Hlavní obsah
Hry

5 věží - rychlá karetní hra, která by neměla doma chybět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

5 věží

Hra až pro 5 hráčů, kterou pochopí každý. Z karet postavíte až 5 věží a na konci budete odměněni body. Zdá se to triviální, ale s postupem hry je třeba začít taktizovat a sledovat protivníky.

Článek

V této hře se zúčastníte závodu architektů, kteří se snaží postavit co nejvíce nejvyšších věží ve městě. V nabídce materiálu se budete předhánět, kdo sebere více, ale pozor, patra nemůžete ukládat, jak vás napadne. Sem tam něco zboříte, to vám ale příliš s bodovým hodnocením nepomůže.

Foto: Pavel S

5 věží - stačí nachystat balíček karet a je hotovo.

Podle počtu hráčů se připraví dobírací balíček buď s 80 kartami, nebo plným počtem 110. Po vyložení nabídky pěti karet může hra začít. Jednoduše hráč na tahu oznámí, kolik je karet je ochoten si vzít, následující hráči buďto nabídku navýší, nebo odstoupí. Hráč s nejvyšší nabídkou si vezme zvolený počet karet a vyloží do svého prostoru.

Foto: Pavel S

jednotlivá patra ukládáte od největších hodnot po nejmenší.

Než začne vykládat, má možnost jednu kartu z již vyložených zbořit a odložit na svůj odkládací balíček, dále se musí řídit pravidly pro stavbu. Věže jsou v pěti barvách, hráči mohou mít od každé pouze jednu a jejich patra musí mít klesající hodnoty, proto se snažíte začít každou věž co nejvyšším číslem.

Foto: Pavel S

Výjimku mají čísla 9 a 8, která otevřou novou možnost pokračování věže.

Výjimku mají číslo 8, na toto patro lze položit jakékoliv číslo a podobně 9 lze položit na jakékoliv číslo, kromě nuly, ta zakončuje věž a nelze ji ani bořit. Hra končí v momentě, kdy se podruhé spotřebuje dobírací balíček.

Foto: Pavel S

Věže zakončené vrcholkem s číslem 0 mají dvojnásobnou hodnotu.

Body získáte podle počtu vyložených karet, věže zakončené nulou mají dvojnásobnou hodnotu, stejně tak jedna vámi vybraná věž. Od celkového počtu se odečte počet karet, které jste zbořili. Hráč s nejvyšším počtem vyhrává.

Foto: Pavel S

Hra končí, jakmile podruhé projedete dobírací balíček.

5 věží je skvělý filler pro vyšší počet hráčů, jasná a jednoduchá pravidla, která vysvětlíte během příprav. Ze začátku se jen snažíte získat co největší karty, ale po chvilce je třeba hlídat i soupeře a začít trochu taktizovat.

Foto: Pavel S

Karty mají ilustrace s filmovými a herními motivy.

Karty jsou doplněny ilustracemi, které narážejí na různé filmové a herní tituly, což trochu odvádí od hry, ale to není nic na škodu a vždy potěší, když něco objevíte. Vše je uskladněno v malé krabičce, tak akorát na pohodlné cestování. Jestli hledáte rychlou hru pro více hráčů, nebo chcete vyplnit čas mezi většími kousky, určitě vyzkoušejte 5 věží.

Foto: Pavel S

5 věží - malá krabička vhodná na výlety

Karetní hra určená pro 2 až 5 hráčů s doporučeným věkem 7+ a herní dobou do půl hodiny. Česky vydává a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz