Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cesty se džbánkem časem - Víte, jaká byla nejstarší brněnská hospoda?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Brno, statutární strýc všech měst.

Jak ví i malé děti, Brno je zdaleka nejkrásnějším městem v Brně. Jestli něčím opravdu netrpí, tak je to nedostatek soudů, dobrých lidí, kvalitních fotbalistů, a hlavně hospod.

Článek

Lékařská pohotovost je v Brně sice jenom jedna, ale hospod tisíce.

Možná jste si také položili někdy otázku, která brněnská „knajpa“ byla a je nejstarší?

Není to ani Bláhovka, ani Čáp, ani Padowetz, ba ani hostinec U Šťávů v Bystrcu či legendární hospoda U Dvořáků v brněnském Komíně.

K jádru pípy – nejstarším brněnským hostincem byl podnik U Modrého lva.

Založený a pivo točící již od začátku 13. století a fungoval nepřetržitě až do 20. století.

Kde ho bylo možno při troše štěstí nalézti?

Dobrou náladu rozdával na Starém Brně. A to v místě dnešní křižovatky ulic Křížové, Václavské a Křídlovické. Již tušíte, kde?

První písemná zmínka o hostinci je z roku 1243, kdy král Václav I. udělil Brnu tzv. mílové právo.

To v principu znamenalo, že do jedné míle od města nesměl existoval žádný hostinec. Výslovně stanovenou výjimkou byl právě zájezdní hostinec „U modrého lva“, poskytující žíznivým pocestným, kteří po starodávné obchodní stezce cestovali do veleslavného města Brna a kteří se museli přebrodit přes nedalekou Svratku, nutný odpočinek a „obžerstvení“.

Po postavení mostu nabízel ještě koňskou přípřež, protože do tehdejšího Brna stoupala prudká cesta až ke Starobrněnské bráně, stojící v místech dnešního Šilingrova náměstí.

Hostinec, neprovozoval král, ale městský písař. Později se však dostal do majetku populární královny Elišky Rejčky, jež jej odkázala klášteru cisterciaček, který nedaleko na dnešním Mendlově náměstí založila.

Prostě, jak by řekl Franta Kocourek, aby ty betelné sestry neměly žízeň po modlení a aby si přivydělaly hoknou s pivem nějakou tu zlatku.

Klášter v hostinci vařil pivo a čile s ním obchodoval. Po zrušení kláštera Josefem II. měnil často majitele, stále ale fungoval jako vyhlášený zájezdní hostinec.

Avšak čas plynul. A hostinec pomalu upadal.

Ergo pivní kladívko, změnou možností cestování v moderní době „Modrák“ postupně přestal vyhovovat. A chřadnul a chřadnul. Až za Masaryka v roce 1934 byl kdysi tolik milovaný hostinec stržen.

Na místě Modrého lva byla roku 1963, tedy za socialismu, postavena budova spořitelny a pošty.

Na upomínku byla ale na její boční fasádě významným brněnským malířem Milanem Klvaňou vytvořena mozaika modrého lva.

Zajímavost – někteří lidé si myslí či mysleli, že se hospoda jmenovala U Modrého IVA – jelikož sv. Ivo byl a je patron právníků, a těch je Brno celé plné. Zmýlená však neplatí.

Na zdraví!

StaroPrameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz