Hlavní obsah
Názory a úvahy

Demokracie je diskuze. Vylučovaní sluší politické kultuře Ruska nebo KLDR, rozhodně ne té naší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Reakce na článek

Článek

Na textem R. Pokorného musím jen nevěřícně kroutit hlavou. Nejen, že volá po vyloučení Cyrila Svobody z KDU, ale jde ještě dále.

Cituji - Bohužel se v řadách koaličních stran nacházejí ještě větší a o mnoho mocnější sabotéři liberální prozápadní politiky, než je Cyril Svoboda. Většina z nich jsou zastánci starých pořádků v ODS, především ti, kteří v Senátu pomohli shodit ze stolu Istanbulskou úmluvu. Největším odpuzovačem současného voličského elektorátu jsou pak pohrobci Václava Klause v čele s jeho oddaným učněm Janem Zahradilem a jeho rusko-čínskou „cynickou reálpolitikou“.

To je opravdu silná káva.

Navíc voliči ODS utíkají ke stranám, které jsou proti přijetí zbytné Istanbulské smlouvy, a pokud si autor myslí, že ODS klesají preference, proto, že je málo euro-hujerská, tak se hluboce mýlí. Čím by pak vysvětlil aktuální pokles preferencí TOP 09 a KDU?

Ale zpátky k lidovcům.

Předsednictvo KDU-ČSL v úterý /9.4./ dopoledne v usnesení vyzvalo bývalého předsedu Cyrila Svobodu, aby zvážil odchod ze strany. Také se distancovalo od jeho aktivit, které se podle lidovců „neslučují s politickým směřováním strany“. Rozhodnout o vyloučení Svobody může celostátní výbor koncem dubna.

Celou věc pokládám za krajně nešťastnou, ačkoliv s Cyrilem S. též v ledasčem nesouhlasím, přijde mi návrh na jeho vyloučení nevýslovně špatný.

Připomeňme, že Cyril Svoboda byl předsedou lidovců v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010. V minulosti zastával funkce ministrů vnitra a zahraničních věcí.

Již TGM říkal, že demokracie je hlavně diskuze. A když někoho vylučujete ze strany, navíc bývalého předsedu, který pro lidovce tolik udělal, tak vlastně dáváte facku plnohodnotné diskuzi a demokracii. To není dobře.

Snažili se spolustraníci bratra Svobodu názorově přesvědčit či přátelsky obejmout?

Nevím o tom.

Avšak veřejnost zaznamenala, že jej chtějí vyloučit, s prominutím, jak někdy v padesátých letech.

Nezapomínejme, že v názvu strany je nejenom „křesťanská“, ale i „demokratická“.

Místo vylučování měly vstoupit do hry workshopy, kulaté stoly, diskuze on-line. Snaha o vyloučení názorového oponenta je prostě dílo satanovo.

Pevně věřím, že si řadoví členové a členky KDU celou věc rozmyslí a budou důrazně tlačit na své vedení, aby svůj přísný verdikt bez zbytečného odkladu změnilo.

Howgh!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz