství slunečního světla bez překážek. Jedná se o vhodná místa pro instalaci kvůli obvyklé vysoké expozici slunci a dostupnosti prostor pro umístění panelů.

Další možná místa pro instalaci:

  • Fasády budov: Kromě střech lze panely umístit i na fasády domů, zejména na jižní stranu, aby byla zachována co nejlepší efektivita.
  • Zemní instalace: Pokud není dostatek místa na střeše nebo fasádě, panely mohou být instalovány i na pozemek vedle budovy.
  • Průmyslové objekty a skladiště: Široké a ploché střechy průmyslových budov poskytují ideální prostředí pro instalaci rozsáhlých fotovoltaických systémů.
  • Veřejné budovy: Školy, úřady a další veřejné instituce často využívají střešní prostory pro instalaci fotovoltaických panelů pro úsporu nákladů a podporu ekologických iniciativ.

Důležité aspekty při instalaci:

  1. Orientace: Klíčovým faktorem je orientace solárních panelů směrem na jih pro maximální zachycení slunečního světla.
  2. Sklon střechy: Optimální sklon střechy pro instalaci panelů v České republice je mezi 30 až 45 stupni.
  3. Stínování: Je důležité zajistit, aby instalace nebyla stíněna stromy či jinými budovami, které by snižovaly její účinnost.

Dotace a podpora:

Státní program Nová zelená úsporám nabízí možnost získat dotace na instalaci fotovoltaických elektráren, které mohou pokrýt významnou část nákladů. Dle výsledků hledání je možné získat dotaci až 150 000 Kč, což představuje přibližně polovinu počáteční investice.

Přehled orientačních nákladů:

Velikost systému a jeho odhadovaná cena

  • 2,5 kW: 120 000 Kč
  • 5 kW: 200 000 – 300 000 Kč
  • 10 kW: 400 000 – 600 000 Kč

Fotovoltaické elektrárny poskytují ekologické a ekonomicky výhodné řešení pro výrobu elektrické energie, což čím dál více přitahuje pozornost jak individuálních domácností, tak větších organizací.

Výběr fotovoltaické elektrárny

Při výběru domácí fotovoltaické elektrárny je potřeba zvážit několik klíčových faktorů. Cena solárního systému se může výrazně lišit v závislosti na jeho velikosti, výkonu a technologii, kterou využívá. Fotovoltaické elektrárny (FVE) jsou nejběžnější volbou pro domácnosti a nabízejí různé možnosti, které splňují specifické potřeby a rozpočty.

Cenové rozmezí

Pořizovací cena domácí fotovoltaické elektrárny s ročním výkonem 2,5 MWh se pohybuje kolem 120 000 Kč. Cena zahrnuje instalaci a materiál. Dotace z programu Nová zelená úsporám mohou tuto investici snížit až o 150 000 Kč.

Typy fotovoltaických elektráren

Existuje několik typů fotovoltaických systémů:

  • On-grid systémy: Připojení k veřejné energetické síti, umožňuje prodej přebytečné energie.
  • Off-grid systémy: Nejsou připojeny k síti, využívají baterie pro skladování energie.
  • Hybridní systémy: Kombinují prvky obou předchozích typů, nabízí vyšší flexibilitu a záložní zdroje energie.

Výhody a nevýhody

  1. Výhody:Snížení nákladů na energie
    Možnost využití dotací
    Ekologický přínos
  2. Nevýhody:Vysoké pořizovací náklady
    Závislost na slunečním svitu
    Potřeba údržby a servisu

Kalkulačka nákladů

Pro přesný výpočet investičních a provozních nákladů solárního systému je možné využít online kalkulačky. Tyto nástroje mohou zohlednit individuální parametry jako je plochá střecha, úhel sklonu a geografická poloha.

Nabídky na klíč

Mnoho firem nabízí tzv. „řešení na klíč“, které zahrnuje kompletní služby od poradenství přes projektování až po instalaci a údržbu.

Pro výběr fotovoltaického systému je klíčové porovnat různé nabídky a konzultovat možnosti s odborníky v oboru.

Výkon fotovoltaické elektrárny

Výkon fotovoltaické elektrárny se obvykle uvádí v jednotkách kilowattpeak (kWp), což představuje maximální výkon, který může systém dosáhnout za ideálních podmínek. Na území České republiky se výroba elektřiny z 1 kWp pohybuje od 950 kWh v oblasti Krkonoš až po 1 150 kWh na jižní Moravě.

Důležitým faktorem při plánování solární elektrárny je také velikost střechy a orientace domu. Pro optimální výkon by střecha měla být nasměrována na jih a měl by být zajištěn dostatek prostoru pro instalaci panelů.

Domácí solární elektrárny se dají rozdělit podle výkonu do několika kategorií:

  • Malé systémy: 1-3 kWp, vhodné pro nižší spotřebu energie
  • Střední systémy: 4-7 kWp, ideální pro běžné rodinné domy
  • Velké systémy: 8 kWp a více, pro vyšší spotřebu nebo pro domy s větším počtem obyvatel

Výhody a náklady

Hlavní výhodou instalace fotovoltaické elektrárny je snížení nákladů na elektrickou energii a menší závislost na veřejné síti. Cena se odvíjí od použité technologie a kapacity systému. Podle dostupných informací se pořizovací cena pohybuje mezi 200 000 až 600 000 Kč. Do ceny jsou zahrnuty solární panely, měniče, montáž a často i bateriové úložiště.

Dotace

Instalace domácí fotovoltaiky může být podpořena dotacemi z programu Nová zelená úsporám, což může výrazně snížit počáteční náklady. Dotace může pokrýt až polovinu celkové investice, což může být výraznou úlevou pro domácnosti investující do obnovitelných zdrojů energie.

Cena fotovoltaické elektrárny

Cena domácí fotovoltaické elektrárny se může pohybovat v širokém rozmezí v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou velikost systému, typ použitých panelů, potřeba bateriového úložiště a dodatečné prvky jako optimizéry či chytré regulátory. Typický cenový rámec pro instalaci fotovoltaického systému se pohybuje mezi 200 000 Kč a 600 000 Kč.

Faktory ovlivňující cenu:

  • Velikost a výkon systému: Menší systémy určené pro menší spotřeby budou levnější než rozsáhlejší systémy pro větší domy a vyšší energetické požadavky.
  • Kvalita a typ panelů: Vysoce efektivní panely s delší životností mohou být dražší, ale také poskytují větší produkci energie na jednotku plochy.
  • Baterie: Systémy s bateriovými úložišti umožňují ukládání přebytečné energie a její použití během noci nebo oblačných dnů. Tyto systémy přidávají na celkové ceně, ale zvyšují nezávislost na síti.
  • Instalační náklady a doplňkové vybavení: Práce spojená s instalací, případná údržba střechy nebo transformátory a optimizéry mohou přidat další náklady.

Dotace a úspory z programu Nová zelená úsporám:

Pro snížení počátečních investic je možné využít dotace z programu Nová zelená úsporám, který v roce 2024 nabízí až 150 000 Kč na fotovoltaické systémy. Tato dotace může výrazně snížit dobu návratnosti investice.

Rostoucí ceny energií a zvyšující se zájem o energetickou soběstačnost činí z domácí fotovoltaické elektrárny atraktivní investici. Počty instalací trhají rekordy i v roce 2024, což je důkazem rostoucí poptávky po udržitelných zdrojích energie.

Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny

Návratnost investice do domácí fotovoltaické elektrárny závisí na několika faktorech. Přímá spotřeba vyrobené elektřiny je klíčová pro rychlou návratnost investice, jelikož vychází výhodněji než prodej elektřiny do sítě.

Při současných cenách energie může fotovoltaická elektrárna snížit výdaje domácnosti za elektřinu o 50 až 80 %. Rychlost návratnosti investice se v posledních letech výrazně zrychlila díky dvojciferné inflaci a vysokým cenám energií. Dříve se návratnost investice pohybovala okolo dvaceti let, nyní je tato doba zkrácena na více než polovinu.

Dalším významným faktorem je cena za kWh elektřiny. Pokud by cena za kWh byla 4,75 Kč, návratnost investice by se mohla pohybovat kolem 6,5 let, pokud se využije 90 % vyrobené energie. S poklesem ceny za kWh na 3,50 Kč by se úspory snížily, což by prodloužilo dobu návratnosti.

Je důležité zahrnout všechny náklady na instalaci, možné úrokové sazby, daňové úlevy, dotace a úspory na účtech za energii. Dotace z programu Nová zelená úsporám může pokrýt až polovinu celé investice, což významně snižuje počáteční náklady.

Zdroje:

https://www.srovnejto.cz/blog/kolik-vas-bude-stat-domaci-solarni-elektrarna/

https://pr.denik.cz/doporucujeme/kolik-vas-bude-stat-domaci-solarni-elektrarna-20220502.html

https://evolty.cz/fve/cena-fotovoltaiky/

https://www.banky.cz/clanky/cena-domaci-solarni-elektrarny-prehled-nakladu-dotaci-a-navratnosti/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz