Hlavní obsah
Názory a úvahy

Navždy uzavřená cesta?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S návratem krásného počasí mnozí z nás vyhledávají příhodné pěší trasy a/nebo cyklostezky. Některé však už neexistují. Platí to nezvratně?

Článek

K těm nejoblíbenějším v pardubickém okrese patřila cesta z Hrádku (tedy z obce, v jejíž blízkosti se nacházejí oblíbené a hojně navštěvované písníky) do Lázní Bohdaneč. Začínala u takzvaného Žižkova dubu. Údajně u nejstaršího stromu na Pardubicku – u památného velikána, jehož název skutečně zhruba odpovídá stáří. Cesta pak pokračovala dubovou alejí a vedla na otevřené prostranství, kde se působivě navzájem doplňovaly lesy a pole. Žižkův – jinak také katastrální – dub už formálně patří na území Lázní Bohdaneč. Pamětníci uvádějí, že Bohdanečtí si rádi prošli známou trasu, poseděli před hostincem v Hrádku… a naopak. Celý úsek notabene dodnes znázorňují informační tabule. Do menšího, ale poměrně dost navštěvovaného letoviska se však už kolem památného stromu dojít nedá.

Někdy v desátých letech nynějšího století si totiž skoro celé přilehlé území zabrala semtínská chemička, která většinu této rozlehlé plochy oplotila. Znepřístupnila tak skoro celou trasu. Po necelých pěti stech metrech vidí chodec nejen plot, ale i násep a na něm železniční trať, která působí dojmem opuštěnosti. Dál už nikdo nedohlédne.

Za uplynulou dobu se vedení chemických závodů mohlo dávno vystřídat, a třeba i několikrát. V úseku mezi Hrádkem a Lázněmi Bohdaneč se však drží status quo. Jistě – chemici by mohli přijít s bezpečnostními argumenty, před nimiž by každá námitka bledla. Jenže pozice jakéhosi státu ve státě se může velmi snadno stát bumerangem (zvlášť v případě velkého výrobního subjektu, u něhož za poslední léta není jasné, nakolik prosperuje). Situace jako tato si vyžadují posouzení týmem nezávislých odborníků. Nakonec semtínský průmyslový kolos může někdy čelit situaci, v níž bude potřebovat podporu veřejnosti… a vstřícností v takových oblastech, jako jsou volnočasové vymoženosti, by nakročil správným směrem.

Podobných pěších nebo cyklistických cest – svého času oblíbených, nyní přehrazených – se v České republice jistě najde víc. A bezesporu stojí za to, abychom jejich zánik nepovažovali za daný jednou provždy. K otázkám tohoto typu je potřeba se jednou začas vrátit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám