Hlavní obsah
Hry

Krajina zvířat – chytrá hra, kterou vysvětlíte a připravíte během chvilky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Krajina zvířat

Ohromí vzhledem a chytne svojí návykovostí. Tato abstraktní hra je jedno z největších letošních překvapení. Určitě byste hru neměli minout, nebudete zklamáni.

Článek

Vytvořit dokonale barvitou krajinu tak, aby její biotopy vyhovovaly nárokům všemožných zvířat není nic jednoduchého. O tom se můžete přesvědčit v novince Krajina zvířat s originálním názvem Harmonies, která se v posledních dnech vyšplhala na vrcholné příčky žebříčků. Na pohled jednoduchá kombinační hra, která dá zabrat vašemu mozku.

Foto: Pavel S

Krajina zvířat nezabere příliš místa a na stole vypadá úžasně.

Již samotná příprava proběhne během chvilky. Všechny barevné dřevěné žetony krajinných prvků zamícháte v pytlíku a nalosujete na každé políčko středové desky tři kusy.

Foto: Pavel S

Nabídka žetonů krajiny se doplňuje na konci každého tahu.

Z karet zvířat vytvoříte nabídku pěti a poblíž umístíte zásobu kostek zvířat. Hráči si zvolí stejnou hráčskou desku a můžou začít. Během hry se hráči střídají v tazích, dokud nenastane jedna ze dvou podmínek, které hru ukončí.

Foto: Pavel S

Zbylá dva nezaplněná místa spustí konec hry.

Konec může nastat v momentě, kdy dojdou žetony zvířat, nebo některý z hráčů má 2 a méně neobsazených políček. Celý tah hráče je složen ze tří akcí. Sebrání tří žetonů krajiny z jedné nabídky a umístění na svojí desku, což je povinná akce.

Foto: Pavel S

Z žetonů vytváříte například stromy, skály a řeky.

Mezi ostatní dvě volitelné patří rezervace karty zvířete a umístění kostky zvířete. Žetony krajiny umisťujete podle daných pravidel, a tím vytváříte podmínky pro zvířata vyznačené na jejich kartě.

Foto: Pavel S

Karty zvířat mají vpravo nahoře počet kostiček, které je třeba umístit na herní plán.

Karty mají několik kostek zvířat, přičemž jejich bodová hodnota na konci hry se odvíjí od počtu umístěných zvířat. Bodově jsou ohodnoceny i vytvořené biomy. Nabídky se doplňují vždy na konci tahu.

Foto: Pavel S

Do hry zapojíte i karty duchů lesa, které ovlivňují výsledné bodování.

Krajina zvířat překvapila svoji jednoduchostí, pravidla vysvětlíte během pár minut, příprava je taktéž otázka minut. I když se v ukládání žetonů krajiny dá nalézt strategická hloubka, není problém, aby partie zabrala okolo půl hodiny.

Foto: Pavel S

Desky hráčů jsou oboustranné a nabízí rozdílné podmínky pro bodování řek.

Lehce zapojíte děti, pro náročnější přidáte do hry karty duchů přírody a samozřejmě nechybí ani sólo mód, který je jednoduchý na údržbu. Tento kousek se neztratí v žádné sbírce, určitě se na stůl dostane častěji, než byste čekali.

Foto: Pavel S

Krajina zvířat

Abstraktní logická hra určená pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 10+ a herní dobou do 45 minut. Česky vydává a mě poskytlo vydavatelství BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz