Hlavní obsah
Jídlo a pití

Burčák - mléko starců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

U nás na Moravě se říká, že člověk má vypít aspoň tolik kolik má krve. Tedy 5 litrů. Sezóna burčáku začala. Neuškodí připomenout pár pravidel, která chrání spotřebitele před podvodníky.

Článek

Co je opravdu burčák? Kdy jej lze legálně prodávat a jak má být správně označen?

Burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to de facto meziprodukt při výrobě vína. Obsah alkoholu je zpravidla mezi 1–7 %. Vinaři též burčák definují jako kvasící vinný mošt ve fázi tzv. bouřlivého kvašení. Mošt je odborný termín pro tekutinu, která se řine z lisu při lisování hroznů. Burčák bývá romanticky nazýván mléko starců.

Burčák má díky přítomnosti kvasinek vysoký obsah vitamínu B. Podle odborníků i babských rad má pozitivní vliv na vlasy a nehty. Prospívá také naší nervové soustavě a díky slabému obsahu alkoholu má kladný efekt i na naše srdce a cévy.

Jak nejen u nás na Jižní Moravě víme, burčák je zdravý, pouze pokud se popíjí v rozumné míře!

Kterak čtenáři tuší, dnes české právo reguluje ledacos, nechybí tedy ani právní úprava prodeje burčáku. Jejím smyslem je především ochrana spotřebitele.

Ex lege je to částečně zkvašený hroznový mošt, který smí být nabízen ke spotřebě pod označením „burčák“, jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Takže pozor, v ČR musí být nejen sklizeny, ale i stoprocentně zpracovány.

Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených odjinud (ze zahraničí), pak může být nabízen k prodeji pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Pokud vám například kamarádka říkala, že pila vynikající maďarský burčák, tak pokud tak činila v ČR, jde z právního hlediska o nonsens.

Počátkem srpna jsem se setkal s dotazem – doktore, ty jsi z Moravy, u nás už prodávají burčák – je to vůbec právně možné?

Kdy lze tedy burčák prodávat?

Dle zákona o vinohradnictví a vinařství lze zmíněný částečně zkvašený hroznový mošt nabízet k přímé lidské spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny, pokud je částečně zkvašený hroznový mošt ve stavu kvašení.

Částečně zkvašené hroznové mošty musí být označeny těmito povinnými údaji (podle článků 118× a 118y nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 v platném znění a podle §15 odst. 3 zákona č. 321/2004 Sb. / zákon o vinohradnictví a vinařství):

  1. Druh výrobku – částečně zkvašený hroznový mošt
  2. Skutečný nebo celkový obsah alkoholu v % objemových
  3. Uvedení provenience
  4. Název stáčírny nebo výrobce
  5. Číslo šarže
  6. Údaj o alergenu – výraz „obsahuje siřičitany“ nebo „obsahuje oxid siřičitý“, je-li obsah SO2 vyšší než 10 mg/litr

Tyto skutečnosti má ze zákona kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Více si řekneme v dalším článku, asi příští týden nebo měsíc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz