Článek
ÚVOD
Nejhorší je případ, kdy popis reality na první pohled vypadá jako praštěný humor nebo satira.
Ten případ právě nastal! Co to je? Vypadá to jako legrace, ale není to legrace ani humor? Správně! Je to popis reality, který je tak realistický, že vypadá jako satira. Jinak byste tomu nevěřili, já vás dobře znám.
Dávejte dobrý pozor!
Co neznám, najdu na internetu. Co znám, internet zpochybní. Prostě každý má svoji pravdu, nárok na vlastní názor, na svobodu projevu a svůj způsob života. Tak jsem to využil a považuji se za Dinosaura. Prý tak vypadám. Tak určitě.
Vzpomínám na dobu nedávnou, kdy byli v módě ti, co se živili pránou. Nebudu to dál popisovat, podívejte se na internet. Zapomenete hrát hry! Ono totiž, ušetřili byste mnoho peněz. Na nový X-PHONE.
Četl jsem třeba, že prý máme jíst tak, jak nám zobák narost. Já nemám zobák, nejsem ptakopysk! Zrní ani ptačí zob mi nechutná, i když jsou to ty zdravé cereálie! Samozřejmě vy jezte tak, jak si přejete! Já jsem vám nic nedoporučoval! Víte, jak to je, že? Vy to myslíte dobře, a sklidíte jen hejty! A vůbec, však oni se o vás doktoři postarají, až na ten svůj svobodný zdravý život doplatíte.
Ach ta věda! Ta to jen komplikuje. Vědci se nemohou dohodnout, jak to je správně. Tak si vymysleli geniální řešení – prý máte jíst každý tak, jak je pro vás optimální. Říkají tomu personalizovaná výživa. Tak proto zmínka o dinosaurovi a ptakopyskovi. Já si myslím, že některé fešandy by se měly stravovat jako víly, stačí jim trocha nektaru. Víte, co na jejich výživě ušetříte? Ideální jsou ty mořské, ty jsou nejhezčí a když vás omrzí, tak je prostě necháte plavat!
A už zase moudra na internetu! Vědci prý dokonce pochybují o všem, co už objevili a vymysleli. Nejdřív jsem myslel na oblast stravování. Jenomže potom jsem zjistil, že si nejsou jistí ani tím, zda existujeme. A když už, tak možná jsme jednu chvíli „částicí“ a jindy „vlněním“. Všichni zločinci by si přáli být vlněním, že? No chápete to? Nechápete, to nevadí, nejste všichni vědci. Ještě že tak.
Jedna paní povídala (té druhé, ale já to slyšela) že jí dělá dobře kurkuma. Prý to četla na internetu. Mně bylo hned divné, proč je celá tak oranžová jako býval ještě nedávno ten Amík, jo, strýček Sam. Prý se ta kurkuma pančuje mletými cihlami (tzv. antuka).
Četl jsem o pár lidech, co řešili infekce koloidním stříbrem tak úspěšně, že se uzdravili, akorát byli modří. Hotoví šlechtici. Nicméně mám to stříbro vyzkoušené, fakt to skvěle funguje, jen to nesmíte přehnat! A hele, tomu neuvěříte, už je tu zase modrá. Jasně, modrá je dobrá! Teď je to ale tzv. metylenová modř. Zkuste, třeba máte-li malárii. Ale nejdřív si o tom přečtěte na internetu. Prý to funguje. Ale jen na někoho. Jak jinak, to přece všichni dobře známe.
Obezita, trest boží? Co jsme mu my lidi ovečky boží provedli, že nás už je pomalu 50 % obézních? No chápete to? Na internetu všichni dobře vědí, jak zhubnout. Tak jak je to možné? No asi proto, že ta moudrá doporučení nefungují. Nevadí, začneme psát o tlusté kráse. To je spravedlivé. Jak je ale možné, že může žít člověk, který váží 300 kilo? No žít, znáte to. Ležet! Ale je to zázrak? Přitom mnoho mladých lidí je postižených vrozenými genetickými vadami. Za co? Život opravdu není fér.
Hrome, jak je možné, že se 115 let dožila jakási Francouzka, která celý život hulila? Teď jsem zrovna četl o tom, že existují možnosti prodloužení života v případě, že vám budou (opakovaně) aplikovat mladou krev nebo plazmu a kmenové buňky. Tedy, když budete zrovna mít pár melounů k dispozici.
Umíte vy, čtenáři, odpovědět? Proč nemůžeme všichni jíst to samé (ať žije globalizace = univerzalizace), když jsme prý všichni lidmi? Inu, mi drazí, možná bychom mohli, ale trvalo by to opravdu hodně dlouho, ale hlavně bychom museli všichni žít na poměrně malém území se stabilním klimatem. Ale pozor! Možná se mladí dožijí toho, že dokonce budou muset. Tudíž v důsledku toho hodně lidí z tohoto světa zmizí. Možná se odvlní.
Konec legrace ještě ne!
Kdo si dnes dovolí předvídat, co s populací udělají mikro a nano-plasty? Koho ty zatracené plasty dnes vlastně zajímají, když jsou ukradené dokonce i vodohospodářům? Že prý zatím nikdo pořádně neví, zda jsou rizikové - dokonce (jako obvykle) ani vědci! Tak vám připomenu, že většině lidí kupodivu ty plasty vadí! Zrovna to jsou plastová víčka, připevněná k těm flaškám! Rozhodně většina lidí nevadí to kilo cukru v té flašce a směs zdraví škodlivých barviček. No dobře, tak umělá sladidla. Když se budou plastové láhve vykupovat, jde to proti zdravému rozumu. Nedá se to organizačně zvládnout, ale hlavně, sklo se dá použít opakovaně, ale plast? No vidíte, další sranda!
Tak a hybaj zpátky ke zdravé výživě, konec legrace!
1000+1 doporučení ke zdravé výživě na internetu je jen důkaz neschopnosti vědy znemožnit autory těch blábolů. Totiž, vědce kupodivu netrápí, že jim to kazí reputaci a nikdo jim nevěří. Proč tam ty články jsou? Protože jejich čtenáři jsou těmi, kdo nekonzumují ty články, ale reklamy, které je doprovázejí. Přitom neexistuje jiný problém, který by desetitisíce let trápil lidstvo víc, než optimální výživa, hubnutí a všechny s příjmem potravy související zdravotní problémy. No, že jich tedy je! Nakonec, světe div se, to stejně skončí „u hovínka“. Takže není divu, že se říká „všechno stojí za…“.
To, co považuji za tragikomické je situace v chápání významu (zdravé) výživy českou veřejností. Pro toho, kdo problému rozumí opravdu dobře, je utrpením sledovat nakupující v supermarketech, nyní hodně i ve slevách, potom debužírující ve fast foodech, lízající mražené dobrůtky „kopeček“ za 60.- Kč neuvěřitelných barev a ještě neuvěřitelnějšího složení, které ty mlsné jazýčky ani nenapadne prostudovat, protože jinak by to mlsat nemohly. Nečtou to, to by bylo zbytečné, dobře vědí, že nemají tušení, co ty názvy, uvedené ve složení, znamenají. Rozhodně to nejsou potraviny, ale chemie.
Následuje krátká ukázka fiktivní diskuze typu bystrý demagogický laik kontra vyplašený odborník
Laik: „Jak to, že drtivá většina veřejnosti se podle tvrzení odborníků stravuje nezdravě, přesto neumíráme předčasně nebo dokonce na chronickou otravu tzv. průmyslově ultra zpracovanými potravinami. Napadlo mne spíše označení ultra zprasené potraviny.
Odborník: Ověřené statistiky úmrtnosti a hodnocení zdravotního stavu populace dokazují opak toho, co tvrdíte. Zvyšování věku dožití aktuálně stagnuje, v některých zemích dokonce klesá. Naopak alarmujícím způsobem stoupá nemocnost včetně genetických vad, a jen díky pokročilé medicíně (a farmacii) a obrovským výdajům na léčbu chronicky nemocných zatím neroste úmrtnost nad obvyklé hodnoty.
Laik: To vám nevěřím! Jak je možné, že v dnešní době se podle vás už nedá jíst nic, jen základní potraviny, navzdory tomu to všichni jedí a celá populace se dožívá vysokého věku, takže už je mezi námi víc důchodců než pracujících. Tak třeba prý jsou uzeniny nezdravé. Proč na ně a na levné druhy zpracovaného masa stojí v supermarketech lidé frontu? Proč to maso a uzeniny zapíjí UHT mlékem nebo pivem, když psychiatr Nešpor všude v médiích hlásá, že stačí pravidelně konzumovat jen „špetku alkoholu a stanete se kandidáty rakoviny? Tak proč se vyrábí ty stovky druhů uzenin a alkoholických nápojů v širokém sortimentu, včetně „plesnivých salámů a sýrů“ za velké peníze? Proč produkci těch jedů a jejich prodej nezakážou státní kontrolní úřady a vědci?
Odborník: TO není problém odborníků a vědců!
Vtipný závěr?
Jak je vůbec možné, v dnešní době, že všechno to, co připomíná zdravotní rizika nevhodného životního stylu (tedy také nezdravého stravování) veřejnost ironizuje a doslova, snad naschvál, se stravuje kombinací tradiční české knedlíkovo-gulášové a vepřo-knedlo-zelo kuchyně v kombinaci s fast foody amerického typu? Přinejmenším přesně tohle je styl stravování současné školní mládeže. Jsme snad opravdu národ ignorantů a Švejků?
Připusťme objektivně, že zmíněná klasická česká kuchyně je mnohem méně „ultra zpracovaná“ (pokud vůbec), než všechny ty moderní druhy hotových, často trvanlivých potravin? Jedla by veřejnost tyto „výdobytky vědy“ v případě, že by jí někdo velmi důrazně vysvětlil, že autoři nejnovějších vědecko-populárních publikací o výživě nejsou podvodníci a myslí to se čtenáři dobře na rozdíl od producentů módních nápojů a tzv. tekuté výživy a „dubajských“ čokolád nebo supermoderních dlouho čerstvých druhů pečiva?