Hlavní obsah
Finance

Složené úročení alias finanční nezávislost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PeckaFinance: poskytnul R.Pechura

Slyšeli jste někdy tento pojem, ale ještě přesně nevíte, jak tento osmý div světa funguje v praxi a kde ho začít využívat?

Článek

Složený úrok je klíčem k budování bohatství a dosažení finanční svobody. Jedná se o investiční techniku, která investorům umožňuje získat úrok ze své původní investice a jakéhokoli již získaného úroku. Složené úročení je výhodné zejména pro dlouhodobé investice, jako jsou investiční nebo penzijní účty, protože čím déle je investice držena, tím více peněz investor vydělá.

Složené úročení funguje způsobem, že se získaný úrok připočítává k částce jistiny investice, čímž vzniká efekt „skládání“. To umožňuje investorovi získat úrok z původní jistiny a jakéhokoli již získaného úroku. Pokud například investor investuje jednorázově 10 000 Kč na spořicí účet, který má roční úrok 5 %, v prvním roce vydělá na úrocích 500 Kč, tedy celkově 10 500 Kč . Ve druhém roce získají 5% úrok z původních 10 500 získaných v prvním roce, tedy 525 - celkem tedy 11 025 Kč. Tento proces pokračuje a každý rok investor získá úrok z původní investice i s již získaným úrokem, což způsobí, že jeho investice roste rychleji než s jednoduchým úrokem. Tímto způsobem se nám 10 000 Kč s úrokem 5 % za rok zdvojnásobí do 14 let. Při zhodnocení 10 % za rok je to o polovinu méně - 7 let. To už zní zajímavě, co myslíte?

Pro investory, kteří chtějí zvýšit své bohatství je složené úročení neocenitelným nástrojem. Investováním do dlouhodobých účtů, jako jsou penzijní účty, mohou investoři využít složený efekt a sledovat, jak jejich investice exponenciálně rostou. Je důležité, aby investoři rozuměli konceptu složeného úročení a zohlednili jej ve svých investičních rozhodnutích. S trochou plánování a znalostí mohou investoři využít složený úrok ve svůj prospěch a vydat se na cestu k finanční svobodě.

Foto: PeckaFinance: poskytnuto R. Pechura

Funkce složeného úročení

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám