Hlavní obsah
Jídlo a pití

Místo svačinky nápoj youtuberů. Influenceři si vzali na mušku české děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Nejdříve youtubeři limonádou pobláznili Ameriku, teď po ní šílí i české děti.

Článek

Malý obchůdek uprostřed našeho městečka je před osmou hodinou ranní plný školních dětí. Za peníze, které dostali od rodičů si většinou kupují svačinu nebo sladkosti. Dva asi devítiletí chlapci, které jsem tam potkala tentokrát, ale sáhli po barevné lahvi s limonádou a velkým nápisem PRIME. Každý z nich z drobných mincí poskládal 149 korun a následně s půl litrem nápoje pyšně odkráčeli do školy.

Nic pro děti

Zmíněného nápoje jsem si do té doby nikdy nevšimla. Je to zřejmě tím, že sladkému pití nevyhledávám, proto jsem mezi regály, kde se barevné lahve nacházejí, nezavítala. Scéna, jíž jsem byla svědkem, mne ale zaujala. Dát 149 korun za půl litru mi připadá poměrně dost, a to zvláště u dětí, které navštěvují nejvýše třetí třídu základní školy. Jaký zázrak si to ti dva s sebou vlastně odnesli?

Později jsem zjistila, že jde o jakýsi hydratační nápoj, ale z četby jeho složení jsem nebyla příliš moudrá. Kromě filtrované a kokosové vody obsahuje různá sladidla, vitaminy a několik látek jejichž názvy mi nic neříkaly. Zaujala mne ale informace, že nápoj není vhodný pro děti a kojící ženy. Doma jsem pak ještě narazila na varování jednoho fotbalového klubu, který trénuje děti. Ten upozorňoval, že jejich malí fotbalisté tomuto nápoji propadli na základě propagace dvou amerických youtuberů a že si děti kromě hydratačního nápoje kupují i nápoj energetický se stejným názvem. Ten má ale dvakrát více kofeinu než je ve dvou plechovkách Redbullu, což by dětem mohlo způsobit zdravotní potíže.

Čtvrtý nejúspěšnější youtuber

Skutečně mají na české děti vliv američtí youtubeři? Ovládají tak skvěle angličtinu, že mohou sledovat jejich videa v originále? Kromě těch amerických je to i Čech Jon Mariánek, který momentálně žije v Americe a spolupracuje právě s americkým Jakeem Paulem, což je bratr onoho youtubera, kterého zmiňoval český fotbalový klub a který PRIME propagoval v USA. Jon Mariánek má na Youtube téměř tři čtvrtě milionu odběratelů a mnoho z nich bude nepochybně i z Česka. Doma je ostatně šestnáctým nejoblíbenějším youtuberem a zároveň je zde i  čtvrtým finančně nejúspěšnějším youtuberem. Zjevně si jeho videa, která jsou někdy hodnocena jako kontroverzní, oblíbili i nejmenší školáci.

Zatímco americké děti a teenageři youtubeři pobláznili zhruba před půl rokem, v Česku mají žně podle všeho právě nyní. Nápoj, který byl uveden na trh teprve loni, se stal okamžitě senzací v USA, Austrálii či ve Velké Británii. Kromě youtuberů jej šíří i další hráči, kupříkladu ve Velké Británii to je fotbalový klub Arsenal, který nápoj představil jako svého oficiálního partnera pro hydrataci. Mezitím si ale děti v zahraničí začaly pořizovat i energetický nápoj PRIME s vysokým obsahem kofeinu, což vedlo k jejich opakovaným zdravotním problémům. Jinde si zase podnikavé děti rozjely vlastní byznys a začaly nápoj přeprodávat svým spolužákům. Ve Spojených státech nakonec Úřad pro kontrolu potravin a léčiv začal přezkoumávat složení tohoto nápoje, protože má podezření, že představuje zdravotní riziko. Nicméně, vlna zájmu o nápoj mezi dětmi tam prý už pominula.

Céčka, tamagotchi, PRIME

To se nedá říct o Česku, kde je nápoj právě takzvaně IN. Děti láká nejen jeho chuť, ale jeho vlastnictví představuje i symbol statusu podobně jako třeba značkové oblečení či model chytrého telefonu. Kdo ho vlastní, ten je pro ostatní cool. To je také důvod, proč jej někteří rodiče neodepřou koupit. Někdy to dětem stačí jednou, jindy chtějí na své spolužáky zapůsobit opakovaně. Pokud jim rodiče nekoupí nápoj energetický, který je zdraví škodlivý, zřejmě jim nijak neublíží a ohrozí nejvýše svůj rozpočet. Jak to vím? Zjistila jsem, že valin, leucin a isoleucin, což byly pro mne názvy neznámých látek, které nápoj obsahuje, jsou esenciální aminokyseliny, které běžně konzumujeme a dokonce je nutně potřebujeme ke svému fungování. Touto formou je ale samozřejmě přijímat nepotřebujeme a s hydratací nemají nic společného. „PRIME není zrovna věc, ze který bych řval nadšením. Takzvaný hydratační nápoj, kterej už z principu svého složení nemůže nikoho hydratovat, je celkem vtipná věc,“ uvedl po prozkoumání jeho složení na svém profilu buněčný biolog Adam Obr, který pití tohoto nápoje sice nikomu nedoporučuje, ale ani v jeho konzumaci nevidí žádné ohrožení.

Zkrátka, každá generace touží po věcech, které jsou zrovna v módě. Zatímco ty starší bláznily třeba po céčkách nebo plísňácích a později po tamagotchi či pokémonech, dnešní děti podléhají novým krátkodobým šílenstvím. Pro rodiče je ale mnohem těžší sledovat, odkud tyto impulsy přicházejí, protože obsah na sítích, který jejich děti sledují, často neznají. Občas by možná nebylo od věci, kdybychom se s virtuálními vzory svých dětí blíže seznámili i my a zjistili tak, co od nich můžeme čekat. Třeba bychom pak dětem některé sporné věci dokázali snadněji vysvětlit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz