Hlavní obsah
Finance

Češi a investice. Stálé tabu nebo příchod zvratu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Investice se pomalu ale jistě stávají běžnou součástí domácností. Mladí lidé jsou v investování čím dál víc aktivnější.

Článek

Dnešní doba je neúprosná. Inflace atakuje dvouciferné hodnoty začínající číslem dva a konec je v nedohlednu. Jak takovou situaci ale řešit? Dá se s tím vůbec něco dělat nebo nezbývá nic víc než jen přihlížet, jak peníze ztrácí na hodnotě? Mladí už mají jasno.

Tyto otázky asi trápí většinu Čechů, ale jen minimum z nich tento problém opravdu řeší. Češi jsou v drtivé většině převážně konzervativními investory, ale už za pár let se to může změnit. Mladí lidé jsou v investování čím dál aktivnější a nebojí se vyváženějších a dynamičtějších strategií, jak uvedla ze svého průzkumu AKAT (Asociace pro kapitálový trh).

V České republice tak nastává generační zlom, kdy mladí lidé vnímají investice jako běžnou součást života. „Za posledních pět let nastala změna. Předtím se o investicích mluvilo jen jako o tradingu, zatímco teď se stávají běžnou součástí života“, říká výkonná ředitelka asociace Jana Brodani. Zhruba třetina Čechů s investováním však stále žádnou zkušenost nemá a ani se k tomu nechystá.

Nejvýznamnějším faktorem, co vede lidi k investování je zajištění se na stáří. Celkem 37% respondentů uvedlo, že státu v tomto ohledu nevěří. Experti se shodují, že je to pozitivní trend. Demografická křivka je neúprosná, a čím je člověk mladší, tím méně se může spolehnout na to, že mu státem garantované penze vystačí na zachování životní úrovně. Z průzkumu taky vyplynulo, že chuť investovat stoupá s tím, jak rostou jejich příjmy. Ještě výraznější dopad na investování má vzdělání. Lidé s vysokoškolským vzděláním investují mnohem četněji, než lidé se základním a středoškolským vzděláním.

Češi celkově zůstávají konzervativními investory. Jako nejčastější překážkou, která jim brání v investování je zmiňován strach ze ztráty investovaných peněz. Čechy v minulém roce nerozhýbala ani vysoká inflace a jako hlavní důvod investování ji uvedlo pouze 11 % osob. To je velice překvapivá informace, jestliže vezmeme v potaz, že za sebou máme rok a půl, kdy jsou lidé doslova masírováni médii, aby nenechávali peníze v šuplíku.

Foto: Zdroj: AKAT ČR, Perfect Crowd

Zkušenosti Čechů s investováním

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám