Hlavní obsah
Zdraví

Mýty ve výživě nejenom v kontextu s hubnutím

Foto: Petr Fořt

móda i realita moderní výživy

Mýty stále provázejí lidskou existenci. Stále víc jich provází výživu člověka. Nepříznivě působí při snaze o osvětu ve zdravém životním stylu, tedy fyzické aktivitě a výživě a relaxaci.

Článek

ÚVOD

Mýty provázejí člověka po celou jeho existenci. Globalizací nezmizely, naopak. Týkají se i stravování. Je jich tolik, že nemá smysl nic jiného, než se pokusit je postupně vyjmenovat a srozumitelně popsat jejich důsledky.

MÝTY

1. Příjem energie = výdej energie = stabilní tělesná hmotnost?

VYSVĚTLENÍ: Exaktní stanovení množství energie (kalorií nebo joulů) v jednotlivých potravinách má opodstatnění v laboratoři na kalorimetru. Populární „kalorické tabulky“ v různých aplikacích pro veřejnost, v nichž se uvádí nejenom celková energie, ale také základní informace o množství základních tří živin, vláknině a soli mohou posloužit jako základní orientace tomu, kdo se vlastním stravováním zabývá hlouběji. Připomenu, že v tabulkách je hodně chyb, plynoucích především z použití interpolací při odhadu hodnot u odvozených potravin.

Tělesnou hmotnost ovlivňuje hormonální systém a celá baterie regulačních mechanismů, udržujících stabilitu vnitřního prostředí organismu, tzv. homeostázu. Možná, že klíčovou roli hrají naši „spolubydlící“, tzn. celá komunita střevních mikrobů. Do procesů zasahují také stresové hormony, mobilizující energetické zdroje je zásob nebo naopak stimulující jejich ukládání. V tom hrají roli další hormony, jimiž jsou hormon šetřící inzulín inzulin a hormon zvaný leptin, které regulují pocit hladu a sytost.

Snížený příjem energie neznamená, že zhubnete, když uberete 500 kcal v příjmu – protože se to nerovná spálení tuků o energetické hodnotě 500 kcal (ostatně, to odpovídá cca 60 g tuku ze zásob, inu, nic moc, že?).

Více pohybu nerovná se větší úbytek váhy. Organismus začne pálit tuk, až když nemá žádný glykogen (zásoba sacharidů). To souvisí s častým :předepisováním" keto diet.

Vzestup váhy není jen důsledkem nadbytečného příjmu energie. Ke spálení 0,5 kg tukové zásoby musíte docílit energetického deficitu minimálně 3000 kcal. Teoreticky by stačilo nejíst 1,5 dne přibližně, ale právě tohle neplatí!

TAJEMSTVÍ?

Budete-li v průběhu dne vydatně používat mozek, výrazně tím podpoříte výdej energie!

Proč první zákon termodynamiky nezapadá do hádanky hubnutí

Hubnutí je často viděno optikou jednoduché matematiky: pokud spálíte víc kalorií než přijmete, shodíte. Zdá se, že to je v souladu s prvním zákonem termodynamiky, ale pokud jde o složitá lidská těla, není to tak jednoduché.

Závěr?

Jednoduchá kalorická matematika podle prvního zákona termodynamiky nepočítá se složitou sítí faktorů, ovlivňujících hubnutí. Energetická bilance je kouskem skládačky, ale je složitě vetkaná do metabolických procesů, do evolučních adaptací a  do výdeje energie, nezávisle na pohybovou aktivitu. Abychom úspěšně zhubli, musíme pochopit složitost lidského organismu a odlišné reakce na různé vnější vlivy.

2. Zvýšený krevní cholesterol vás zabije. Existuje hodný a zlý cholesterol

3. Musíte jíst 5× denně

4. Ovoce je základ

5. Fruktóza (a ovoce) je jediný přírodní cukr, vhodný pro diabetiky

VYSVĚTLENÍ: Fruktóza není zdravé sladidlo a už vůbec ne pro diabetiky. Roky se jim doporučovalo sladit fruktózou, protože k využití v organismu nepotřebuje inzulín. Protože je to významná složka ovoce, předpokládalo se, že ovoce je obecně zdravé. Naneštěstí průmyslová „čistá“ fruktóza negativně působí v signalizaci inzulinu a leptinu, regulujících příjem jídla a snadno se ukládá po své přeměně na tuk. Nadbytek fruktózy zvyšuje riziko obezity, cukrovky 2. typu, hypertenze, nealkoholického ztukovatění jater, nemocí srdce, dny, zánětlivých procesů, některých nádorů a zrychleného stárnutí.

6. Musíte jíst 25-30 g vlákniny denně

7. Nasycené tuky jsou příčinou kardiovaskulárních onemocnění

8. Nesmíte jíst živočišné tuky, hlavně máslo

9. Nesmíte jíst kokosový tuk

10. Nesmíte jíst tučné maso

11. Musíte držet hladinu krevního cukru blíže spodní hranici normy

12. Absence systematického pohybu je příčinou obezity a pohyb vás vyléčí

13. Člověk je přirozeně fyzicky aktivní

VYSVĚTLENÍ: Pohyb prospívá tělu i náladě, ale nevybalancujeme jím špatné stravování. Inzulinovou rezistenci ani narušené střevní prostředí nevyběháme. Potravinářský průmysl tvrdí, že stačí jen pohyb a tak můžete jíst, co chcete. Lež a demagogie. Když se budete hýbat rekreačně 1× týdně, moc ke zdraví nepřispějete. Jestliže se budete hýbat často, spálíte sice energii, ale také budete hladoví jako vlci a sníte ještě více jídla, často především sladkostí.

14. Nejste tlustí z tuků ve stravě

15. Jednoduché cukry není nutné jíst, naopak

Problém je s umělými sladidly, protože jsou to šidítka pro chuťové buňky, ale neoklamou mozek! Ten bude stále vyžadovat cukry.

Užitečné rady do života

Dejte velký pozor na „výživové poradenství“ na sociálních sítích a na internetu obecně (různé weby o zdraví, výživě, hubnutí apod.).

Chcete-li konzultovat svoji výživu s osobním poradcem nebo poradenskou institucí, prověřte je na internetu, pročtěte nabídku, metodiku práce a ceník služeb. Buďte uvážliví, vzpomeňte si, že každý se snaží vypadat (mnohem) lépe než je v reálu.

Influenceři jsou aktuálními internetovými bludičkami.

Nejnebezpečnější jsou ti, kteří otevřeně propagují konkrétní produkty a systémy a režimy. Jsou rizikoví především dětem a teenagerům, nezastaví před jakoukoliv lží.

Redukční a nějak omezující alternativní způsoby stravování mohou podporovat poruchy příjmu potravy a problémy s duševním zdravím.

K jejich propagaci se propůjčují nejenom mediální hvězdy, ale také někteří odborníci! Sociální sítě zveřejňují videa, podporující nerealistická očekávání a neracionální stravování. Jsou zdrojem poruch příjmu potravy (PPP).

Zdroje:

Keelia O'Malley, Amelia Willits-Smith, Donald Rose. Populární diety podle výběru dospělých ve Spojených státech vykazují velké rozdíly v uhlíkové stopě a kvalitě stravy. Am.J.Clin.Nutr. 2023; DOI: 10.1016/j.ajcnut.2023.01.009

D. Mozaffarian , I. Rosenberg, R. Uauy: Historie moderní vědy o výživě – důsledky pro současný výzkum, dietní směrnice a potravinovou politiku. BMJ 2018; 361:k2392

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz