Hlavní obsah
Cestování

Champs-Élysées: Nejkrásnější třída světa bude kompletně změněna k nepoznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Připravte se na monstrózní změnu. Nejkrásnější třída světa na pařížské Champs-Élysées se chystá projít přeměnou století. Po letech úpadku se tato ikonická třída připravuje na naléhavé kosmetické změny, které mají oživit její zaslouženou reputaci.

Článek

Představte si terasy brasserie, kavárny a restaurace, které jsou před olympijskými hrami příštího roku přeměněny, aby zářily zcela novou září. Obchodníci na Champs-Élysées se rozhodli pro zásadní změny, jako je zarovnání teras, aby se usnadnil pohyb nesčetným chodcům, kteří třídou denně procházejí. Zelené a šedé střešní markýzy jsou jen začátek. Úplně každý podnik si bude moci personalizovat svou terasu výběrem nábytku a čtyřmi barvami interiéru. No prostě Paříž – Champs-Élysées.

Tato změna nejen standardizuje vzhled třídy, ale také otevírá výhled mezi Place de la Concorde a Arc de Triomphe, umožní vidět více historických fasád třídy. Terasy budou vybaveny motorizovanými žaluziemi a markýzami, které jsou „energeticky autonomní“ a budou vybaveny dobíjecími bateriemi s životností 20 let, aby nedocházelo k demolování dlažby kabely jako v současnosti.

Tato proměna je součástí dlouholeté kampaně Výboru Champs-Élysées, který zastupuje podniky a obchodníky na této jedinečné avenue, za zásadní přepracování tohoto ikonického místa a jeho okolí. Hovoří se o tom, že tuto proměnu schválilo všech jeho 180 členů.

Ale tato kosmetická úprava má hlubší význam – jde o obnovu pařížského ducha Champs-Élysées, třídy, kterou Pařížané dnes považují za symbol pomalého úpadku svého města. Tato třída se stala osmiproudou dálnicí, kterou za hodinu projede průměrně 3 000 vozidel a je často ucpaná městskou dopravou. Často je nazývána nejkrásnější třídou světa, ale ti, kdo zde pracují každý den, si tím vůbec nejsou jisti.

Tato změna přichází po oznámení pařížské starostky Anne Hidalgové v lednu 2021, že dlouho očekávaný rozvoj avenue a okolí, který původně stál 250 milionů EUR, bude pokračovat, ale ne před olympijskými hrami, které se budou konat v srpnu a září příštího roku ve Francii. Tento plán promění 1,9 km úseku centrální Paříže v mimořádnou zahradu.

V předvečer olympijských a paralympijských si Pařížané nemohou dovolit nesourodou, neorganizovanou, poněkud cirkusově pestrou skupinu teras na Champs-Élysées. Nelze pokračovat příliš dlouho bez systematického návrhu na zlepšení jejich uspořádání, organizaci, formy a barvy. Je to otázka pověsti. Aby toho dosáhli, musí však všichni s touto proměnou století na Champs-Élysées souhlasit.

Zdroj: The Guardian,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Champs-Élysées

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz