Hlavní obsah
Hry

Zachraňte korály - podaří se vám obnovit co nejvíce těchto vymírajících území?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Zachraňte korály

Strategická hra, kterou zvládnou i méně zkušení hráči a ostřílení si ji užijí.

Článek

Rovnováha korálových ekosystémů na dně oceánů je velmi křehká, postupně zaniká v důsledku nadměrných rybolovů a znečistění vod. Vědci z mnoha oblastí začali spolupracovat a hledat řešení. Buďte nápomocní u těchto projektů a zkuste vrátit zašlou krásu korálovým útesům.

Foto: Pavel S

Zachraňte korály si zahrajete maximálně v 4 hráčích.

Hraje se na vítězné body, které získáváte během hry a v závěrečném bodování. V tazích se hráči střídají a mají na výběr ze dvou možností. Nabíjení využijete spíše v pokročilejší fázi, kdy podle vašeho umístění na bodové stupnice, postupně spustíte několik akcí vyobrazených na ní.

Foto: Pavel S

Herní plán je celkem rozsáhlý s několika stupnicema.

Druhou možností je plavba, ta se skládá ze čtyř bodů. Začínáte možností umístěním umělého útesu z podpalubí na cestu mezi ostrovy za energii. Následně povinným krokem přesunete loď na jiný ostrov, přesun opět platíte energií pokud na cestě nemáte žádný svůj útes.

Foto: Pavel S

Hráčská deska s ukazateli surovin, energie a vaší posádkou.

Před tím, než vyhodnotíte akce z ostrova, můžete zahrát kartu mise vyžadující přítomnost na konkrétním ostrově. Tato karta vám umožní bonusové akce a navíc sady tří různobarevných přinesou vítězné body.

Foto: Pavel S

Karty cílů jsou dvojí druhů, vyžadující přítomnost na určitém ostrově, nebo libovolně zahrané.

Ať už vyložíte misi, nebo ne, efekty ostrova znovu vyhodnotíte. Pomocí vyhodnocení akcí postupujete na různých stupnicích ovlivňujících další vyhodnocení efektů, získáváte suroviny, nebo najímáte posádku. Jakmile jeden z hráčů dosáhne 45 bodů, spustí se konec hry.

Foto: Pavel S

Stupnice poskytují menší bonusy dřívějším hráčům, ale více bodů na konci.

Zachraňte korály má mnoho možností, ať už akce navazující na postupy stupnic výzkumu a průzkumu, využívání posádky, nebo vyhodnocení dominance v uzavřené oblasti. Je toho spousta, přitom je vše přehledné a  po chvilce hraní se vám vžijí všechny symboly. Kombinuje se zde více mechanik dohromady a přesto zůstává přístupná méně zkušeným hráčům.

Foto: Pavel S

Sbírání odpadů převahou v území poskytne další bonusy.

Má celkem vyrovnané efekty, pomáhá slabším hráčům dorovnat výsledky a netrestá za chyby. Vizuál je přehledný a zároveň velmi doplňuje téma. Mimo klasické pravidla je možné přejít na složitější a více asymetrickou variantu, nechybí samozřejmě sólo mód. Milovníci kombinačních eur a  sběrači bodů se dočkali dalšího kvalitního titulu.

Foto: Pavel S

Zachraňte korály

Strategická hra určená pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 14+ a herní dobou okolo 1 hodiny. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz