Hlavní obsah
Příroda a ekologie

„Kokainoví žraloci“ hodují na drogách vyhozených z pašeráckých lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mile Ribeiro, licence Canva

Nebezpeční žraloci plavou ve vodě oceánu spolu s balíky kokainu a jiných drog, které pašeráci vyhazují přes palubu před pobřežní stráží.

Vědci pozorovali nevyzpytatelné chování u některých žraloků u pobřeží Floridy. To mohlo být důsledkem požití balíků kokainu hozených přes palubu projíždějícími překupníky.

Článek

Florida slouží jako zastávka pro velké množství drog, které putují do USA z Jižní Ameriky. Vědci si myslí, že šílení a hladoví žraloci by mohli hodovat na balících halucinogenních drog vyhozených u pobřeží Floridy. Kokainové žraloky skutečně zkoumají, aby zjistili, zda oceánští predátoři nežerou plovoucí drogy hozené přes palubu projíždějícími překupníky drog.

Ve svém výzkumu, který probíhal během šesti dnů na moři v ekologicky citlivém řetězci ostrovů Florida Keys u jižního cípu státu Florida, doktorka Tracy Fanarová a britský mořský biolog Tom Hird pozorovali žraloky vykazující zvláštní chování. Pole biologa Hirda ale zatím nelze jednoznačně říct, že žraloci u Floridy jsou pod vlivem kokainu. K tomu je třeba provést další výzkum.

Na základě svých pozorování a zkoumání, dospěli k závěru, že je důležité provést další výzkumy, aby se zjistilo, jak konkrétně se drogy v mořích a oceánech vlivem lidské aktivity dostávají do mořských organismů. Je nezbytné pochopit, jaký dopad má tento jev na mořský ekosystém a jaké jsou dlouhodobé účinky těchto chemikálií na mořský život.

Provedli několik pokusů, například dali do vody makety ptáků a také balíčky, které vypadaly, jako ty ve kterých se pašuje kokain. Po těchto balíčcích žraloci zuřivě chňapali a naopak umělé labutě vůbec nechtěli. V další sérii pokusů dali vědci do balíčků rybí moučku a žraloci znovu chňapali najisto. Moučka na ně působí jako šanta kočičí na kočky a podobně jako kokain jim přináší dávku dopaminu. Žraloci byli údajně úplně pominutí.

Je to chytlavé téma, a skutečný problém, že vše, co používáme, vše, co vyrábíme, vše, co dáváme do našich těl, končí v našich odpadních vodách a přírodních vodních útvarech, a tento vodní život, na kterém závisíme, abychom přežili, je tomu vystaven. Potřebujeme nejen zjistit, jaké toxiny se dostávají do oceánu, ale také, jaké jsou jejich dlouhodobé účinky.
Dr. Tracy Fanaraová, Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA)

Minulý měsíc americká pobřežní stráž oznámila, že vylovila nelegální narkotika za více než 186 milionů dolarů z vod Karibiku a jižní Floridy. Takové konfiskace však mají jen malý dopad na odvětví, které funguje na globální úrovni.

Pokud jde o kokainové žraloky, vědci doufají, že jejich práce přinese více než jen senzaci a zábavu. Doufají, že jejich výzkum upozorní na vážný problém znečištění oceánů a pomůže vyvolat potřebnou diskusi a akci na ochranu našich moří a oceánů.

„Kokainoví žraloci jsou jen vrcholem ledovce,“ uvedla doktorka Fanarová. „Tento problém je mnohem hlubší a složitější. Potřebujeme se zaměřit na to, co děláme našemu oceánu a jaký dopad to má na celý ekosystém.“

Zda se skutečně setkáme s dalšími kokainovými žraloky, zůstává otázkou dalšího výzkumu. Avšak jedno je jisté – znečišťování moří a oceánů chemikáliemi, včetně drog, je vážným problémem, který potřebuje okamžitou pozornost veřejnosti.

________

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz