Hlavní obsah
Seberozvoj

Digitální hygiena a detox. Jak o sebe pečovat po fyzické i mentální stránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels photos

S digitálními technologiemi jsou lidé spojeni prakticky nonstop. V práci i doma, v autobuse i v posteli. To může mít negativní dopad na duševní i fyzické zdraví. Proto je důležité si něco říci o digitální hygieně, kterou by měl každý provozovat.

Článek

Digitální hygienou se obecně nazývá nějaký soubor návyků, který si člověk vytvoří, aby předešel zdravotním komplikacím, které mohou digitální technologie způsobit. Mnoho lidí počítá svůj čas u obrazovky ne na minuty, ale rovnou na celé hodiny. Já osobně mám denně okolo 5 hodin strávených na mobilu a to nepočítám počítač. Podle statistik z roku 2023 je celosvětový průměr necelých 7 hodin. Když se ale podíváte na mladší generaci Z (narozeni mezi roky 1996-2012), tam je průměr okolo 9 hodin. (odkaz na statistiky – https://explodingtopics.com/blog/screen-time-stats )

Hlavní problémy a řešení

Jedním z hlavních dopadů je nedostatek pohybu kvůli používání digitálních technologií. Sociální sítě jsou častým viníkem, poslední dobou za to může i ta možnost vůbec neodejít z domu. Objednáte si nákup, jídlo, elektroniku a kdo ví co všechno přes internet. Jeden ze způsobů, jak strávit na mobilu trochu méně času, je chůze. Využijte k tomu klidně technologie a počítejte si kroky s krokoměrem, chytrými hodinkami. Obecně se říká, že je dobré ujít 10 000 kroků pro zlepšení zdraví, a to každý den. Již nějakou chvíli však funguje projekt 6 000 kroků vedený českými lékaři. Podle jejich portálu je dobré ujít aspoň šest tisíc kroků denně, nebo 40 minut souvislou chůzí. Více se můžete dočíst zde: https://6000kroku.cz/

Problém je i s modrým světlem. To vydávají právě digitální technologie – televize, mobil nebo počítač, ale i osvětlení. Má negativní dopad na náš spánek a způsobuje únavu očí. Krátkodobě se to dá samozřejmě řešit odpočinkem nebo kapkami do očí, to ale není řešení. Jednou z možností je prevence. Existují programy nebo nastavení v mobilu, která mění barvu obrazovky podle denní doby a šetří tak váš zrak. Dají se sehnat i počítačové brýle, blokující modré světlo. S těmi mám osobní zkušenost, používám je doma, když dlouho pracuji nebo se učím, a jsem spokojen. Dlouhodobě je ale lepší upravit svůj čas u obrazovky a dát si digitální detox, o kterém budu ještě psát.

Digitální technologie mohou také zhoršit naše mentální zdraví, vyvolat úzkost a depresi. To souvisí právě s nedostatkem pohybu a spánku. Častá je také závislost na těchto zařízeních, a to i pokud jsou zrovna vypnutá a my je nepoužíváme.

Odpočinek

Proto je dobré si dát tzv. digitální detox. Jde o úplné vypnutí a odstřihnutí se od digitálních technologií po určitou dobu. Dlouhodobě může pomoct zlepšit kvalitu spánku, člověk se necítí tak unavený a nesoustředěný. Součástí je zlepšení nejen mentální, ale právě i fyzické zdraví. Jak toho dosáhnout? Zde je pár tipů, jak s detoxem a s technologiemi pracovat lépe.

Stanovte si časový rozvrh. Nemusí jít zrovna o pevně daný čas, kdy technologii můžete používat, ale spíše o čas, kdy už ne. Například si řekněte, že je nebudete používat během jídla. Dobré je také s mobilem a počítačem neusínat ani nevstávat. Zmíněné modré světlo působí na spánek a je dobré si hodinu před ním již dát od technologií odpočinek.

Omezte dobu strávenou na sociálních sítích. To je jednoduché říct, ale těžší udělat. Položte si otázku, jestli opravdu danou aplikaci potřebujete. Já například smazal Twitter, protože jsem na něm zbytečně trávil mnoho času. Také existují nastavení, která omezí nebo zakáží danou síť po uplynutí času, které jste na ní strávili.

O chůzi jsem už mluvil. Je všeobecně prospěšné mít dostatek pohybu. Kromě toho můžete cvičit doma nebo v posilovně. Zlepší to psychiku, spánek a vaše zdraví.

Velká rada na závěr. Najděte si něco, co vám sociální sítě vynahradí. Nějakou potravu pro mozek nejlépe. Může jít o čtení knih, malbu, výlet, vaření nebo domácí práce. Cokoliv, co zaměstná mozek. Já píšu, chodím a snažím se dostat znovu do čtení. Všechno je lepší než koukat 3 hodiny v kuse na Instagram reels nebo na TikTok. Možná jste mladí, ale jednou vám tělo poděkuje, pokud se o sebe budete starat. A toho se týká právě i digitální hygiena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám