Hlavní obsah
Umění a zábava

Libanon považuje film s Barbie za propagaci homosexuality, tak ho raději zakázali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Podle libanonského ministra kultury je film s Barbie považován za propagaci homosexuality, což rozdělilo názory a podnítilo diskusi o svobodě projevu a kulturních hodnotách. Zákaz je znepokojivým jevem a na stupňující se rétoriku proti LGBTQ v zemi.

Článek

Libanon, země známá svou podmanivou kulturou a bohatou historií, se opět ocitla v centru pozornosti. Překvapivým krokem, který vzbudil mezinárodní pozornost, se libanonská vláda rozhodla zakázat promítání ikonické Barbie v kinech. Tento krok ministra kultury Mohammada Mortady vyvolal v zemi i mimo ni bouřlivou debatu. Podle Mortady je film s Barbie považován za propagaci homosexuality, což rozdělilo názory a podnítilo diskusi o svobodě projevu a kulturních hodnotách. Vzhledem k tomu, že se polemika rozvíjí, slouží rozhodnutí Libanonu jako připomínka síly médií a jejich schopnosti ovlivňovat společenské normy.

Libanon se včera dostal na titulní stránky světových novin kvůli rozhodnutí zakázat promítání filmu Barbie v kinech. Ministr kultury Mohammad Mortada tvrdí, že film „propaguje homosexualitu“ a odporuje náboženským hodnotám. Tento krok je součástí širší kampaně proti LGBTQ komunitě v Libanonu, přičemž šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh vystupňoval svou rétoriku proti této komunitě prohlášením, že představuje pro zemi „bezprostřední nebezpečí“. Zákaz Barbie je jen jedním z příkladů těchto anti-LGBTQ nálad, které prostupují libanonskou společností.

Rozhodnutí zakázat Barbie v Libanonu není ojedinělým případem. Film se setkal s námitkami a zákazy i v jiných zemích. Například Kuvajt také zakázal Barbie kvůli obavám z „nepřijatelného chování“ a „pokřivených hodnot“. Ve Vietnamu byl film zakázán kvůli scéně, která porušovala suverenitu země. I přes tyto problémy se Barbie podařilo dosáhnout celosvětového kasovního úspěchu, když tržby z prodeje vstupenek po celém světě přesáhly 1 miliardu dolarů.

Je skličující, že film jako Barbie, který má diváky bavit a přinášet jim radost, je terčem útoků kvůli propagaci homosexuality a zpochybňování náboženských a morálních hodnot. Tento druh cenzury nejen omezuje umělecké vyjádření, ale také udržuje diskriminaci komunity LGBTQ. Vysílá zprávu, že jejich identita a zkušenosti nejsou platné ani přijatelné.

Zákaz Barbie v Libanonu je jen jedním z příkladů pokračujícího boje za práva LGBTQ v zemi. Mocná šíitská muslimská ozbrojená skupina Hizballáh vede kampaň proti LGBTQ komunitě a její šéf Hasan Nasralláh je označil za „bezprostřední nebezpečí“, kterému je třeba „čelit“. Tato rétorika pouze podněcuje nenávist a diskriminaci a vytváří prostředí strachu pro LGBTQ osoby.

Je nezbytné, aby Libanon uznal a respektoval práva všech svých občanů bez ohledu na jejich sexuální orientaci nebo genderovou identitu. Zákazem filmu, jako je Barbie, jen proto, že údajně propaguje homosexualitu, vysílá Libanon nebezpečný signál, že být LGBTQ je něco, za co je třeba se stydět nebo co je třeba odsoudit. Místo toho by se země měla zaměřit na podporu inkluzivity, přijetí a rovnosti všech svých občanů.

Lze říci, že zákaz Barbie v Libanonu je znepokojivým jevem, který poukazuje na stupňující se rétoriku proti LGBTQ v zemi. Cenzurou filmu za údajnou propagaci homosexuality Libanon udržuje diskriminaci a popírá práva svých LGBTQ občanů. Je důležité, aby Libanon přijal rozmanitost a vytvořil inkluzivní společnost, ve které se každý cítí být ceněn a přijímán. Jedině tak lze dosáhnout skutečného pokroku.

Zdroj: Reuters

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz