Hlavní obsah
Sport

Miliony korun, byty, auta nebo renta. To jsou odměny za úspěch na olympiádě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Desítky milionů, nebo také vůbec nic. Jednotlivé země své olympijské vítěze odměňují různě.

Článek

Získat medaili na olympiádě je vrcholem kariéry mnoho světových sportovců. Těžko takový úspěch vyčíslit finančně, nicméně některé země se o to přinejmenším pokouší. Každý stát si přitom svých olympijských medailistů cení jinak. Zatímco na některé čeká po návratu takřka bezstarostný život, jiní se mohou těšit „jen“ ze svých medailí a nově získané prestiže.

Od Mezinárodního olympijského výboru nezískávají sportovci kromě medailí nic. Finanční nebo jiná materiální odměna na ně čeká až po návratu z her domů. Státy svým sportovcům za prestiž a reklamu, které jim přinesli, obvykle vyplácí určité finanční částky. Nejštědřejší je v tomto směru Hongkong a Singapur, žádný příspěvek naopak nečeká na sportovce ze Švédska, Norska či Nového Zélandu.

Obří rozdíly

Česko je vůči svým úspěšným olympijským reprezentantům ve srovnání s jinými zeměmi průměrně štědré. Odměny vyplácí Národní sportovní agentura a její výši musela předem schválit vláda. Od posledních olympijských her v Tokiu v roce 2021 se přitom tyto částky neměnily. Za zlatou medaili čeká na sportovce odměna 2,4 milionu korun, za stříbro dostanou 1,8 milionu korun a držitelé bronzové medaile mají nárok na 1,2 milionu korun. V případě, že jde o tým hráčů pak existuje koeficient, podle kterého se odměny upravují.

Ve srovnání se sportovci z některých jiných států světa je to ale téměř „symbolická“ odměna. Například olympijská delegace z Hongkongu, který je ze všech zemí nejštědřejší, získala v Paříži dosud čtyři medaile, a to dvě za první a dvě za třetí místo. V roce 2021 v Tokiu sportovci z Hongkongu získali šest medailí, což byl nejlepší výsledek od olympijských her v roce 1952, kdy tento olympijský tým získal celkem šest medailí. Motivace je přitom obrovská i proto, že se Hongkonžané mohou těšit na mimořádně štědré odměny doma. Za zlatou medaili dostanou šest milionů hongkongských dolarů, tedy v přepočtu osmnáct milionů korun, což je o pětinu více, než od své země získali nejúspěšnější reprezentanti na posledních olympijských hrách. Jistou odměnu v této výši již mají vítězní šermíři z letošní olympiády Vivian Kongová a Cheung Ka-long. Podobně je na tom ale i Singapur, který zlatým medailistům vyplácí milion dolarů, tedy v přepočtu 17,6 milionu korun. Tu zatím udělil jen jednou, a to po olympiádě v Riu před osmi lety. Plavec Joseph Schooling tehdy porazil svého fenomenálního rivala ze Spojených států amerických Michaela Phelpse v soutěži na 100 metrů motýlkem. Letos se ale Schooling her nezúčastní, svou sportovní kariéru již ukončil.

Některé země svým sportovcům vyplácí odměny i v „naturáliích“. Jde kupříkladu o Malajsii, kde svým olympijským sportovcům za úspěch věnuje tamní soukromá firma luxusní apartmány a stát jim daruje vůz vyrobený v zahraničí. Dostanou také doživotní poukaz na jídlo a čajový nápoj tarik zdarma. Kazachstán kromě šesti milionů korun věnuje úspěšným i byt. V Hongkongu na medailisty navíc čeká doživotní permanentka na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jihokorejci a také Srbové získají doživotní rentu. Zajímavá odměna čeká i na indonéské držitele olympijských medailí, kteří se mohou těšit na dům a pět krav a kupříkladu Japonci získají sto pytlů plných rýže.

Má to smysl?

Některé země jsou ale vůči svým sportovcům ve srovnání s Českem naopak méně štědré. Například reprezentanti USA získají „jen“ 885 tisíc korun, Němci 519 tisíc korun a Australané 307 tisíc korun. Německo si ale necení jen medailových úspěchů a své sportovce odměňuje až do osmého místa. Nezdá se však, že by výše odměny výsledky jednotlivých zemí zásadně ovlivňovaly. Kupříkladu Australané mají nyní už 27 medailí, Německo jich má deset a USA dokonce 61. Nový Zéland, kde sportovci nemají nárok na odměnu od státu, jich má sedm. V tomto porovnání ovšem nezohledňujeme velikost jednotlivých zemí a tím i počet mimořádných sportovních talentů. Je zřejmé, že mezi Singapurem, který má zhruba 5,6 milionů obyvatel a USA, které jich mají 333, 3 milionů, je nepochybně rozdíl v počtu možných talentů i sportů, ve kterých mohou soutěžit.

Proč státy odměny svým sportovcům vůbec vyplácejí? Důvodů může být celá řada. V první řadě úspěch na takto významné sportovní soutěži zvyšuje prestiž a povědomí o dané zemi. Obraz státu v zahraničí může přitáhnout zájem turistů i investorů, což má významný ekonomický dopad. Olympijští sportovci jsou i pozitivními vzory pro mladé lidi, což může zvýšit jejich zájem o sport a promítnout se do jejich životních cílů. Zvláště v době, kdy se mnoho mladých lidí potýká s psychickými problémy, mohou být takto motivováni k tomu, aby se na jakékoliv úrovni věnovali sportu. Motivací ale samozřejmě může být i to, že mezi obyvatelstvem je o hry mimořádný zájem a politici se tak snaží získat určité „body“ ve volbách. Ostatně, kupříkladu v Česku by se politik, který nepodporuje sport se zlou potázal. Není jistě náhodou, že sportovní organizace patří dlouhodobě mezi neziskovky, které čerpají nejvyšší dotace.

Anketa

Jsou podle vás odměny pro české olympijské medailisty přiměřené?
Jsou příliš vysoké
24 %
Jsou tak akorát
60,2 %
Měly by být vyšší
15,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Použité zdroje:

https://nsa.gov.cz/odmeny-pro-olympijske-a-paralympijske-medailisty-z-parize/

https://www.cnbc.com/2024/07/31/heres-how-much-athletes-at-the-paris-olympics-earn-for-winning-medals.html

https://www.sortiraparis.com/cs/zpravy/olympijske-hry-v-parizi-2024/articles/317375-olympijske-hry-v-parizi-2024-jake-medaile-ziskala-australie-shrnuti

Ihned.cz: Gallistl V.: V odměnách za olympijskou medaili je Česko štědřejší než USA, Japonsko či Německo. Nejvyšší sumy dává Hongkong

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/neziskove-organizace-ziskaly-58-miliard-kolik-jim-prispel-st/r~959bc916ddea11e8b1a40cc47ab5f122/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz