Hlavní obsah

Americké osobnosti známé na sociálních sítích se děsí invaze štěnic z pařížského týdne módy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paříž, sulox32, Pixabay

Američtí influenceři vyjadřují obavy z možné invaze štěnic, které by mohli přivézt z pařížského týdne módy. Newyorský úředník pro tisk uvedl, že je příliš brzy na zjištění, zda epidemie štěnic ve Francii ovlivní americká města.

Článek

Influencerka z Los Angeles, Malvika Sheth, se minulý týden probudila ve svém hotelovém pokoji v Paříži se svědivými chodidly a oteklými lýtky. Předpokládala, že jde o reakci jejího těla na kousnutí komárem, až do doby, kdy zjistila na TikToku, že Paříž je v současné době zasažena epidemií štěnic. Tato epidemie koinciduje s pařížským týdnem módy a tisíce módních pracovníků a influencerů byly potenciálně vystaveny tomuto hmyzu.

Na sociálních sítích se objevují záběry štěnic, které lezou po sedadlech metra, a někteří uživatelé zveřejňují klipy, které ukazují červené hrbolky na jejich kůži, které údajně dostali po návštěvě kina. Americký spisovatel Alfredo Mineo, který žije v Paříži, uvedl, že lidé jsou vyděšeni a v jeho ulici se objevují matrace s nápisy varující lidi, aby se jich nedotýkali.

Pařížský návrhář doplňků a umělecký ředitel Yaze Bukey původně považoval zprávy o štěnicích za přehnané, ale nyní uznává, že se problém zvětšuje. Pařížský primátor Emmanuel Grégoire prohlašuje, že nikdo není v bezpečí a štěnice mohou být chyceny kdekoli. Malvika Sheth, která plánovala přenosy pro své followery na různé módní akce, nyní musí důkladně čistit všechno oblečení, které nosila v Paříži, aby zabránila zavlečení štěnic do USA. Na sociálních sítích se objevují zprávy, že někteří redaktoři a influenceři z pařížského týdne mody přinesli štěnice zpět do svých domovů v New Yorku a Los Angeles.

Zástupce newyorského Ministerstva zdravotnictví a duševní hygieny uvedl, že zatím neexistují žádné zprávy o tom, že by pařížská epidemie zasáhla USA. Dr. Jim Fredericks, entomolog a senior viceprezident pro veřejné záležitosti v Národní asociaci pro ochranu proti škůdcům, uvedl, že možná nikdy nebudeme vědět s jistotou, jaký dopad má pařížská štěnicová epidemie na americké cestovatele. Brooke Borel, vědecká spisovatelka, upozornila, že pouhé kousnutí štěnicí ještě neznamená, že daný člověk šíří škůdce.

Sheth plánovala zúčastnit se akcí pořádaných módními značkami jako Dior a Maje a sdílet své zážitky s jejími 117 000 sledujícími. Nicméně, nečekala, že přiveze zpět štěnice. Sheth strávila středu důkladným čištěním všeho oblečení, které měla v Paříži.

Paříž mě nadchla a také mě napadlo, že bych se tam mohla někdy přestěhovat, protože je to centrum módy, které mám velmi ráda," uvedla Sheth. "Ale tato situace se štěnicemi mi nedává na výběr, neudělám teď takové velké rozhodnutí. I když jsem to měla na sobě jen 10 minut, půjde to do praní. Nemám v plánu je zmrazit nebo spálit, protože tyto originální kousky jsou poměrně nákladné. Umyju je a budu doufat a modlit se, aby mě nic nepronásledovalo.
Malvika Sheth, influencerka z Los Angeles, www.theguardian.com

Existují dva odborně schválené způsoby, jak se zbavit nechtěných škůdců z oblečení. První je ho dát do sušičky na vysokou teplotu na jednu hodinu, druhý je ponechat oblečení v mrazáku po dobu dvou až tří dnů. Na sociálních médiích bylo mnoho obvinění, že redaktoři a influencerky přinesli štěnice zpět do svých domovů v New Yorku a Los Angeles.

„Měli bychom zakázat lety z Francie? NYC nepotřebuje invazi štěnic,“ byl jedním z tweetů.

Zatím je strach z epidemie v New Yorku pouze spekulativní. Zástupce newyorského Ministerstva zdravotnictví a duševní hygieny uvedl, že nejsou evidovány žádné zprávy o šíření pařížských štěnic do USA. „Je příliš brzy na to říci, zda toto zamoření ovlivnilo americká města a štěnice ve Francii se chovají stejně jako štěnice v USA, takže možná nikdy nebudeme vědět s jistotou skutečný dopad pařížského zamoření na americké cestovatele,“ uvedl pro The Guardian Dr. Jim Fredericks, entomolog a senior viceprezident pro veřejné záležitosti v Národní asociaci pro ochranu proti škůdcům.

Brooke Borel, autorka knihy „Nakažení: Jak štěnice pronikly do našich ložnic a ovládly svět“, uvedla pro The Guardian, že jen proto, že někdo má kousnutí od štěnice, neznamená, že šíří škůdce. „Štěnice jsou viditelné lidskému oku,“ poznamenala. „Je důležité kontrolovat oblečení, zavazadla a ložní prádlo. Pokud někdo přinesl štěnice domů, pravděpodobně jich nebude moc – možná jeden nebo dva.“

Některé kousky oblečení z pařížského týdne módy mohou být příliš jemné na to, aby se daly do sušičky, ale to není důvod, proč by s nimi nemělo být náležitě zacházeno. „Místo toho můžeme použít páru,“ uvedl pro The Guardian Borel. „Předpokládám, že lidé, kteří se účastní týdne módy, mají přístup k parní žehličce.“

Některé obavy z šíření štěnic mohou být poněkud přehnané. Pouhé kousnutí štěnicí ještě neznamená, že daný člověk šíří škůdce. Nicméně, neuklidňují ty, kteří se cítí vystaveni riziku infekce.

Tento povyk odkrývá významný problém současnosti, který spočívá v globálním šíření škůdců. Příběh o obavách amerických influencerů z možné invaze štěnic, kterou by mohli přivést z pařížského týdne módy, je ilustrací toho, jak globální cestování a přesuny osob mohou přispět k šíření škůdců z jedné země do druhé.

Právě takové události jako týden módy v Paříži, které přitahují návštěvníky z celého světa, zvyšují potenciál pro šíření škůdců, jako jsou štěnice. Tito škůdci pak mohou být nechtěně zaneseni do nových oblastí pomocí oblečení, zavazadel nebo dokonce na osobách samotných.

Američtí influenceři, kteří se zúčastnili pařížského týdne módy, jsou dnes vzděláváni o tom, jak se chránit před štěnicemi a jak zamezit jejich šíření. Jejich obavy jsou jistě oprávněné, vzhledem k tomu, jak obtížné může být se štěnic zbavit.

Zároveň ale ukazuje, že reakce na tento problém mohou být různé a někdy až přehnané. Například návrhy zakázat lety z Francie kvůli riziku šíření štěnic jsou příkladem takových extrémních reakcí. Také je důležité si uvědomit, že ačkoli kousnutí štěnicí může způsobit nepohodlí, samo o sobě ještě neznamená, že daný člověk šíří škůdce.

Tato situace je jasným příkladem toho, jak může globalizace přispět k šíření škůdců a jak je důležité se věnovat tomuto problému s citem. Je také důkazem toho, jak mohou sociální média ovlivnit veřejné vnímání a reakce na takové problémy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Týden módy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz