Hlavní obsah

Prezident Pavel v USA. Návštěva tak trochu jako nevítaná teta z Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením fotografický kredit OSN

Prezident Pavel vystoupil na 78. zasedání OSN. Před ním vystoupil například prezident Urugaye či prezident Nigérie. Původně se v programu počítalo s krátkým setkáním s prezidentem Bidenem. Pavel se uvítací recepce u prezidenta USA nezúčastnil.

Článek

Mnohé zprávy tvrdí, že prezident Petr Pavel se měl na své služební cestě v USA krátce setkat s prezidentem Joe Bidenem na uvítací recepci. Avšak, jak se zdá, toto setkání se nakonec nekonalo. Média informovala, že česká delegace považovala projev Pavla v OSN za důležitější než fotku s Bidenem. Tato situace vzbudila otázky a spekulace ohledně skutečného důvodu neuskutečněného setkání. Je možné, že prezident Petr Pavel nebyl pozván na recepci a schůzku s hlavou USA? Je to jen snaha maskovat tuto skutečnost prostřednictvím zdůraznění důležitosti projevu byť v OSN?

Prvním bodem k diskusi je samotný projev prezidenta Petra Pavla v OSN. Média uvádějí, že česká delegace považovala tento projev za důležitější než samotné setkání s Joe Bidenem. To vzbuzuje otázku, zda byl projev skutečně tak významný, že by to převážilo možnost setkání s americkým prezidentem. Je možné, že prezident Petr Pavel skutečně měl důležité sdělení, které chtěl předat na půdě OSN. Ale je také nutné se ptát, zda by tato priorita opravdu vedla k úplnému vynechání setkání s jedním z nejmocnějších světových lídrů a de facto hlavou světa.

Dalším aspektem, který vyvolává pochybnosti ohledně skutečnosti setkání mezi prezidentem Pavlem a Bidenem, je absence oficiálního oznámení. Obvykle, když dochází k diplomatickým schůzkám mezi dvěma hlavami státu, jsou tyto akce pečlivě plánovány a následně oznámeny prostřednictvím tiskových mluvčích či oficiálních kanálů. V tomto konkrétním případě jsme však nebyli svědky žádného oficiálního oznámení ohledně setkání prezidenta Pavla s Joe Bidenem. Tento fakt nahrává teorii, že k setkání nedošlo z jiných důvodů.

Mediální pokrytí tohoto incidentu je zatím divně rozpačité. Některá média se zaměřila na fakt, že prezident Pavel upřednostnil svůj projev v OSN před setkáním s Joe Bidenem, což by mohlo naznačovat jeho silnou orientaci na globální společenství. Jiné informační zdroje tuto situaci interpretují jako nepříjemné diplomatické faux pas.

Reakce veřejnosti se na sociálních médiích liší. Někteří vyjádřili zklamání z neprůhlednosti a nejasnosti situace a poukazují na to jako na další příklad nedostatku spolehlivosti našeho politického vedení. Na druhé straně, někteří lidé prezidentovo jednání oceňovali, argumentujíc tím, že je důležité zaměřit se na globální otázky a nevyhýbat se kontroverzním tématům, i když to může znamenat obětování takto významné schůzky, jakým setkání s prezidentem USA bezesporu je.

Oceňuji, že pan prezident zdůraznil, že svět nemůže před ruskou agresí zavírat oči, že bezpečnost na Ukrajině se promítá do bezpečnosti v Africe, Latinské Americe i Tichomoří. Jsem rád, že česká zahraniční politika opět mluví jednotným hlasem.
Ministr zahraničí Jan Lipavský zakončil týden ve Valném shromáždění OSN v New Yorku, www.mzv.cz

Existuje také možnost, že skutečným scénářem bylo neformální setkání mezi prezidentem Pavlem a Bidenem, které nemuselo být oficiálně oznámeno. To by vysvětlovalo absenci veřejného prohlášení ohledně této události. Další variantou je, že prezident Petr Pavel nebyl pozván na samotnou recepci s Joe Bidenem. Setkání mohlo být omezeno pouze na jednu konkrétní událost či schůzku mimo oficiální program.

Podle mého, zdůrazňování důležitosti projevu prezidenta Pavla v OSN sloužilo jako záminka k zakrytí faktu, že hlava státu nebyla pozvána na setkání s americkým prezidentem. Tato teorie se opírá o absenci oficiálního oznámení a zdůrazňování důležitosti projevu. Vše mohlo sloužit jen jako pokus zamaskovat skutečnost, která by mohla být politicky nevhodná.

Celá situace ohledně setkání prezidenta Petra Pavla s Joe Bidenem vyvolává otázky a spekulace. Zatímco média uvádějí, že česká delegace považovala projev v OSN za důležitější než samotné setkání, je třeba položit si otázku: Co prezident tak důležitého v OSN řekl? Upřednostnili-li byste projev v poloprázdném sále běžného zasedání OSN před setkáním s prezidentem USA? Já rozhodně ne!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz