Hlavní obsah
Názory a úvahy

Už peče doma celé Česko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Fořt

Reality show jako inspirace pro veřejnost. Férová soutěž, nebo ring volný podle potřeby? Jak se tvoří hvězdy mezi porotci i soutěžícími.

Článek

Píšu článek „o pečení po celé české zemi“ inspirován nedávno publikovaným oslavným článkem Jana Hrdiny, jehož podtitulek zní: „Díky bohu za pořad, který zachraňuje mladou generaci, zdraví a české tradice.“

Důvod? Komentář článku v podobě diskuzního příspěvku mi k objektivnímu vyjádření nestačí. Nad obsahem článku mi totiž rozum zůstal stát.

Nechápu, jak autor, erudovaný ve zcela jiném oboru, může od boku vystřelit tvrzení, že „cukrářská show přináší mnohem více pozitiv než negativ“. Možná je autor závislý na pekařských produktech sladkých i slaných a přitom vzpomíná na tradice ve vlastní rodině? Ostatně jako snad celá země. To není nic negativního, jen připomenutí reality. Kromě toho já osobně obdivuji všechny „druhy tvůrců“, vynikajících vlastní invencí a manuální zručností.

Myslím, že si mohu dovolit komentáře ke článkům autorů, které pojednávají o výživě. Sám se oborem zabývám už přibližně 40 let. Nejprve „sportovní“, potom „veřejné“ a nakonec „ozdravné“ (nikoliv klinické). Pro čtenáře, kteří mne neznají zdůrazním, že nejsem výživový extrémista. Možná, že jsem se nemusel vytahovat, jde mi o to zdůraznit, že tento článek nebude zbytečné plácání.

Boj o opravdu zdravé stravování

Princip optimální výživy je obsažen v popisu pojmu personalizovaná, to znamená jednotlivci přizpůsobená, výživa. Ta je ovšem pro většinu veřejnosti obtížně dosažitelným ideálem. Chybí vhodný motiv a trvalý tah na branku. Důvodem je nezájem o vlastní zdraví. Moje skepse není výzva k rezignaci a ukončení případné snahy o kvalitní způsob stravování jednotlivce. Přesto si myslím, že oslava (domácího) pečení je tak trochu sabotáží zdravé výživy. Přinejmenším je odtržená od reality současného života a životního stylu.

Stejně tak faktem je, že média nejsou ideální inspirací. Nejenom ty různé TV rozhovory o stravování a konkrétním vaření, které jsou v podstatě „o ničem“. Diskuze laiků i odborné veřejnosti postrádají racionální a realizovatelné závěry a doporučení. Inspirující mohou být desítky článků na internetu, ale ty dokáže identifikovat pouze odborník. Mohly by to být například ty, které úpěnlivě doporučují nízkosacharidovou (low-carb), keto dietu nebo přerušovanou hladovku, protože to není až taková katastrofa, jak nám připomínají jiné články. Nejsou to dokonce ani nesmysly. Příspěvek Jana Hrdiny, opěvující reality show „o pečení“ jako pořad, zachraňující mladou generaci a tradice, to je extrém a naprostý úlet. Pochopitelně je to osobní názor, který může prezentovat kdokoliv.

V případě, že by jeho autor trval na svém názoru, musel by prezentovat odbornou studii, prokazující, že domácí pečení je zdravější než to, co je běžně dostupné v supermarketech. To by neměl být problém. Obtížnější by to bylo v případě, kdyby chtěl obhájit svoje další tvrzení, totiž že tato reality show zachránila mladou generaci. Není to totiž edukace národa s cílem odnaučit veřejnost mlsat (nejenom průmyslové koblihy a donuty) a tak snížit výskyt nadváhy a obezity a s ní souvisejících chronických neinfekčních civilizačních onemocnění.

Pokusil jsem se o krátkou sondu situace ve veřejnosti. Není to studie, jen minimalizovaný průzkum otevřených odpovědí na otázku, jak zapůsobil a co způsobil tento pořad. Výsledek? Krátkodobý vzestup zájmu a snaha o domácí pečení (sladkých i slaných) moučných produktů. Opakuji - krátkodobý. Kromě toho ve většině případů projevená snaha je ukázaly být vysloveně platonickou. Inspirující ten pořad určitě je v případě starší generace, protože to přesně odpovídá autorem zmíněným zvyklostem. Přitom jejich přežívání je přesně tím, co je příčinou současných problémů s nadváhou a obezitou. Možná pro většinu veřejnosti to vidím černě. To se ukáže v diskuzi.

Rozhodně si nelze naivně myslet, že po absolvování reality show o pečení se celá země rozhodne pravidelně péci. To je stejný princip, jako když bychom očekávali, že po shlédnutí Star Dance začne tančit celá země a bude to inspirace k pravidelnému pohybu, která zachrání mládež před obezitou.

Ano, jsem si vědom, že dráždím vosí hnízdo. Vsadím se, že nepříjemně budou reagovat především spoluobčanky v pokročilém věku. Stylem „my jsme pekly, protože jsme se staraly o výživu našich rodin. Přitom naše generace netrpěla tak často nadváhou a obezitou jako současná“. Určitě si přečtu komentář o tom, že při dnešních cenách potravin a pekařských a cukrářských produktů je opět na vzestupu samozásobitelství a domácí vaření a pečení. Souhlas, určitě tomu tak už je, hlavně na venkově v případě tam žijící „postproduktivní generace“. Mladí zdrhají do měst. Rozhodně neočekávám komentáře na téma nereálnosti domácí produkce tak složitých produktů, jaké jsou tvořeny v TV v reality show o pečení. Nicméně jednoznačně je vítězem její hlavní protagonista. Neuvěřitelné, co ten člověk dokázal v obou reality show, následujících krátce po sobě.

Než skončím, napíšu smířlivé prohlášení.

Nejsem odpůrcem reality show, ať už tanečních nebo cukrářských, prostě jen odmítám tvrzení, že ty pekařské a cukrářské jsou přínosné pro zdraví.

Jedno je velmi pravděpodobné. Neuvidíme reality show „Zdravá bude celá země“. I když už tu byly (a budou) pořady o hubnutí. Už si nevzpomínám, co se dělo díky nim ve veřejnosti, ale evidentně nepřispěly ke snížení výskytu nadváhy a obezity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz