Hlavní obsah
Seberozvoj

Novoroční předsevzetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Zhubnout, sportovat, nekouřit, vydělat víc peněz, splatit dluhy? Jaké máte předsevzetí do roku 2024 vy?

Článek

Skoro každý si dává k novému roku nějaká předsevzetí, která chce splnit. V průběhu roku se tyto sliby obvykle rozplynou. Tady je pár věcí, které nejsou nerealizovatelné a při trošce dobré vůle jdou uskutečnit.

Rozvíjejte své sebevědomí. Pokud jste přiměřeně sebevědomí, ostatní lidé si toho všimnou a bude pro ně mnohem snadnější vás vyslechnout a vám třeba prosadit se v práci. Sebevědomí vám pomůže k tomu, abyste žili spokojenější život. Také se více usmívejte. S úsměvem se budete cítit dobře. Když se budete cítit dobře, budete se cítit sebevědoměji a lidé vás budou mít víc rádi.

Snižte stres. Zjednodušeně řečeno, je to stav zvýšeného vzrušení, který je nezbytný k tomu, aby se lidské tělo bránilo před jasným a přítomným nebezpečím. Kdykoli cítíme úzkost, hněv, únavu, smutek nebo strach, ale i štěstí a vzrušení, podstupujeme stres. Stres bývá v našem životě běžný a může mít velmi destruktivní vliv na vaše vztahy i zdraví. Zbavit se stresu je jedno z mnoha dobrých novoročních předsevzetí. Naplánujte si také nějaký čas pro sebe, abyste se uvolnili a odpočinuli si. Může to být pár hodin denně.

Naučte se být šťastnější. Chce to čas a trpělivost, abyste se naučili, jak najít radost v maličkostech a nenechat se ovlivňovat malichernými problémy, kterých je v životě většina.

Méně se dívejte na televizi. Trávíte mnoho hodin u televize a pak se rozčilujete nad politikou, nebo názory, které vám nesedí? Anebo jen tak sedíte celý den u televize? Zamyslete se, kolik hodin sedíte u televize, snižte je na polovinu a věnujte se něčemu aktivnímu, jako třeba rozvíjení svých dovedností, učení, nebo aktivitou, která vás baví.

Najděte si někoho blízkého. Všichni potřebujeme někoho, s kým bychom mohli sdílet jak běžné věci, tak i věci, které byste cizímu neřekli. Najděte si takovou osobu, může to být milovaná manželka, nebo přítel, přítelkyně. Najděte si někoho, s kým budete opravdu dobře vycházet.

Zbavte se dluhů. Celkem zásadní otázka pro toho, kdo má dluhy a moc peněz mu nezbývá. Pokud vás tíží dluhy, nemůžete se v životě pohnout kupředu. Asi tušíte, jak byste se cítili, kdybyste dluhy neměli, jak by se vám ulevilo. Ať už se jedná o hypotéku, dluhy ze spotřebitelských půjček, nebo třeba „jenom“ někomu dlužíte. Jak z toho? Především zapomeňte na další půjčování. Udělejte si seznam všech svých dluhů s částkami a úrokovou sazbou. Nejvyšší úroková sazba by měla být nahoře, protože to je to, co musíte splatit jako první. Napište si na kus papíru vaše příjmy po zdanění a všechny výdaje. Něco vám musí zbýt, jinak žijete na dluh. A částku, která vám zbude, rozdělte na živobytí a další nutné výdaje. Všechny, třeba i malé přebytky, dávejte pravidelně na dluh s největšími úroky.

Buďte v práci spokojení, udělejte si z práce koníčka. Většina z nás už ví, co ráda dělá. Víme, co nás vzrušuje, co nás baví, i když jsme to léta nedělali. Místo toho se soustředíme na to, co si myslíme, že „musíme“ udělat. Když se nám povede udělat si z práce koníčka, budeme do práce chodit rádi a budeme podávat i větší výkony. Zároveň budeme spokojenější a vyváženější. Koneckonců, může to vést i k vysněné kariéře.

Ovládejte své emoce. Podobně jako zvládání stresu vás nekontrolovaný hněv může dostat do spousty problémů. Žárlivost a pýcha jsou destruktivní za všech okolností, takže je dobrým novoročním předsevzetím naučit se ovládat své emoce. Duševní pohoda ovlivňuje váš postoj a pohled na život.

Snažte se zbavit nejistot a obav. Strach a nejistota jsou často příčinou problémů, které chcete řešit. Přemýšlejte spíš o ovládání strachu a nejistoty, než o jejich překonání nebo ignoraci. To vám umožní zbavit se spousty nejistot, které v životě máte.

Adoptujte domácího mazlíčka. Psa si umí koupit opravdu každý. Ale udělat radost opuštěnému zvířeti z útulku, to je mimořádný čin a věřte, že budete milováni. Ujistěte se, že víte, do čeho jdete, a najděte si domácího mazlíčka, který vyhovuje vašim životním podmínkám a životnímu stylu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz