Hlavní obsah
Aktuální dění

Komise EU sedne a rozhodne, jak velký kufr, bude „eurokufr“. Budiž pochválena Komise EU, až na věky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Poslanci chtějí řešit nejednotná pravidla pro příruční zavazadla. V usnesení o jednotných standardech pro příruční zavazadla leteckých společností europoslanci argumentují, že jsou zapotřebí konzistentní pravidla EU o velikosti a cenách.

Článek

Nahlédněme do světa leteckých společností a zavazadel, kde se zdánlivě prosté kufříky stávají zdrojem zmatku a vzrušení. Naštěstí, tady u nás doma v Evropské unii (EU) se chystá závěrečná scéna tohoto představení, a to je takový čin, který může zasáhnout svět letecké přepravy zavazadel.

EU se chystá učinit přítrž nepravostem na společném trhu a bude chránit nás spotřebitele. Parlament EU spasí cestující nízko nákladových leteckých společností. Které si z cestujících dělali dobrý den. A to hned 2×. Prodali vám letenku z Brna do Londýna za 400 Kč a pak, skoro před odletem se vás mile e-mailem dotázali, zdali budete cestovat jen s kabelkou. Ne? Tak pak ještě za kufříček 1 200 Kč budete chtít taky na palubě sedět? Aha, tak to máme ještě 600 Kč. Divím se, že neúčtovali za použití WC.

Avšak, jako při každé dobré večeři – tady u nás v EU můžeme říct hostině, je nutné stanovit pravidla. Každý přinese svůj talíř, říká se, ale co když jeden přinese talíř z porcelánu a druhý z plastu? Co když jeden přinese talíř pro pizzu a druhý talíř pro dezert? A tak EU musí stanovit jednotný talíř, nebo v našem případě, jednotné rozměry a hmotnost pro příruční zavazadla, která budou zdarma. Ehm, v ceně letenky.

Všechno to začalo 4. října 2023, kdy Evropský parlament schválil usnesení na základě petice předložené Komisi pro petice (PETI). Ještě že máme na všechno komise, která na to sedne, chytré hlavy z Bruselu. Tato petice požaduje, aby letecké společnosti neúčtovaly poplatky navíc za příruční zavazadla odpovídajících rozměrů.

Musíme si ujasnit jednu věc. Většina lidí si představuje příruční zavazadlo jako malý kufřík na kolečkách. Ale většina lidí si také kupuje nejlevnější letenky, které často nezahrnují tento malý kufřík na kolečkách. Opravdové příruční zavazadlo je spíše malý batoh nebo dámská kabelka, který se vejde pod sedadlo před vámi.

A to je právě problém, který EU řeší, ne sama, to by nešlo. Pozvou experty a poradce, nejlépe ze všech členských státu. Každá letecká společnost má své vlastní rozměry pro příruční zavazadlo zdarma. S Wizzair můžete letět s batohem o rozměrech 40×30×20 cm, ale s Ryanair už to musí být 25 cm místo 30. A pokud letíte s Condor, nejmenší rozměr je jen 10 cm! To je jako pokusit se nacpat slona do kufru.

Zákazníci by měli mít možnost efektivně porovnávat ceny za letecké služby různých leteckých společností. Proto by měla být vždy uvedena konečná cena, kterou má zákazník zaplatit za letecké služby pocházející ze Společenství, včetně všech daní, poplatků a tax. …
ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (pátý senát) 18. září 2014, Vueling Airlines SA proti Instituto Galego de Consumo de la Xunta de Galicia

Ale nebojte se, EU je tady a zachrání nás. Jejím úkolem je ustanovit jednotné pravidlo pro rozměry a hmotnost příručního zavazadla zdarma. Uvidíme, jak to dopadne. Přechod na nové pravidlo může trvat několik let, ale doufejme, že to bude stát za to. Takže se připravte, za tři – pět let, bude jedna norma na velikost palubních kufříku. No, a potom třeba zase na základě petice předložené Komisi pro petice zasedne komise, pozvou experty, parlament bude hlasovat a bude se sjednocovat, co já vím, kupříkladu barva nešťastných palubních kufříku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz