Hlavní obsah

Oprav dům po babičce: Jak na renovaci starších domů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock - licence zakoupena

Plánujete rekonstrukci domu, která povede k energetickým úsporám? V tom případě je možné, že dosáhnete na dotaci z programu Oprav dům po babičce.

Článek

„Cílem dotačního programu Oprav dům po babičce je zrychlit tempo renovací za účelem úspory energií a snižování energetické náročnosti budov. Finanční prostředky, které mohou žadatelé získat, jsou určeny k pokrytí renovace nemovitosti, při níž dojde ke snížení energetické náročnosti budovy. Specifikem této dotace je skutečnost, že žadatelé obdrží celou výši dotace na účet předem,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Jaký je maximální možný obnos, který mohu z dotace získat?

Domácnosti mohou prostřednictvím programu Oprav dům po babičce získat až 1.000.000 Kč na komplexní zateplení objektu. Tuto částku lze získat, pokud celkové výdaje na zateplení dosáhnou minimálně 2.000.000 Kč, jelikož dotace může pokrýt maximálně 50 % nákladů.

Kromě zateplení jsou k dispozici finanční prostředky na další ekologická a energeticky úsporná opatření:

  • Výměna neekologických kotlů na tuhá paliva: 45.000 až 140.000 Kč
  • Domácí solární fotovoltaická elektrárna: 60.000 až 200.000 Kč
  • Nový systém na přípravu teplé vody: 45.000 až 60.000 Kč
  • Systémy řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperace): až 105.000 Kč
  • Využití tepla z odpadní vody: 5.000 až 50.000 Kč
  • Výstavba zelených střech: až 100.000 Kč
  • Zachytávání a využití dešťové a odpadní vody: 27.000 až 105.000 Kč
  • Pořízení a instalace dobíjecích stanic pro elektromobily: až 15.000 Kč

Existuje také rodinný bonus, který poskytuje 50.000 Kč za každé nezletilé dítě žadatele. Tento bonus se přičítá k výše uvedeným sumám a může výrazně zvýšit celkovou výši získaných finančních prostředků.

Každý žadatel si může sestavit vlastní mix podpory podle aktuálních potřeb a výdajů, aby maximálně využil dostupné možnosti dotací.

Jaké jsou základní podmínky dotace na rekonstrukce?

„Dotační program Oprav dům po babičce je určený pro vlastníky rodinných domů nebo rekreačních objektů, které jsou určeny k trvalému bydlení. Podmínkou je, aby žadatelé byli ekonomicky aktivní, může se tedy jednat o zaměstnance a zaměstnavatele, OSVČ, pracující důchodce a studenty nebo rodiče na mateřské dovolené. Žadatel a členové domácnosti musí mít v nemovitosti trvalý pobyt a užívat ji pro bydlení po dobu 10 let od doložení realizace. Další podmínkou pro získání dotace je zateplení budovy,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Dotační program podporuje energeticky úsporná opatření, jako jsou:

  • Zateplení stěn, střechy a podlah
  • Instalace fotovoltaických panelů
  • Výměna starých kotlů za kotle na biomasu či moderní tepelná čerpadla
  • Úsporné řešení pro ohřev vody

Tyto kroky vedou k významným energetickým úsporám a podporují environmentálně šetrné bydlení.

Kdo o podporu z programu Oprav dům po babičce žádat nemůže?

Podpora z programu Oprav dům po babičce není dostupná pro ty, kteří nemají plné právo nakládat s nemovitostí. Žadatelé, u nichž bylo dokončeno zateplení stavby před 17. červencem 2023, rovněž nemají nárok na tuto dotaci. Týká se to také nemovitostí, které již obdržely finanční podporu z programu Nová zelená úsporám.

Další překážkou žádosti o dotaci je existence dluhů vůči státu, exekuce nebo jiné sankce proti žadateli. Osoby, které vlastní více než jednu další stavbu pro bydlení nebo podíl na bytovém domě, také nemají nárok na dotaci. Tato omezení se vztahují na všechny členy domácnosti, zahrnující mladé rodiny a rodiče na mateřské dovolené.

Jak zažádat o dotaci z programu Oprav dům po babičce?

Nejprve zjistěte veškeré podmínky potřebné pro získání dotace. Pokud kritéria splňujete, připravte si doklad o vlastnictví bankovního účtu. Dále budete muset dodat odborný posudek, který je zpracován autorizovanou osobou.

Žádost podáte přes internetový Agendový informační systém SFŽP ČR (AIS). K registraci do systému potřebujete Identitu občana nebo bankovní identitu. K dispozici je také praktický video návod, který vás provede krok za krokem podáním žádosti.

Žádat o dotaci můžete před zahájením prací, během nich nebo po jejich dokončení. Vybraná opatření musí být realizována do dvou let. Celý proces podání žádosti tímto způsobem zjednodušuje vlastní vyřízení a minimalizuje administrativní zátěž.

Klíčové body:

  • Podmínky dotace
  • Doklad o vlastnictví účtu
  • Odborný posudek
  • Registrace v AIS SFŽP ČR
  • Možnosti žádosti (před, během nebo po pracích)
  • Realizace úsporných opatření do 2 let

Jaké budete potřebovat dokumenty pro žádost o dotaci?

Pro úspěšné podání žádosti o dotaci je nezbytné dodat několik důležitých dokumentů:

  1. Doklad o vlastnictví bankovního účtu - Tento dokument je třeba pro ověření účtu, na který budou zaslány finanční prostředky.
  2. Odborný posudek - Součástí posudku je projektová dokumentace a energetické hodnocení. Seznam autorizovaných odborníků je dostupný na stránkách ČKAIT a ČKA.
  3. Souhlas spoluvlastníků nemovitosti - Tento souhlas je nezbytný, pokud je nemovitost ve spoluvlastnictví.
  4. Specifické dokumenty pro jednotlivá opatření - Například doklad o kontrole kotle na tuhá paliva, pokud chcete vyměnit stávající kotel a čerpat dotaci na nový zdroj tepla.

Všechny potřebné dokumenty a formuláře spojené s dotacemi najdete na stránkách novazelenausporam.cz.

Kdo mi může s vyplněním žádosti o dotaci pomoci?

Pokud máte pochybnosti o správném vyplnění žádosti, můžete se obrátit na pracovníky Krajských pracovišť SFŽP ČR. Pro ty, kteří si na podání žádosti netroufají sami, existují firmy specializující se na tuto problematiku. Tyto firmy vám nejen vypracují veškerou potřebnou dokumentaci, ale také poradí s výběrem úsporných opatření, připraví projekt a podají žádost za vás.

Jak dlouho trvá vyřízení žádosti o dotaci?

Po podání žádosti následuje kontrola, která může trvat několik týdnů. Žadatelé budou informováni o případných nedostatcích, které musí opravit ve stanovené lhůtě. Jestliže je žádost v pořádku, ministerstvo životního prostředí vydá rozhodnutí o schválení dotace. Poté jsou finanční prostředky převedeny na daný bankovní účet.

Důležité aspekty procesu:

  • Vyřízení žádosti: Několik týdnů
  • Eliminace nedostatků: Stanovená lhůta
  • Převedení finančních prostředků: Po schválení

Jaké jsou nejčastější důvody zamítnutí žádosti o dotaci Oprav dům po babičce?

  1. Nesplnění podmínek: Často jsou žádosti zamítnuty, protože nevyhovují stanoveným pravidlům a podmínkám. Například, pokud budova není zkolaudována jako dům, žádost nemůže být schválena.
  2. Nedostatečná zateplení: V procesu rekonstrukce musí být provedena určitá opatření, jako je dostatečné zateplení domu. Pokud to není splněno, žádost o dotaci nebude úspěšná.
  3. Chybějící dokumentace: Technické posouzení vyžaduje, aby byly realizace nafoceny. Mnoho žadatelů přehlíží tento krok, což může vést k zamítnutí žádosti.

Nejčastější otázky

Jaké jsou termíny pro podání žádostí?
Program Oprav dům po babičce začal 29. září 2023 a je aktuálně otevřený pro příjem žádostí.

Lze získat dotaci na výstavbu nového domu místo starého?
Ano, pokud je stará budova v takovém stavu, že není vhodná k rekonstrukci, může být odstraněna a na jejím místě lze postavit nový dům, který může získat dotaci.

Jaký je rozdíl mezi programy Oprav dům po babičce a Nová zelená úsporám?
Hlavním rozdílem je, že program Oprav dům po babičce poskytuje celou dotaci předem na účet žadatele.

Co zahrnuje dotace?
Dotace může pokrýt náklady na zateplení, instalaci fotovoltaických systémů, výměnu kotle, a využití dešťové vody.

Existují bonusy za děti?
Rodiny s nezaopatřenými dětmi mohou získat dodatečnou částku 25-50 tisíc korun za každé dítě.

Zdroje:

https://www.banky.cz/clanky/oprav-dum-po-babicce-vse-co-potrebujete-o-teto-dotaci-vedet/

https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/oprav-dum/

https://www.e15.cz/oprav-dum-po-babicce-podminky-zadost-2023

https://www.usetreno.cz/clanky/oprav-dum-po-babicce/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz