Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zrychlené dějiny nedávné minulosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Orbán i náš Zeman zažili dost…

Článek

Orbán i náš Zeman zažili dost, aby vyčenichali odkud a kam vítr věje. Zapomínají ale, jak vichřice končívají… Kdysi jeden vousatý Němec upoutal svět zajímavým rozborem, vznikla myšlenka socialismu a  militaristické heslo „Proletáři všech zemí, spojte se“. Zaostalému Rusku tak svitla naděje na nějaký pokrok. Pak se objevil druhý Němec a ten způsobil, že pan Stalin zíkal kýžené vazaly v půli Evropy a pak to nastalo: postižené státy se hnaly za vítězstvím socialismu, hlásajíce tohu o míru a zničení kapitalismu.

Vzniklo NATO, coby hráz exportu revoluce, a  východní státy pokračovaly v nastoupené cestě k  blahobytu. V Rusku - SSSR to trvalo 70 let a ve východní Evropě cca 40  let, než došlo ke kolapsu a celkovému krachu. Ovšem, východisko se našlo - návrat k tržnímu hospodářství, byť za cenu celých desetiletí zbrždění a zpoždění v rámci Evropy. ( Přes tato fakta někteří našinci dodnes nechápou, proč mají nižší důchod než jejich západní soukmenovci).

Běh dějin se nezastavil, myšlenky a nápady létají i nadále vzduchem a posléze, když se  Rus vzpamatoval, uvědomil si, že jeho extenzivní naturel potřebuje pro svůj rozvoj opět nějaké vyspělejší vazaly a pustil se do činění. Válečnické heslo zmizelo, válka se nenazývá válkou, nyní se ve spojenectví světových outsiderů buduje nový světový hopodářský systém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám