Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Klimatologové a glaciologové: Mont Blanc se zmenšil za dva roky o neuvěřitelných 2,2021 metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva, Mont Blanc

Experti na klima a ledovce varovali, že Mont Blanc, nejvyšší vrchol Alp, se za poslední dva roky zmenšil o další dva metry. Podle výsledků měření zveřejněných ve čtvrtek je nová oficiální výška Mont Blancu nyní už jenom 4 805,59 metrů.

Článek

Klimatičtí a glaciologičtí experti varovali, že se Mont Blanc, nejvyšší hora Alp, zmenšil za poslední dva roky o další dva metry, čímž dosáhl své nejnižší výšky v nedávné historii. Výsledky měření zveřejněné ve čtvrtek ukazují, že nová oficiální výška Mont Blancu je nyní 4 805,59 metrů, což je o 2,2021 metru méně než měření provedené v roce 2021.

Měření nejvyššího vrcholu Evropy se provádí každé dva roky. Měření provedl tým geodetů z regionální správy Haute-Savoie (Horní Savojsko) s použitím dronu. Mont Blanc je vrchol hory zakončený ledovým hřebenem, který pokrývá skálu. Předchozí měření z roku 2021 zaznamenalo vrchol výšky 4 807,81 metrů, což je téměř o metr méně než měření v roce 2017. Podle inspektora Denisa Borrela, byl rok 2023 „poněkud výjimečný rok“, protože hora ztratila „3 500 kubických metrů ledu a sněhu ve srovnání s objemem naměřeným v roce 2021, což představuje zhruba objem olympijského plaveckého bazénu“. Borrel pro The Guardian uvedl, že ztráta byla „poměrně značná ve srovnání s měřeními předchozích období“.

Nicméně, klimatologové a glaciologové varovali před spojováním zmenšování vrcholu Mont Blancu se ztrátou ledovcové pokrývky v Alpách. „I když vidíme, že existuje mírný sestupný trend – kolem 15 až 20 cm od roku 2001 - tohoto zasněženého vrcholu Mont Blancu, trvá přibližně 50 let měření, abychom mohli vyvodit závěry o možném globálním oteplování v této nadmořské výšce 4 800 metrů,“ řekl pro pro The Guardian Borrel. Luc Moreau, glaciolog z Chamonix, dodal pro The Guardian, že „ledová pokrývka na evropském summitu měla tendenci zažívat změny v závislosti na větru a srážkách“. Moreau zdůraznil, že „to není reprezentativní pro globální oteplování klimatu, protože klimatické podmínky na vrcholu Mont Blancu jsou spíše polární“.

Tento posun ve výšce Mont Blancu, ačkoli je pro laické oko malý, může mít vědecký význam a může pomoci při předpovídání budoucích změn v alpském ekosystému v důsledku globálního oteplování. Bez ohledu na tyto důsledky je jisté jedno – krása a impozantnost Mont Blancu zůstávají neporušeny.

Při čtení tohoto textu je nemožné se nezabývat myšlenkou, zda jsou tyto změny na Mont Blancu skutečně příznakem globálního oteplování, jak by mohl někdo na první pohled předpokládat. Nejvyšší hora Alp se zmenšuje, ale je to důsledek globálního klimatického oteplování? Není to tak jednoduché, jak se zdá. Ačkoli globální oteplování je reálný a vědecky prokázaný fenomén, jeho vliv na konkrétní geografické oblasti může být různý a složitý.

Podle geodetů a glaciologů, kteří tuto horu pravidelně měří, je zmenšování Mont Blancu více důsledkem přirozeného cyklu větru a srážek než výsledkem zvyšujících se globálních teplot. Klimatologové a glaciologové upozorňují, že aby bylo možné vyvozovat závěry o možném globálním oteplování v této nadmořské výšce, trvá přibližně půl století měření. Přestože tato informace nezmenšuje důležitost boje proti klimatické změně, slouží jako připomínka, že jednotlivé přírodní procesy a jevy nemůžeme bez hlubšího a komplexnějšího zkoumání považovat za jednoznačné důkazy oteplování klimatu. Přirozené cykly a variability klimatu mohou mít rovněž vliv na dynamiku ledovců a vrcholů hor.

Opatrně musíme přistupovat k přijímání jednoduchých vysvětlení složitých přírodních jevů. Je důležité pamatovat na to, že příroda je komplexní systém, který je tvořen mnoha složkami a procesy, které jsou vzájemně propojené. A aby bylo možné pochopit a předpovědět její chování, je třeba provést důkladný, detailní, a hlavně dlouhodobý výzkum. Z tohoto důvodu je také důležité financování a podpora vědeckého výzkumu, který se zabývá přírodními jevy a klimatickými změnami. Jen tak můžeme vytvářet informované a efektivní politiky a strategie pro ochranu našeho planetárního systému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz