Článek
Ingredience:
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 2-3 stroužky česneku (podle chuti)
- 1 velká cibule (nebo 2 menší)
- 2 vejce
- 3-4 lžíce hladké mouky
- Majoránka (1 lžička sušené nebo hrstka čerstvé)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej nebo sádlo na smažení
Postup:
1. Příprava brambor a cibule:
Oloupejte brambory a cibuli. Brambory nastrouhejte najemno. Cibuli můžete také nastrouhat najemno nebo nakrájet na velmi drobné kostičky (já preferuji nastrouhanou, bramboráky jsou pak křehčí).

brambory
2. Vymačkání přebytečné vody:
Nastrouhané brambory dejte do čisté utěrky nebo gázy a vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny. Tato voda obsahuje hodně škrobu, který necháme usadit a škrob pak vrátíme zpět do bramborové směsi (bramboráky budou lépe držet pohromadě).

bramborák
3. Příprava bramborové směsi:
Vymačkané brambory dejte do mísy. Přidejte nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, mouku a majoránku. Osolte a opepřete podle chuti.

bramborák koření
4. Promíchání směsi:
Všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se spojily. Konzistence by měla být hustá, ale stále trochu tekutá, abyste mohli tvořit placičky. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě trochu mouky.
5. Smažení bramboráků:
Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Lžící nabírejte bramborovou směs a na rozpálený tuk tvořte tenké placičky.

bramborák smažení
Smažte z obou stran dozlatova a dokřupava (asi 3-5 minut z každé strany podle tloušťky a teploty).
6. Odsátí přebytečného tuku:
Hotové bramboráky vyndejte z pánve a položte je na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

bramborák
Výsledek:
Domácí křupavé bramboráky jsou hotové! Můžete je podávat samotné, s kysaným zelím, s uzeným masem nebo s různými dipy.

bramborák výsledek
Tipy:
- Pro ještě výraznější chuť můžete do těsta přidat špetku drceného kmínu.
- Pokud nemáte majoránku, můžete ji vynechat, ale dodává bramborákům typickou chuť.
- Bramboráky se nejlépe konzumují hned po usmažení, jsou pak nejkřupavější.
- Pokud vám zbydou, můžete je ohřát v troubě, aby znovu zkřuply.