Článek
Doba pokročila - nikdo už nesbírá céčka, vyrazit v triku se Sandokanem z poutě by bylo málem na Chocholouška, něco jako Tamagoči v dnešní v mnohém stupidní době, plné umělé inteligence, je zmizelé, stejně jako dinománie, domácí šití obleků, které nosil Vinnetou a Old Shatterhand nebo videokazety s německými filmy pro dospělé.
Ovšem pochybuji, že někomu unikla zmíněná novinka, původem z Dubaje. Obecně je známo, že ji proslavila čínská platforma, užívaná zejména mládeží, kde tím pádem zcela logicky předvádí své tanečky a exceluje do hranolky po vzoru Stanislavského metody plně se ponořivší nestárnoucí diva, naše bývalá ministryně financí. Samozřejmě tedy jde o TikTok, kde byla tato čokoláda prvně představena v roce 2024 a počet více než sto milionů shlédnutí jistě odsunul dámu, hrající si na smažený bramborový produkt, na zcela vedlejší kolej. Možná převlek za pistáciový oříšek by dnes byl více in a trendy.
A jak jinak ohodnotit tuto pochutinu, než ji s jistým zaváháním zakoupit a ochutnat. To váhání mělo dva důvody - jednak se několikrát psalo, že vzorky testovaných čokolád obsahují zdraví až nebezpečné plísně, barviva a alergeny. Současně je tak trochu demotivující i cena, ale co - mám aplikaci, na kterou mám slevu, tak ten špás bude o něco malinko levnější. Řekl jsem sám sobě: „Alea iacita est“ a s nevelkou tabulkou čokolády zamířil k samoobslužné pokladně nejmenovaného obchodního řetězce (ty zoufalce, co na ně pořád nadávají, opravdu nechápu, urychlí to odbavení a eliminuje kontakt s občas agresivními prodavačkami, které popudí pouhý zdvořilý pozdrav).
Ne, že bych byl nedočkavý jako námořník po dlouhé plavbě před vchodem do nevěstince v Port Saidu, ale jistá zvědavost okusit nepoznané tu byla. Takže jsem si dal sklenku vína, má milá navařila vonné preso a otevřeli jsme tu labužnickou třináctou komnatu, tedy tabulku čokolády o gramáží menší než 100 g.

Jdeme na to!
Složení je vcelku ustálené, tedy mělo by být - známe uzeniny, kde podíl masa má s masem opravdu málo společného. Jde tedy o pistáciovým krémem plněnou jemnou čokoládu, obsahující křupavé nitki kadayif těsta. To těsto jsou takové vlasové nudličky z pšeničné mouky, oleje a vody, oproti těm, co známe z polévky, opravdu tenké málem jako vlas.

Složení na zadní straně
Můj mlsný a hbitý jazýček nedovedl vychytat drobnosti, zda náplň obsahuje šafrán, růžovou vodu a sezamovou pastu tahini. Takže, podstatné exotické složení dle obalu - deklaruje pistácie v obsahu 8,6 % a kadyif 6,4 %, o zmíněných přísadách taktně mlčí, zřejmě proto, že mlčeti je zlato, zejména to vytažené z kapes kupujících.

Tedy, barvoslepý nejsem a ani nepotřebuji šupleru - ten obal malinko klame, ne?
Faktem je, že ty čokolády s fialovou krávou se dají koupit v akci ve velikosti 300 g za šedesát korun, takže cenově je ta Dubaj poněkud nesmyslně drahá. O vynikajících čokoládách z téhož obchodu, plných lískových ořechů nebo mandlí nemluvě.

Rozhodně ty jiné čokolády odpovídají ceně
Díky tomuto fenoménu došlo na světovém trhu k 60% zvýšení ceny pistácií a logicky tím cena této vyhledávané pochoutkové novinky neklesla. Kdoví, zda po vzoru fantoma kuchyní Babici, tak až dojdou pistácie, tam výrobci dají třeba arašídy, a když nebudou ani ty, tak se šiknou třeba kaštany.

Tedy, u pollice verso, čili palec dolů, je sice sporné, zda opravdu znamenalo smrt v aréně, ale myslím, že koštovací verdikt je jasný