Hlavní obsah
Automobily a vozidla

O čem se nehovoří - nevýhody elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Rostoucí (především mediální a politická) popularita elektromobilů naznačuje, že mnoho lidí v nich vidí budoucnost. Někdy až nekriticky.

Článek

Jako demokrat jim jejich názor neberu, nicméně jako právník vybavený kritickým myšlením musím zmínit několik negativ. Prostě jít proti proudu a do jisté míry vyvážit naivní radost z elektromobilů některých hlavně bohatších a mladších spoluobčanů.

Zde jsou ty hlavní zápory:

Za prvé omezený dojezd a nedostatek nabíjecí infrastruktury.

Jednou z největších výzev (jak se dnes říká moderně) pro elektromobily je omezený dojezd na jedno nabití a nedostatek nabíjecích stanic.

Jistě je mi známo, že modernější elektromobily mají větší dojezd než jejich elektro-předchůdci. Avšak pro lidi, kteří cestují na dlouhé vzdálenosti nebo nemají možnost dobíjení doma.

I když nabíjecí infrastruktura roste, stále ještě není dostatečně rozvinutá, což může odradit potenciální zájemce o elektromobily.

Za druhé vysoké pořizovací náklady.

Elektromobily jsou dražší než jejich ekvivalenty se spalovacím motorem. I když se v dlouhodobém horizontu může jejich provozní náklad snížit díky nižším nákladům na energii a údržbu, pořizovací cena může být a bude pro mnoho lidí ze středních a nižších vrstev nedostupná.

Za třetí - dobíjení

Dobíjení elektromobilů je v porovnání s tankováním u pumpy časově náročné. Rychlonabíjecí stanice existují, ne vždy jsou dostupné a někdy mohou být přetížené. Což způsobuje nepříjemnosti pro majitele elektromobilů, kteří musí dlouho čekat na dobíjení.

Za čtvrté - ekologie

Kdo opravdu myslí na přírodu, tak mu nemohou a nesmí být lhostejné ekologické otázky ohledně výroby baterií.

Laici často neví, že výroba baterií pro elektromobily má silné ekologické dopady.

Zpracování a získávání materiálů používaných v lithium-iontových bateriích, jako je například lithium, měď a kobalt, má nezanedbatelné negativní dopady na životní prostředí, včetně znečištění vody a půdy.

S tím souvisí i omezené možnosti recyklace baterií. Po skončení životnosti baterie elektromobilu, opravdu tam není navždy, jak si myslí naivní lidé, je jejich recyklace složitější než u konvenčních automobilových baterií.

Některé složky baterií jsou prostě silně toxické a obtížně zpracovatelné, což představuje zásadní problém pro udržitelné zpracování odpadů.

Za páté - Problematické vytápění vozidla

I když nám globální oteplování prý klepe na vrata. Pořád je zde problém se zimou a chladem. Při absenci spalovacího motoru chybí zdroj tepla. Ergo kladívko, jest pak v zimě nutné využívat přímotopného vytápění kabiny z akumulátoru.

Takové topení není bez negativ, pro pět ran do elektro-čepice víte, že hlavně na začátku může zmíněné topení odebírat až patnáct procent výkonu? To není opravdu málo. Tím se logicky znatelně sníží dojezd elektro-auta. O horší akceleraci ani nemluvě.

Elektromobilita si tedy může vybrat, buď mrznout anebo dojet bez dalšího nabíjení do cíle.

Závěrem

Pakliže by měl na světě elektromobil každý, jak o tom sní někteří politici, tak by to znamenalo obrovský nápor jak na peněženky obyvatel, tak i na životní prostředí.

Sečteno - Nebojme se mluvit i o negativech elektromobility.

-----------------------

Prameny:

https://www.life24.cz/elektromobilita/mezi-nejvetsi-problemy-elektromobility-patri-ty-o-kterych-se-malo-mluvi-treba-mosty-a-vicepodlazni-garaze

https://ekn.cz/elektromobilita-ci-elektrodebilita-aneb-tvrda-pravda-o-elektromobilite/

https://techfocus.cz/doprava/5221-temna-stranka-elektromobility-rozmach-elektrickych-aut-prinasi-i-problemy-s-dalekosahlymi-nasledky.html

https://www.irozhlas.cz/komentare/odklad-konce-spalovacich-motoru-elektromobily-tahnou-mene-nez-se-cekalo_2403150629_cen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz