Hlavní obsah
Hry

Dokážete zabránit letecké katastrofě? Vyzkoušejte přistát ve hře Sky Team

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Sky Team

Desková hra pro dva sehrané hráče, která vás uzavře do kokpitu letadla během přistávání na různých letištích.

Článek

Sky Team vás posadí do kokpitu letadla, s kterým se budete snažit přistát na různých světových letištích za různých podmínek inspirovanými skutečnými překážkami. Postavíte se větru, náledí, hustému provozu nebo úniku paliva. Vše budete koordinovat pomocí kostek jako pilot se svým spoluhráčem, který se zhostí role kopilota. Nezapomínejte komunikovat s řídící věží a hlavně pevné nervy.

Foto: Pavel S

Každý hráč má svoji zástěnu, za kterou drší své kostky v tajnosti.

Základní hra trvá 7 kol v kterých se vyhodnocují 3 fáze a vaším úkolem je bezpečně přistát. Celé řízení letu se odehrává na přístrojové desce, která se umisťuje nejlépe mezi hráče. Levá modrá strana, je určená pro pilota a oranžová pravá pro kopilota. Akce v přístrojové desce jsou taktéž rozděleny barevně, některé omezuje i hodnota pro použití kostky, pouze spodní část soustředění je pro oba hráče.

Foto: Pavel S

Zástěna s nápovědou.

V první fázi kola se hráči mohou domluvit na postupu a plánech, později už komunikovat nelze. Než se vrhnou na umísťování kostek, tak všemi hodí do své zástěny, aby výsledné hodnoty byly utajené. V pravé horní části je ukazatel výšky, který zároveň určuje začínajícího hráče daného kola. Ve svém tahu umístíte vždy jen jednu kostku.

Foto: Pavel S

Každý hráč má své akce, rozdělené barevně.

Dvě akce, náklon a motory jsou povinné a vyžadují kostky od obou hráčů, z kterých se po jejich umístění vypočítá výsledná hodnota pro změnu náklonu a přiblížení letadla. Přiblížení ovlivňuje stupnice aerodynamiky, tu měníte vysouváním podvozku u pilota a klapkami u kopilota, pro obě tyto akce je třeba používat určité hodnoty.

Foto: Pavel S

Udržet letadlo vodorovně není úplně jednoduché

Pomocí akce radiostanice si uvolňujete koridor pro možné přiblížení. V závěru se musí pilot ještě postarat o brzdy. Zbývá už jen společná akce soustředění, která vám umožňuje měnit hodnoty kostek. Každé kolo spotřebujete všechny své čtyři kostky, klesnete na stupnici výšky a začnete nové kolo.

Foto: Pavel S

Další přídavné moduly, které stěžují hru.

Ač se zdá, že kvůli přítomnosti kostek půjde o velmi náhodnou hru, není tomu tak. Jednak máte možnost upravovat hodnoty a dokonce i přehazovat, ale vše závisí hlavně na vašem plánování. Všechny akce jsou jednoduché, ale skloubit je dohromady dá práci, zvlášť když najedete na scénáře, které dál ovlivňují hru.

Foto: Pavel S

Sky Team nabízí několik světových letišť.

Těch naleznete v pravidlech 21 (nechybí ani letiště Václava Havla) a jsou rozděleny na čtyři obtížnosti. Obsahově si tak není na co ztěžovat a kdo by měl málo, na internetu najde další scénáře. Tahle hra se opravdu povedla, pravidla jednoduše vysvětlíte a partie jsou rychlé, z kterých cítíte adrenalin a napětí s každou přiloženou kostkou.

Foto: Pavel S

Sky Team

Kooperativní hra pro dva hráče s doporučeným věkem 12+ a herní dobou okolo 20 minut. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz