Hlavní obsah

Hvězda TikToku Ash Putnam: „Poněkud přehnané tetování je stále diskvalifikace z pracovního trhu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, licence Canva, ilustrační foto

Tetování jako překážka v kariéře? Odborníci tvrdí, že osobnost je klíčová. Co o tom na sociálních sítích říká hvězda TikToku Ash Putnam?

Článek

Ash Putnam, 23letá mimořádně úspěšná tvůrkyně na TikToku, rozpoutala bouřlivou debatu o předsudcích při najímání zaměstnanců poté, co byla odmítnuta společností TJ Maxx kvůli svému tetování. Putnam má na těle několik viditelných tetování, včetně lebky s rohy na krku, pevných černých skvrn na pažích a vzoru na čele. Kromě toho má i několik piercingů v obličeji.

„Nesnáším, že moje tetování jsou tak určujícím faktorem pro to, abych dostala práci, nebo ne,“ stěžovala si Putnam ve videu na TikToku. „To, že mám tetování, neznamená, že ze mě nebude dobrý pracovník.“

Zatímco někteří komentující tvrdili, že za odmítnutím mohl stát spíše její postoj než samotná tetování, jiní se domnívali, že právě výrazné tetování sehrálo klíčovou roli. Odborníci se však shodují, že pro náboráře je při výběru kandidátů mnohem důležitější osobnost a celkové vystupování než vzhled.

„Vaše tetování jsou velmi agresivní,“ okomentovala situaci Ivy Johnsonová, která sama má mnoho tetování a dříve pracovala jako náborová manažerka. „S pozicemi orientovanými na zákazníky to nejde dobře dohromady.“

Podle průzkumů až třetina Američanů má alespoň jedno tetování. Ačkoli stigma kolem tetování se postupně zmenšuje, stále může existovat určitá hranice přijatelnosti, kterou podle některých Putnam překročila.

„Tetování může mít velký vliv na to, jak je kandidát vnímán,“ vysvětluje Adam Collins, zakladatel a generální ředitel společnosti Ignite SEO. „Záleží však na konkrétní pracovní pozici. U někoho, kdo pracuje přímo s klienty, je důvěryhodný a čistý vzhled důležitější než u čistě technických a provozních rolí.“

Kariérní koučka Michelle Enjoli dodává: „Společnost požadující, aby zaměstnanec neměl žádná tetování bez ohledu na viditelnost nebo význam, je rozhodně zastaralá, protože tetování se stala velkou součástí moderní kultury.“

Justina Raskauskiene, vedoucí HR týmu ve společnosti Omnisend, věří, že v dnešní době náboráři a manažeři tetování sotva věnují pozornost, pokud nejsou vyloženě urážlivá nebo rušivá. „Diskriminovat lidi s tetováním by znamenalo přijít o talentované jedince v oboru,“ říká.

Podle Rachel Pelty, hlavní autorky na platformě Forage, se manažeři při pohovorech zaměřují především na dovednosti a schopnosti kandidátů. „Jde o to, jak dobře se na pohovoru prodáváte a vysvětlujete, proč jste pro danou roli nejlepší. Pokud to neuděláte, práci nezískáte, ať už máte tetování, nebo ne,“ vysvětluje Pelta.

Ačkoli některé konzervativní společnosti mohou mít s tetováním a piercingem stále problém, obecně platí, že osobnost, schopnosti a celkové vystupování kandidáta jsou při pracovních pohovorech mnohem důležitější než jeho vzhled. Lidé s tetováním by se tak rozhodně neměli vzdávat svých kariérních ambicí.

ZDROJ: Business Insider na Microsoft Start

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz