Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nemilosrdná dětská sériová vražedkyně, ďábel novorozeneckého oddělení: Lucy Letby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

ilustrační foto

V časných ranních hodinách 12. října 2013 objevila policie v koši na ložní prádlo Lucy Letby v jejím domě v Bury ve Velkém Manchesteru sedmiměsíčního chlapečka. Dítě nemělo puls a bylo na místě prohlášeno za mrtvé.

Článek

O několik dní později detektivové obdrželi informaci, že v okolí Lucy Letby došlo v průběhu jednoho roku k několika dalším nevysvětlitelným úmrtím novorozenců, ale totožnost dětí nebyla zjištěna. To spolu s přiznáním samotné Lucy Letby o jejích zkušenostech vedlo úřady k podezření, že za těmito zločiny stojí právě ona.

Lucy Letby se v jednu chvíli zmínila, že během svého prvního těhotenství s holčičkou potratila a nemohla znovu otěhotnět – a že zoufale toužila po chlapečkovi. Své rodině také řekla, že plánuje novorozence zabít a nechat zlikvidovat. Její plán se nakonec uskutečnil 8. prosince 2013, kdy stejným způsobem jako předtím udusila dva novorozené chlapce.

Letby byla přistižena při činu, když se 15. prosince vrátila domů z návštěvy v nemocnici poté, co se stejným způsobem pokusila zabít holčičku. Zavolali policii, která si naštěstí opět všimla podezřelého chování Lucy Letby a na místě ji zadržela. Poté objevili v jejím koši na ložní prádlo tělo dalšího novorozence a opět ji zatkli.

Životní cesta zdravotní sestry Lucy Letby je případ k zamyšlení. Letby byla shledána vinnou z vraždy sedmi novorozenců a pokusů zabít dalších šest, což ji zařazuje mezi nejnemilosrdnější dětské sériové vrahy v moderní britské historii. A právě byla odsouzena k doživotnímu trestu vězení.

Tuto zprávu jsem přijal s hlubokou úlevou, ale zároveň i s tichou úzkostí, protože mi vyvolávala mnoho otázek. Je doživotní trest dostatečně adekvátní pro tak hrůzný čin? Je společnost schopna někdy odpustit takový zločin? Mohla by být nějaká forma rehabilitace vůbec možná? Představa o tom, jak tato žena páchala své zločiny s takovou chladnokrevností a vypočítavostí, je zároveň děsivá a nepředstavitelná. Jak mohl kdokoli považovat za přijatelné narušovat křehký život novorozenců, kteří se teprve začínají seznamovat se světem? Jaký druh mysli, jaký druh duše, může být tak temný a zkažený, že se snaží zničit život tak nevinný a bezbranný?

A co rodiny těchto dětí? Jejich ztráta je nezměrná a jejich bolest nepochybně nekonečná. Mohou někdy nalézt uzdravení, pokud budou vědět, že osoba, která jim to způsobila, je za mřížemi na doživotí? Nebo je jejich utrpení příliš hluboké, než aby někdy našli mír? Letby svými činy nejen zničila životy těch nejnevinějších, ale také zradila důvěru těch, kteří jí svěřili své nejdražší - jejich vlastní děti. Jak mohou lidé znovu důvěřovat zdravotnickému systému, když se ukázalo, že se v něm mohou skrývat takové monstra?

Všechny tyto otázky zůstávají nezodpovězené. Nicméně jedno je jasné: doživotní trest, ačkoli je to nejpřísnější trest, který může soud udělit, se zdá být v tomto případě naprosto adekvátní. A přesto se nemůžu zbavit pocitu, že žádný trest, bez ohledu na všechny okolnosti, nikdy nebude schopen úplně napravit škodu, kterou Lucy Letby způsobila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz