Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tři miliony krys v New Yorku. Krysař Deodato: „Obdivuji je, protože udělají cokoliv, aby přežili“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Úředníci najali deratizátora, aby zabil nejznámější obyvatele města plynováním jejich nor. Krysy, které běhají po nohou dětí, když jdou do školy. „Zabíjejte je rychle,“ doporučuje krysař z New Yorku.

Článek

New York, město, které nikdy nespí a které je známé svými nekonečnými mrakodrapy, světově proslulými muzei a divadly, svými ikonickými památkami a nyní také svou obrovskou populací krys. V posledních deseti letech došlo k dramatickému nárůstu v počtu těchto nezvaných obyvatel, kterých je nyní odhadem až 3 miliony. To je nárůst o téměř 1 milion v porovnání s předchozím desetiletím.

Tento nárůst může být připisován řadě faktorů. Jedním z nich je plýtvání jídlem, které zanechali hosté v restauracích během pandemie Covid-19. Když byly restaurace zavřené a stolování se přesunulo ven, zvýšilo se množství jídla nechávaného na ulicích. Toto jídlo se stalo snadno dostupným zdrojem potravy pro krysy.

Dalším důležitým faktorem je nedávný škrt v rozpočtu městského hygienického oddělení. Toto omezení vedlo k menšímu počtu zaměstnanců, kteří se starají o čistotu města, a tím vytvořilo „dokonalou bouři“ pro výbuch populace krys, jak uvádí Julie Menin, členka městské rady zastupující manhattanskou Upper East Side.

Myšlenka je jednoduchá: napumpujte oxid uhelnatý do krysích nor v newyorských dvorech, parcích a jámách na stromech a krysy „usnou“, než se udusí. Plyn se poté přirozeně rozptýlí, což jej činí bezpečnější než metody, jako je jedovatá návnada nebo pasti, které mohou sníst domácí zvířata a další volně žijící zvířata. A funguje to rychle. Tvrdě jsme narazili. Zabíjejte rychle. Tento způsob se mi zdá efektivnější než ostatní systémy.
Krysař Deodato, www.theguardian.com/

Její kancelář byla doslova zaplavena stížnostmi na krysy. „Doslova jsme od rodičů slyšeli o krysách, které běhají po nohou jejich dětí, když je vedou do školy,“ uvedla Menin.

V reakci na tuto situaci městská rada New Yorku zvýšila úsilí o kontrolu škůdců a zavedla nové programy zaměřené na snížení populace krys. Toto zahrnuje zlepšení systémů pro odstraňování odpadků a výzvy k občanům, aby byli opatrnější při zanechávání odpadků venku.

Nicméně, i když se úřady snaží tento problém řešit, zdá se, že odstranění těchto nezvaných obyvatel z ulic New Yorku bude dlouhý a náročný proces. Konec konců, jak se říká, pokud můžete přežít v New Yorku, můžete přežít kdekoli – a to zřejmě platí i pro krysy.

New York je město, které žije vlastním rytmem a pulsuje energií 24 hodin denně. Je známé svými ikonickými památkami a nekonečnými mrakodrapy. Ale v poslední době se stále více proslavuje čím dál tím více nežádoucími obyvateli – krysami.

Dramatický nárůst počtu krys v posledním desetiletí vyvolává obavy a otázky, jak tento problém efektivně řešit. Jedním z důvodů je zvýšené množství odpadků, zejména jídla, které se objevilo na ulicích během pandemie Covid-19. Zavřené restaurace a přesun stolování ven zřetelně přispěl k tomuto problému. Krysy jsou všežravci a takové množství snadno dostupné potravy pro ně představuje ideální podmínky pro růst populace.

Další významnou roli v tomto problému hraje také škrt v rozpočtu městského hygienického oddělení. Méně zaměstnanců, kteří se starají o čistotu města, znamená větší množství odpadků na ulicích a tím pádem více potravy pro krysy.

Reakce občanů na tento problém jsou pochopitelně negativní. Stížnosti na krysy zaplavují kanceláře městské rady. Tento problém se tak stává mnohem více než jen otázkou hygieny a zdraví obyvatel, ale i otázkou kvality života v New Yorku.

Městská rada se snaží tento problém řešit různými programy zaměřenými na škůdce a zavedla nové systémy pro odstraňování odpadků. Vyzývají občany, aby byli opatrnější při zanechávání odpadků venku. Ale zdá se, že tato opatření nebudou stačit.

Odstranění krys z ulic New Yorku se jeví jako dlouhý a náročný proces. I když se úřady snaží situaci zvládnout, zdá se, že krysy jsou zde, aby zůstaly. Možná je čas začít se na krysy dívat jinak a hledat nové způsoby, jak se s tímto problémem vypořádat.

Zřejmě platí, že pokud můžete přežít v New Yorku, můžete přežít kdekoli - a to zřejmě platí i pro krysy. Možná je na čase přestat bojovat a začít žít s touto realitou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz