Hlavní obsah

Jak správně krájet cibuli. Věci, které jste možná nevěděli. Jaká je její prospěšnost pro naše zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Krájení cibule je základní kuchařskou dovedností, kterou by měl zvládnout každý, kdo se zajímá o vaření. Správně nakrájená cibule nejen usnadní vaření, ale také výrazně ovlivní chuť a vzhled pokrmů.

Článek

Tento článek vám krok za krokem ukáže, jak správně krájet cibuli, a poskytne užitečné tipy pro snadnější a efektivnější práci.

Krok 1: Příprava

Než začnete krájet cibuli, ujistěte se, že máte vše připraveno. Budete potřebovat ostrý nůž, prkénko na krájení a samozřejmě cibuli. Ostrý nůž je klíčový, protože umožňuje přesné řezy a minimalizuje riziko uklouznutí a poranění.

Krok 2: Odstranění konců a slupky

  1. Odřízněte kořenový konec: Nejdříve odřízněte malý kousek z kořenového konce cibule, abyste odstranili kořeny.
  2. Odřízněte vrchní část: Poté odřízněte vrchní část cibule, kde vyrůstá stonek.
  3. Oloupání slupky: Cibuli položte na prkénko a pomocí prstů oloupejte vnější vrstvy slupky. Ujistěte se, že odstraníte všechny suché a tvrdé části.

Krok 3: Půlení cibule

Cibuli položte na prkénko s jednou z řezných stran dolů. Držte ji pevně a rozřízněte ji napůl vertikálně, od vrchního konce k odříznutému kořenovému konci.

Krok 4: Vytvoření plátků

  1. Položte polovinu cibule: Položte jednu polovinu cibule plochou stranou dolů na prkénko.
  2. Krájení podélných řezů: Držte cibuli jednou rukou a druhou rukou proveďte několik podélných řezů směrem od vrchního konce k odříznutému kořenovému konci, ale neprořízněte cibuli úplně. Nechte zhruba 1 cm nedoříznuté části u kořene, aby cibule držela pohromadě.

Krok 5: Vytvoření kostiček

  1. Horizontální řezy: Pokud chcete cibuli nakrájet na drobné kostičky, proveďte dva až tři horizontální řezy, opět nechávaje nedoříznutý konec, aby cibule držela pohromadě.
  2. Krájení kostiček: Poté začněte krájet cibuli přes vlákna směrem k odříznutému kořenovému konci. Vytvoříte tak malé kostičky.

Tipy a triky

  • Snížení slzení: Před krájením cibule ji můžete na chvíli vložit do ledové vody nebo do mrazáku, což může pomoci snížit slzení očí. Také pomáhá používat ostrý nůž, který méně drtí buňky cibule a uvolňuje méně dráždivých látek.
  • Správné držení nože: Ujistěte se, že nůž držíte pevně a používáte správnou techniku krájení. Vaše prsty by měly být vždy v bezpečí, přičemž konce prstů by měly být zahnuty směrem dovnitř.
  • Úklid: Po dokončení krájení ihned opláchněte nůž a prkénko, aby se vůně cibule nešířila.

Jaká je prospěšnost cibule pro naše zdraví?

1. Bohatá na živiny

Cibule obsahuje vitaminy, minerály a antioxidanty, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Mezi nejdůležitější patří:

  • Vitamín C: Podporuje imunitní systém, pomáhá při tvorbě kolagenu a funguje jako antioxidant.
  • Vitamíny skupiny B: Jako je vitamín B6 a kyselina listová, které jsou důležité pro metabolismus a tvorbu červených krvinek.
  • Minerály: Jako je draslík, který pomáhá udržovat normální krevní tlak a správnou funkci srdce.

2. Antioxidanty

Cibule obsahuje silné antioxidanty, jako je kvercetin, který pomáhá bojovat proti volným radikálům v těle. Antioxidanty mohou pomoci snížit riziko vzniku chronických nemocí, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

3. Protizánětlivé vlastnosti

Kvercetin a další bioaktivní sloučeniny v cibuli mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snížit zánět v těle. To je zvláště užitečné pro lidi trpící chronickými zánětlivými onemocněními, jako je artritida.

4. Podpora zdraví srdce

Cibule může pomoci snižovat riziko srdečních chorob díky svým antioxidačním, protizánětlivým a antikoagulačním vlastnostem. Pravidelná konzumace cibule může pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což jsou dva hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění.

5. Podpora trávení

Cibule obsahuje inulin. Což je druh vlákniny, která podporuje růst prospěšných bakterií v našich střevech. Tím přispívá k lepšímu trávení a celkovému zdraví trávicího systému.

6. Regulace krevního cukru

Některé studie naznačují, že cibule může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. To je obzvláště prospěšné pro lidi s diabetem nebo rizikem vzniku tohoto onemocnění.

7. Antibakteriální účinky

Cibule má také přirozené antibakteriální vlastnosti, které pomáhají bojovat proti infekcím a posilují imunitní systém.

Jak zařadit cibuli do stravy

Cibuli lze snadno zařadit do každodenní stravy. Můžete ji přidávat do salátů, polévek, omáček, pečených pokrmů, nebo ji používat jako základ při přípravě různých jídel. Může se konzumovat syrová, vařená, pečená nebo smažená, a každá forma má své specifické výhody.

Pozor, proč je dobré jíst syrovou cibuli? Neskutečné léčivé účinky. Cibulka má antivirové účinky a působí proti širokému spektru bakterií. Snižuje cholesterol a krevní tlak.

Tepelnou úpravou se ovšem obsah allicinu snižuje, proto je nejlepší jíst cibuli syrovou. Obsahuje fruktooligosacharidy, které posilují prospěšné střevní bakterie, které příznivě působí na naše trávení.

Závěr

Cibule je nejen chutná a všestranná surovina, ale také cenný přínos pro naše zdraví.

Je bohatá na živiny, má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a může podpořit zdraví srdce, trávení i imunitního systému. Pravidelná konzumace cibule může být jednoduchým krokem k udržení dobrého zdraví a prevence chronických onemocnění.

Prameny a další informace:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/zdravi-cibule-nachlazeni-imunita.A200107_115346_zdravi_abr

https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/44-cibule-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

https://zdravopedie.cz/zelenina/cibule

https://www.ireceptar.cz/zdravi/cibule-prirodni-antibiotikum-ktere-pomaha-nejen-pri-nachlazeni.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz