Hlavní obsah

Milo(u)š Jakeš - jako kůl v plotě. Pamatujete si ještě jeho „skvělý“ projev?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

K jednomu výročí aneb Legendární projev Miloše Jakeše v Červeném Hrádku. Symbol blížícího se pádu komunismu.

Článek

Před 35 lety, dne 17. července 1989, přednesl tehdejší generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa (KSČ) Miloš Jakeš na Červeném Hrádku projev, který se stal ikonickým nejen pro svou „nevšední“ obsahovou náplň, ale především pro své stylistické a rétorické nedostatky.

Tento projev se stal symbolem klesající autority komunistického režimu a byl de facto jedním z milníků, které přiblížily pád totalitního systému v Československu.

Kontext a atmosféra doby

Jak si možná pamatujete z dějepisu, rok 1989 byl obdobím významných politických změn ve střední a východní Evropě.

Komunistické režimy, které (většinou) dominovaly v regionu nedlouho od konce druhé světové války (u nás od roku 1948), se ocitly pod rostoucím tlakem veřejnosti požadující demokratizaci a svobody.

V Polsku se Solidarita stala silným politickým hnutím, Maďarsko začalo otevírat hranice a východní Německo čelilo masovým protestům. Československo nebylo výjimkou. Různé disidentské skupiny, včetně Charty 77, vyzývaly k politickým reformám a ukončení komunistické nadvlády.

Projev v Červeném Hrádku

Milo(u)š Jakeš se na setkání v Červeném Hrádku snažil oslovit členy strany a přesvědčit je o nutnosti udržet jednotu a podporu režimu. Projev však zanechal zcela opačný dojem. Jedna z nejznámějších pasáží projevu, která se stala symbolem jeho rétorické neobratnosti, zní:

A proto je tak důležitý, ta podpora zespodu, aby my jsme mohli říct: né my si to přejem, to je ten lid, to žádá taky, my s tím souhlasíme s tím lidem, my plníme jeho vůli a ne prostě, aby my jsme tam byli sami, jak kůl v plotě neměli jediný, jediné slovo podpory.“

Jakešova neschopnost jasně a přesvědčivě vyjádřit myšlenky odhalila slabost vedení KSČ. Jeho slova „jak kůl v plotě“ se stala synonymem pro izolovanost a bezradnost komunistického vedení.

Projev v Červeném Hrádku byl rychle šířen mezi lidmi a stal se předmětem vtipů a parodií. Namísto posílení pozice režimu přispěl k jeho dalšímu oslabení. Jakeš se stal terčem kritiky nejen ze strany veřejnosti, ale i z vlastních řad KSČ.

Kterak jsme naznačili výše, jeho slova byla vnímána jako důkaz ztráty kontaktu s realitou a neschopnosti reagovat na rostoucí nespokojenost ve společnosti.

Cesta k sametové revoluci

Projev Miloše Jakeše je často vnímán jako jeden z momentů, které předznamenaly pád komunistického režimu v Československu. Jen o několik měsíců později, v listopadu 1989, začaly masové demonstrace, které vedly k sametové revoluci a konečnému svržení komunistické vlády.

Sečteno - projev Miloše Jakeše v Červeném Hrádku zůstává v paměti Čechů a Moravanů jako symbol neschopnosti a izolovanosti tehdejšího komunistického vedení. Jeho rétorická neobratnost a neschopnost pochopit realitu přispěly k dalšímu oslabování režimu, který nakonec podlehl tlaku veřejnosti požadující svobodu a demokracii.

Na závěr si dovolím satirickou otázku - je horší být jako „kůl v plotě“ nebo neustále „vysílat jasné signály“ ?

Napište mi, prosím, do komentářů.

------------------------------------

Prameny a další informace:

https://www.denik.cz/historie/milous-jakes-projev-na-cervenem-hradku-cervenec-1989-svobodna-evropa-nahravka.html

https://www.youtube.com/watch?v=cKoQQo8gdPM&t=5s

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/milos-jakes-cerveny-hradek-projev-jako-kul-v-plote_1907170622_dbr

https://plus.rozhlas.cz/projev-jakese-v-cervenem-hradku-se-uz-zapsal-do-dejin-9267182

Anketa

Miloš Jakeš
Byl skvělý rétor
0 %
Byl jako kůl v plotě
100 %
Neznám ho, kdo to je?
0 %
Hovořil lépe než P. Fiala
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz