Hlavní obsah
Satira

Konečně digitální Česko! Vládní Piráti splnili, co slíbili. Stavební povolení za pár minut!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Satirický sloupek.

Článek

PRAHA, Brno, Adamov - 1. července 2024 – Den, kdy se Česká republika stala digitální oázou. Ne, není to sci-fi ani záznam z Matrixu.

To je realita dnešního dne, kdy náš stát oficiálně spustil nové digitální stavební řízení. A co že se to vlastně stalo?

Například třikrát trestaný kamarád Pepa včera večer poslal SMSku o plánované stavbě a za 20 minut mu přišlo povolení. Ano, čtete správně – za 20 minut! Konečně můžeme říct, že Česká republika vstoupila do 21. století.

Jak to vlastně funguje?

Byl to náročný úkol pro naši vládu, konkrétně pro stranu Pirátů, která slíbila, že do naší byrokratické džungle vnese trochu toho technologického osvícení. A jak to vypadá v praxi?

Jednoduše. Stačí poslat SMS zprávu ve tvaru „STAVBA: Dům“ na číslo 1234, katastrofální pardon katastrální území XYZ , ubalit si jointa a chvilku čekat.

Za pár minut dostanete zpátky odpověď: „Povoleno. Hezký den.“

Pepovo nadšení neznalo mezí. „Nikdy bych nevěřil, že to bude tak rychlé. Poslal jsem SMS v 18:00 a v 18:20 už jsem měl povolení v ruce. Mám pocit, že žiji v budoucnosti,“ říká Pepa, zatímco kontroluje, jestli se jeho dům už nezačal stavět sám.

Co na to odborníci?

Odborníci z oblasti stavebnictví a digitálních technologií jsou pochopitelně ohromeni. „Je to naprosto revoluční přístup,“ říká profesor Jan Marek z jihlavské Fakulty architektury. „Doposud jsme se brodili horami papírů, a teď? Stačí SMS a můžete začít stavět. Pokud tohle není pokrok, tak už nevím co.“

Samozřejmě žijeme v Česku, tak se na druhé straně se ozývají i skeptické hlasy.

Někteří přemýšlivější právníci upozorňují na možná úskalí této bleskové digitalizace. „Je to všechno moc hezké, ale co když se někdo omylem překlikne a pošle SMS na špatné číslo? Nebo co když to někdo zneužije a pošle povolení na stavbu něčeho, co by nemělo vůbec stát? Co když si někdo nechá povolit stavbu věznice, a pak tam zavře třeba tchýni nebo pošťačku,“ ptá se nezávislý právník Stanislav Paragraf z Bludova.

Vize do budoucnosti

Piráti, kteří stáli za touto technologickou revolucí, mají jasno – tohle je teprve začátek. „Naším cílem je zjednodušit lidem život. Dalším krokem bude digitální stavební dron, který za vás postaví dům podle SMS pokynů,“ prozrazuje jeden z předních členů strany. „Sníme o Česku, kde je všechno na dosah ruky – nebo spíše palce,“ dodává s úsměvem.

Jak by řekl legendární Ota Černý - A co na to běžní občané?

Reakce na novou službu jsou veskrze pozitivní. „Je to fantastické. Konečně se nemusím obávat, že budu muset čekat měsíce na povolení,“ říká paní Evženie Tvárnicová (81 let), která plánuje přístavbu k chalupě.

„Teď už jen čekám, kdy budou povolení na děti či vnoučata. Pošlu SMS a mám dítě. To by bylo něco,“ směje se na celé ruské kolo.

Závěrem

Zdá se, že digitální stavební řízení je krokem správným směrem a Česká republika se konečně posunula z doby papírové do digitální. Ačkoliv se najdou skeptici a možná obavy, nelze popřít, že tento nový systém přináší tolik potřebnou změnu.

A kdo ví, možná se brzy dočkáme dalších revolučních nápadů, které nám usnadní život.

V každém případě můžeme s hrdostí říct: Konečně digitální Česko!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz