Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Počet sexuálních partnerů - kolik za život a kolik za víkend?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hrome, kolik sexuálních partnerů bychom měli mít během svého života? A kolik za víkend? To vám neřeknou ani sexuologové. U každého člověka to je prostě jiné.

Článek

Otázka vhodného počtu sexuálních partnerů za život je jedním z těch, které vyvolávají rozmanité debaty. Proto i zde přiložíme polínko.

Zatímco někteří argumentují pro monogamní vztahy a minimální počet partnerů, jiní zdůrazňují individuální svobodu a rozmanitost v sexuálním životě. Pro zjištění toho, jaký je skutečný trend a průměr, se můžeme podívat na statistická data z různých částí světa.

Statistický zmatek

Podle průzkumu Global Sex Survey provedeného společností Durex se průměrný počet sexuálních partnerů za život pohybuje kolem 7 až 8 u mužů a 6 až 7 u žen.

Zajímavosti je, že ženy mají údajně nižší počet sexuál. partnerů, logickou otázkou pak je, s kým muži vlastně souloží? Při základních znalostech matematiky a logiky by ta čísla měla být totožná. Anebo muži či ženy v průzkumech lžou?

Ano, muži mají tendenci své číslo navyšovat, zatímco ženy raději uberou. Důvodem je především fakt, že muži jsou společností opěvováni, pokud je jejich skóre vysoké, zatímco ženy společnost za totéž odsuzuje. To není vážně fér.

Také je otázkou, jak výzkumníci svá data zjišťují. Pakliže se třeba zeptají 28letého muže, a ten uvede například 4 ženy, tak takový údaj je vlastně k ničemu, jelikož do konce života mu nějaké „svůdnické zářezy“ ještě pravděpodobně přibudou.

Správnou výzkumnickou technikou by mělo být, že se vědci ptají výhradně lidí-respondentů, až na konci jejich života, aby seznam byl úplný. Problémem ovšem zde logicky je, že lidé v pokročilém věku, často zapomínají a přesné statistiky si nevedou. Navíc někteří mají již „toho Němce, co jim schovává věci“. Takže neví, co měli včera k večeři, natož aby si pamatovali veškeré partnery za celý život. Anebo někoho třeba přejede v 19 letech auto a zemře, a tím pádem nestihne relevantní počet partnerů a zkreslí statistiky.

Mezinárodní srovnání

V rámci mezinárodního srovnání je vidět, že průměrný počet sexuálních partnerů za život se může lišit mezi různými zeměmi a regiony. Například průzkumy ukazují, že ve Skandinávii je tendence k vyššímu počtu partnerů/partnerek, zatímco v některých konzervativnějších společnostech (hlavně na Jihu) může být průměr nižší.

Na Severu je možná také větší zima, proto se tam lidé chtějí více zahřát nejen kožichy - dodal by satirik á la Štěpán Kozub.

Kvalita vs. kvantita:

Důležitější, než samotný počet partnerů je však kvalita mezilidských vztahů a zdraví. Studie naznačují, že kvalitní a respektující vztahy mohou přispět k fyzickému i duševnímu blahu jednotlivců.

Při hodnocení vhodného počtu sexuálních partnerů je klíčové brát v úvahu individuální preference, hodnoty a pohodlí jednotlivce. Pro některé lidi může být monogamní vztah s jedním partnerem ideální, zatímco jiní mohou preferovat polyamorní nebo otevřené vztahy.

Prevence sexuálně přenosných infekcí

Není možné diskutovat o sexuálním chování, aniž by se zde zmínila prevence sexuálně přenosných infekcí. Nezávisle na počtu sexuálních partnerů by měl každý jedinec a každý pár aktivně přijímat opatření k ochraně svého zdraví. To zahrnuje zejména používání kondomů, důslednou hygienu a pravidelné testování na pohlavní nemoci.

Závěrem

Zjistit „vhodný“ počet sexuálních partnerů za život není snadný úkol, protože toto rozhodnutí je silně individuální a závisí na mnoha faktorech.

Statistická data mohou poskytnout obecný náhled, ale skutečně důležité je respektovat individuální preference a hodnoty každého jednotlivce.

Klíčem k zdravému sexuálnímu životu je kvalitní komunikace a vzájemný respekt.

A vlastně i zde platí - Less is more!

Foto: Pixabay

Prameny:

https://www.denik.cz/pro-zeny/kolik-chlapu-za-zivot-je-normalka-uz-jsou-znamy-vysledky-21000201.html

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-jaky-je-idealni-pocet-sexualnich-partneru-za-zivot-40337247

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-zajima-vas-jaky-je-idealni-pocet-sexualnich-partneru-mozna-budete-prekvapeni-40364264

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/kolik-sexualnich-partneru-je-prilis-to-co-je-pro-nekoho-malo-muze-byt-pro-jineho-az-moc-6798.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz