Hlavní obsah
Finance

Brněnský dluhopisový fantom a stamilionová ztráta pro tisícovku investorů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Janaš, archív, ulice Hlinky v Brně, ilustrační foto

Investiční společnost, která byla považována za perspektivní, se nyní potýká s finančním skandálem. Tisíce malých investorů, kteří investovali své prostředky do dluhopisů společnosti, nyní čelí situaci, kdy jejich finanční vklady byly ztraceny.

Článek

Brněnská firma Reality Investing, v minulých letech považovaná za nadějnou investiční příležitost, se nyní ocitla v centru finančního skandálu. Tisícovka drobných investorů, kteří vložili své peníze do dluhopisů firmy, čelí realitě, kdy jejich investice zmizela v propadlišti finančního trhu. Slibné investice s třetinovou slevou a pětiprocentním ročním úrokem se změnily v noční můru.

Od roku 2014 se Jiřímu Slezákovi, brněnskému podnikateli, podařilo prostřednictvím čtrnácti emisí rodiny firem Reality Investing získat od investorů vyšší stamiliony korun. Na papíře se zdálo, že jde o skvělou příležitost – v době, kdy spořicí účty nabízely minimální úroky, se dluhopisy Reality Investing jevily jako lukrativní alternativa. Avšak s postupem času se byznys Reality Investing začal potýkat s problémy a investoři se ocitli s balíkem nesplácených dluhopisů.

Situace je o to vážnější, že třicítka navzájem propojených firem tvořících skupinu Reality Investing čelí více než dvěma desítkám trestních oznámení a nyní postupně padá do insolvencí. Scepticismus je na místě, když se jedná o šance drobných investorů na vrácení jejich investic. Právnička Nikola Frýdlová z advokátní kanceláře Petráš Rezek, která zastupuje některé z poškozených věřitelů, upozorňuje, že spektrum poškozených je neobyčejně široké a početné.

Podle informací poskytnutých zdrojem e15 dluží skupina firem kolem 640 milionů korun. Ve skupině zůstal nemovitý majetek v odhadní ceně mírně přesahující stovku milionů korun, který lze podle znalců prodat jen za přibližně šedesát procent odhadní ceny.

První trestní oznámení bylo podáno již před čtyřmi lety, a k dnešnímu dni jich bylo podáno celkem čtyřiadvacet. Tyto kroky však zatím nevedly k žádnému uspokojivému řešení pro poškozené investory. Případ Brněnského dluhopisového fantoma tak zůstává otevřený a stále se vyvíjí, zatímco stovky lidí čekají na spravedlnost a možný návrat svých prostředků.

Tato situace připomíná důležitost důkladného prověření investičních příležitostí a rizik, která s sebou nesou. Případ Reality Investing je varováním pro investory, aby byli opatrní a nevkládali své peníze do nabídek, které znějí příliš dobře, než aby mohly být pravdivé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz