Hlavní obsah
Finance

Platební karty a účty pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com - licence zakoupena

Dětské účty i platební karty pomáhají posilovat finanční gramotnost. Které banky dětské účty a karty nabízí a podle čeho vybrat?

Článek

České banky myslí i na nejmladší generaci. Ve svých produktech nabízí jak dětské účty, tak platební karty. Je důležité zvážit, kdy je vhodné tyto finanční produkty zřídit, které banky je poskytují, jaké mají podmínky a jaké kritéria by měla rozhodování o výběru řídit.

Mnoho Čechů se stále potýká s omezeným rozpočtem, hodnocením výhodnosti půjček, či ochranou úspor před inflací. V budoucnu by situaci mohla zlepšit kvalitní výuka finanční gramotnosti pro děti ve školách, ale i výchova doma má své místo.

„Umění správně hospodařit s penězi je v každodenním životě nezbytné. Učit děti rozumět penězům a samostatně s nimi hospodařit můžeme začít již v raném věku. Po dokončení základní školy by děti měly umět například spravovat domácnost, vyhodnocovat půjčky a orientovat se v nabídce finančních produktů a služeb. Výuka by měla spočívat nejen v teorii, ale také v praktických příkladech a aplikaci v praxi. K finančnímu vzdělávání mohou přispět i dětské účty, spořicí účty a platební karty,“ říká Petr Jermář, analytik z finančního portálu Banky.cz.

Proč je dobré dětem založit dětský účet?

Existuje mnoho důvodů. Tím, že vedete děti k finanční odpovědnosti, je učíte spravovat přidělený rozpočet. Mohou se také snadno naučit pravidelně spořit, což jim umožní šetřit na dražší věci, jako je nové kolo, počítač nebo mobilní telefon. Ukládání peněz na bankovní účet je navíc bezpečnější. Peníze, které jsou drženy v hotovosti, může dítě snadno ztratit, nebo je může někdo cizí ukrást. Díky internetovému bankovnictví mají děti přehled o aktuálním zůstatku na účtu a rodiče mohou kontrolovat výdaje svých dětí.

Jak dětské účty fungují?

Dětské bankovní účty jsou v mnohém podobné těm pro dospělé. Jak ale funguje dětský účet? V zásadě stejně. Rodiče mohou na účet posílat dětem kapesné nebo finanční dary od ostatních příbuzných. Děti pak mohou tyto peníze využívat, ale pouze v rámci limitů, které jako rodič nastavíte. Můžete například určit maximální částku, kterou je možné vybrat z bankomatu, nebo stanovit limit pro platby kartou v obchodech a na internetu.

Jaké jsou podmínky založení dětského účtu?

Rodiče často vyjadřují zájem o to, jak mohou založit dětský účet a jaké jsou k tomu potřebné podmínky. Dobrým východiskem je prozkoumat nabídku banky, u které již vlastníte běžný účet. Pokud vaše banka dětské účty nenabízí, je vhodné porovnat aktuální nabídky od různých bank a vybrat tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám.

Dětský účet může založit pouze zákonný zástupce dítěte, což je obvykle jeden z rodičů, protože dítě samo o sobě nemůže účet založit. Dětský účet je navíc spojen s účtem rodiče. Pro založení účtu je nutné, aby zákonný zástupce předložil svůj doklad totožnosti a rodný list dítěte.

Jednou z hlavních podmínek pro zřízení dětského účtu je věk dítěte. Banky mohou dětské účty nabízet již od narození dítěte nebo od dosažení určitého minimálního věku.

Minimální věk pro založení dětského účtu u vybraných bank:

· Dětský účet mKonto pro děti: od narození

· Fio banka dětský účet: od narození

· Richee Junior Banka Creditas: od 6 let

· Moneta Dětský účet: od 8 let

· Dětské konto UniCredit Bank: od narození

· Dětský účet Air Bank: od 10 let

· MůjÚčet Junior Komerční banka: od 6 let

· Dětský účet ČS: od narození

Ideální věk pro zřízení dětského účtu je přibližně 8 let, kdy děti již začínají chápat hodnotu peněz. K těmto účtům lze také přidružit platební kartu, avšak je třeba vzít v úvahu věkové omezení pro držení platebních karet, které je obvykle od 8 let věku.

Banky poskytují různé typy účtů pro děti a mládež, včetně účtů pro děti do 15 let a účtů pro mladé osoby do 18 let. Jakmile mladí lidé dosáhnou této horní věkové hranice, banky obvykle nabízí možnost přechodu na studentský účet nebo běžný účet pro dospělé.

Srovnání dětských účtů

Nejlepší dětské účty často zahrnují celou řadu bezplatných služeb. Dnes je již běžné, že vedení účtu, tuzemské online platby nebo výběry z bankomatů vlastní banky jsou zdarma. Poplatky mohou banky účtovat za výběry z bankomatů jiných bank nebo za mezinárodní platby. Pro porovnání různých nabídek dětských účtů můžete využít naše srovnání.

„Při výběru dětského účtu byste měli zvážit i další doplňkové produkty a služby. Výhodné může být založení spořicího účtu společně s běžným účtem. Děti tak mohou na něj ukládat své úspory a sledovat, jak jejich peníze postupně narůstají,“ uvádí Petr Jermář.

Výhody a nevýhody dětských účtů

Výhody:

· Děti se učí hospodařit s penězi

· Peníze jsou v bezpečí

· Možnost spoření

· Rodiče mají kontrolu nad výdaji svých dětí

Nevýhody:

· Omezení věkem

· Možné poplatky za výběry z bankomatů

· Omezené funkce internetového bankovnictví

Jak fungují dětské platební karty

Platební karty jsou běžnou součástí dětských bankovních účtů. Tyto karty jsou typicky debetní, což znamená, že dítě může utratit jen peníze, které má na účtu. Platební karty lze použít pro výběry hotovosti z bankomatu, platby u obchodníků nebo na internetu. Rodiče mohou snadno nastavit limity pro výdaje a některé služby mohou být také deaktivovány.

Jednou z výhod těchto karet je, že dítě nemusí nosit u sebe hotovost. V případě ztráty karty lze kartu rychle zablokovat nebo zamknout.

Jak dětskou kartu vybrat?

Platební karta je součástí nabídky dětského účtu. Při jejím výběru je důležité zaměřit se na parametry samotného dětského účtu. Výhodnější jsou ty karty, které umožňují bezplatné výběry z bankomatů, a to nejen z těch vlastních banky, ale i z bankomatů cizích bank. Jaká je cena za dětskou platební kartu? Vystavení první debetní karty je obvykle bezplatné, avšak za další karty již může být účtován poplatek.

Bezpečnost dětských účtů a karet

I u dětských účtů a platebních karet je důležité dbát na bezpečnost. Je nezbytné naučit děti, že citlivé informace, jako jsou PIN kódy nebo přístupová hesla, by se nikdy neměly sdílet s nikým jiným, ať už osobně nebo online, například na sociálních sítích.

Velkou výhodou dětských účtů je možnost jejich kontroly. Můžete snadno nastavit limity pro jednotlivé služby, monitorovat výdaje dětí a provádět rodičovskou kontrolu platebních karet.

Zdroje:

https://www.csas.cz/cs/osobni-finance/ucty-karty/ucet-pro-deti

https://www.srovnejto.cz/blog/ucty-a-platebni-karty-pro-deti-jaka-je-jejich-nabidka-a-jsou-opravdu-bezpecne/

https://www.banky.cz/clanky/platebni-karty-pro-deti-a-detske-ucty/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz