Hlavní obsah

Česko oznámilo, že nebude dezertéry vydávat zpět. Cena života se v kontextu války stává relativní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels, Vladimir Berr

V době, kdy Ukrajina čelí největší krizi od druhé světové války, se objevují kontroverzní příběhy mužů v branném věku, kteří se rozhodli pro dezerci. Vedle toho obchod převaděčů, kteří slibují bezpečný přechod hranic za 100 tisíc.

Článek

Jeden takový převaděč, známý pod přezdívkou Vladimir, se nechal slyšet, že jeho motivací je zachránit životy ukrajinských mužů. Po smrti svých dvou kamarádů na frontě se vrhl do podsvětí pašeráků, kde nyní za úplatu 100 tisíc korun nabízí riskantní únik z válkou zmítané země. Výměnou za tuto službu slibuje anonymitu a bezpečný přechod hranic.

Podle redakce investigace.cz, která prozkoumala schémata pašování, je tento fenomén širší, než se zdá. Počet ukrajinských mužů, kteří se rozhodli opustit svou vlast a vyhledat azyl v Česku nebo jiných sousedních zemích, neustále roste. Zpočátku tvořili desetinu uprchlíků, nyní je to již čtvrtina. To svědčí o tom, že se mnozí muži snaží vyhnout povolání do armády za cenu značného osobního rizika.

Vladimírovy metody jsou různé – od přestrojení svých klientů za humanitární pracovníky až po ilegální přechody přes zelené hranice. Nabízí dokonce slevy závislé na náročnosti cesty, pokud jsou jeho zákazníci ochotni ujít část cesty pěšky.

Tato služba však není bez rizika. Vyhýbání se mobilizaci je v Ukrajině trestným činem a převaděčům hrozí v případě dopadení až devět let vězení. Navíc ukrajinská tajná služba SBU se aktivně snaží tyto aktivity potlačit, jak dokládají Vladimírovy varování ve svém telegramovém kanálu.

Zajímavým aspektem je i postoj Evropské unie a jednotlivých států k ukrajinským dezertérům. Například Česko oznámilo, že nebude tyto muže vydávat zpět do Ukrajiny, což vytváří precedens pro ostatní země a může vést k dalšímu nárůstu počtu uprchlíků.

Příběh Vladimira a jeho klientů odráží složitou situaci, ve které se mnoho Ukrajinců nachází. Je to příklad zoufalého hledání bezpečí za cenu velkých osobních rizik a morálních dilemat. Zatímco někteří mohou považovat Vladimírovu práci za hrdinskou, pro jiné je to příklad využívání zoufalé situace pro osobní zisk. Jisté však je, že válka na Ukrajině má mnoho tváří, a pašování mužů před mobilizací je jednou z nich.

Cena života ve stínu války

Válka na Ukrajině vyvolává nejen politické a humanitární otázky, ale také etické dilema, které se týká především ukrajinských mužů v branném věku. Tito muži, kteří čelí povinné mobilizaci, jsou postaveni před volbu, která může zásadně ovlivnit nejen jejich vlastní osudy, ale také osudy jejich rodin a blízkých. Stát před rozhodnutím zůstat a bojovat nebo utéct a zachránit vlastní život je morální dilema, jež nemá jednoduché řešení.

Vladimir, převaděč promluvivší se redakcí investigace.cz, vidí svou roli jako poslání – zachraňovat životy těch, kdo jsou podle něj oběťmi „nesmyslné války“. Jeho argumenty jsou podloženy osobní tragédií, kdy ztratil dva přátele na frontě. Tato zkušenost ho vedla k přesvědčení, že jeho služby nejsou jen obchodem, ale skutečným záchranným činem. Přesto se nelze ubránit otázce, zda je opravdu hrdinné nabízet únik z války za peníze, nebo zda to není spíše využívání zoufalé situace pro vlastní prospěch.

Vladimira a jemu podobných převaděčů jsou v situaci, kdy jejich rozhodnutí opustit zemi může být motivováno touhou po přežití, strachem z násilí, nebo prostým odmítnutím účasti na konfliktu, který považují za bezvýznamný či cizí svým přesvědčením. Tito muži se rozhodují pro útěk a čelí obviněním z dezerce, a tím riskují ztrátu cti a vlastenecké reputace, ale možná zachraňují to nejcennější – svůj život a možnost budoucnosti bez války.

Cena života se v kontextu války stává relativní. Pro některé je hodnota života nevyčíslitelná a každá snaha o jeho zachování je ospravedlnitelná. Pro jiné je život v zákopech a oběť za vlastní zemi nejvyšší možnou ctí. Válečný konflikt vyostřuje tyto názory a činí každé rozhodnutí ještě náročnějším.

Vladimírova služba a služby podobných převaděčů jsou tedy dvojsečné. Na jedné straně představují naději pro ty, kteří se rozhodli opustit bojiště, na straně druhé však představují komercializaci lidského strachu a zoufalství. Nelze opomenout ani fakt, že tyto aktivity jsou nelegální a mohou mít vážné právní důsledky jak pro převaděče, tak pro jejich klienty.

V konečném důsledku je třeba si položit otázku, jaký má být správný postoj k této problematice. Může být dezertérství ospravedlněno v kontextu války, která je vnímána jako nespravedlivá nebo nesmyslná? A je opravdu možné měřit cenu života penězi, když jde o únik od smrti? To jsou otázky, na které nemusí existovat univerzální odpovědi, ale je důležité je klást, abychom mohli pochopit složitost situace, v níž se mnozí Ukrajinci nacházejí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Dezerce
Dezertér

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz