Hlavní obsah
Lidé a společnost

Luboš Xaver Veselý - mediální padouch nebo vulgární hrdina?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Luboš Xaver Veselý je významnou postavou české mediální scény, který se postupně etabloval jako spisovatel, moderátor, youtuber a bývalý hudebník. Od května 2020 je členem Rady České televize, což přidává další rozměr jeho mnohostranné kariéře.

Článek

Luboš Xaver Veselý se narodil 16. srpna 1968 v Brně. Tedy těsně před vpádem „spřátelených socialistických vojsk“ do tehdejšího Československa, včetně města Brna.

Možná i tato událost předznamenala jeho poměrně dramatický život.

Cesta L. X.V. ke hvězdám

Dnes se již skoro neví, že nevídaná kariéra L. X.V. začala v hudbě, kde působil jako muzikant a později se začal věnovat moderování. Jeho rádiová kariéra především zahrnuje práci pro stanice Rádio Brno, Frekvence 1 a Český rozhlas, kde si získal popularitu díky svému osobitému stylu a schopnosti vést zajímavé rozhovory i s poměrně nezajímavými lidmi.

Veselý se také stal výraznou postavou na YouTube, kde provozuje kanál „Xaver Live“. Jeho obsah zahrnuje rozhovory s různými osobnostmi a svérázné neučesané komentáře k aktuálním událostem. Ostatně nedávno Veselý nadzvedl ze židle mnohé diváky svým ostřejším satirickým prohlášením a conto herečky Magdy Vášáryové.

Xaver rekordní

Před šestnácti lety a jedním týdnem, tedy dne 19. května 2008 se zapsal do české knihy rekordů, když 24 hodin moderoval talk show Talkmaraton v pražském divadle Palace. Prostě celých 24 hodin vydržel moderovat, to tedy klobouček, většina z nás nevydrží tak dlouho být vzhůru, natož pracovat. A moderování to je těžká práce, i když to tak zvenku třeba ani nevypadá.

Xaver píšící

Jeho knižní tvorba zahrnuje několik publikací, ve kterých často reflektuje na svůj život a kariéru.

Z jeho starší syrovější tvorby nutno připomenout například dílo - Country kuchařka, aneb jídla která mám rád, 1999, nebo Křížový výslech na Frekvenci 1 - To nejlepší z pořadu Křížový výslech na rádiu F1.

Mezi vášně L. X.V. patří cestování, a to hlavně do Las Vegas. Což na jednu stranu musí stát spoustu peněz, ale současně mu to dozajista dodalo materiál k bestseleru s názvem Moje Las Vegas, vyšlo 2015 v prestižním nakladatelství Olympia Praha.

K jeho dalším „bez celerům“ (jak by řekl komik Upír Krejčí) se řadí kniha Jak se těží miliardy, 2015, Nakladatelství Olympia.  – Děj knihy je situován do krásných ale současně divokých 90. let v naší banánové (pardon demokratické) republice. Prostě svěží příběh o budování reálného kapitalismu v ČR.

Avšak nejsme zde v literární revue ani na Měsíci autorského čtení, nyní přistoupíme ke kladům a záporům L. X.V. života. Nido není jen čený nebo bílý, nebo smutný nebo jen veselý. To samozřejmě platí i o váženém panu Veselém.

Klady

  1. Komunikační dovednosti: Luboš Xaver Veselý je známý svým výjimečným komunikačním talentem. Jeho schopnost vést rozhovory a zapojit se do diskusí přitahuje široké publikum.
  2. Diverzita kariéry: Veselý má bohatou a pestrou kariéru, která zahrnuje hudbu, rádio, televizi, knihy a online média. Jeho schopnost adaptovat se na různá média svědčí o jeho všestrannosti, elánu a pracovitosti.
  3. Popularita: Jeho přítomnost na sociálních sítích a YouTube mu umožnila získat širokou základnu fanoušků, což potvrzuje jeho vliv na českou mediální scénu. Byl a patrně nadále je oblíbencem jak prezidenta Miloše Zemana, tak i prezidenta Václava Klause. Údajně má dobré vztahy i s panem Andrejem Babišem nebo Michalem Haškem a řadou dalších vlivných osobností. Což samozřejmě mnozí jeho oponenti vnímají negativně. Inu, jak říkával už TGM - není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Mezi jeho skalní odpůrce patří například novinář Jiří X. Doležal nebo bývalý radní ČT Zdeněk Šarapatka. Můj čtrnáctiletý synovec trefně glosoval, že by byl zajímavý Clash of the Stars - X. Doležal versus X. Veselý.

Zápory L. X.V.

  1. Kontroverze: Veselý se často ocitá v centru kontroverzí, což někdy vede k polarizaci jeho publika. Jeho ostré názory a provokativní styl mohou být pro některé lidi problematické. Viz causa Vášáryová.
  2. Členství v Radě České televize: Od svého jmenování do Rady České televize čelí kritice z různých stran. Někteří tvrdí, že jeho přítomnost v radě představuje střet zájmů a hlavně zpochybňují jeho objektivitu.
  3. Spory s kolegy: Během své kariéry se Veselý dostal do konfliktů s některými svými kolegy a dalšími osobnostmi, což negativně ovlivňuje jeho profesionální image.

Skandály

Luboš Xaver Veselý byl v průběhu let spojen s několika skandály. Jeden z největších skandálů vypukl v roce 2020, kdy se veřejně pohádal s několika novináři a byl obviněn z šíření dezinformací a podpory konspiračních teorií. Tento incident vyvolal vlnu kritiky a vedl k otázkám o jeho etice a odpovědnosti jako novináře.

Další kontroverze nastala kolem jeho jmenování do Rady České televize, kdy byl obviněn z toho, že jeho nominace byla politicky motivována. Kritici tvrdili, že jeho přítomnost v radě může ohrozit nezávislost veřejnoprávní televize.

Závěr

Luboš Xaver Veselý byl a je bezesporu významnou osobností české mediální scény.

Jeho kariéra, která zahrnuje hudbu, moderování, psaní knih a tvorbu na YouTube, je příkladem jeho mnohostranného talentu.

Nicméně, jeho kariéra je také plná kontroverzí a skandálů, které z něj činí polarizující postavu. Bez ohledu na to, zda ho lidé obdivují nebo kritizují, Luboš Xaver Veselý zůstává jednou z nejdiskutovanějších osobností českých médií.

A o kom se nemluví, ten jakoby nebyl.

Prameny:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lubo%C5%A1_Xaver_Vesel%C3%BD

osobní archív pana P. Kolmana

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/xaver-vesely-s-babisem-se-nepratelim-slibit-hlas-klausovi-ml-byla-obrovska-chyba-88959

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/rada-ceske-televize-lubos-xaver-vesely-hana-lipovska_2005271443_zit

https://xtv.cz/kdo-jsme

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/lubos-xaver-vesely-14110

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz