Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jaký je rozdíl mezi kebabem, gyrosem a shawarmou? Afiyet olsun!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixybay

Ačkoliv pro Středoevropana všechny tři typy masitých pochoutek vypadají skoro stejně, není to totéž.

Článek

Ačkoliv pro Středoevropana všechny tři typy masitých pochoutek vypadají skoro stejně, není to totéž.

Začneme rozdílem mezi kebabem a gyrosem, které jsou v našich ulicích nejčastějšími hosty.

Zjednodušeně řečeno kebab je pilířem turecké kuchyně, a gyros té řecké. A obě jídla se úspěšně rozšířila po celém světě, tedy i do Česka.

Příprava obou lahůdek je hodně podobná, V obou případech se na otočnou jehlu naskládají kusy masa, které se velice pozvolna opékají na vertikálním grilu.

Pozor v tureckém kebabu, na rozdíl od řeckého gyrosu rozhodně nenajdete maso vepřové. Kebab se dnes dělá se výlučně z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa. Původně v historii byl jen jehněčí.

Rozdíl mezi oběma pokrmy také tkví v kořeních, do kterých se masa nakládají.

Gyros – zmíněným názvem se původně označovalo jen koření používané na maso. Později se stejně začal označovat i celý pokrm.

Turci ke kebabu většinou přidávají pouze cibuli, rajčata a salát. Mezi přílohami vévodí ke kebabu rýže nebo pita chléb. Přidávat do něj různé dresinky začali až Němci, kteří si pokrmy oblíbili v minulém století v  tureckých bistrech.

Naopak k řeckému gyrosu zase kromě zeleniny neodmyslitelně patří omáčka tzatziki, podává se většinou s hranolky nebo chlebem.

A co je to vlastně shawarma?

V naší gastro-triádě má shawarma blíže asi ke kebabu než ke gyrosu, nicméně byla by chyba pokládat kebab a shawarmu za totéž, jak se někdy děje v Brně a okolí.

In medias res: Shawarma je především blízkovýchodní rychlé pouliční jídlo. Základem této delikatesy je kuřecí, jehněčí nebo hovězí maso, které se peče na rožni a těsně před podáváním se nakrájí na tenké plátky.

Shawarma se obvykle podává v pita chlebu (popřípadě moderněji v tortille). Maso je hrdě doprovázeno salátem, rajčaty, cibulí a okurkou. Maso však může být servírováno i na talíři, například uprostřed hummusu, společně s falafelem a zeleninou.

Shawarma se oproti kebabu liší především kořením a bylinkami použitými v marinádě a způsobem podávání.

Nedávno jsem v metru zaslechl mylný názor, že shawarma je prý židovský (izraelský) kebab, to je samozřejmě nesmysl. Výraz shawarma je prapůvodem z turečtiny, tedy přesněji z  tureckého çevirme (točit) a má původ v oblasti Levantu (oblast dnešní Sýrie, Palestiny, Libanonu).

Zajímavostí také je, že výraz kebab, ačkoliv je tento pokrm spojený hlavně s Tureckem, jak jsme si připomněli i výše, pochází prapůvodně z perštiny, a ne z turečtiny. „Kabap“ (z kterého se stal patrně kebap a později kebab) v perštině znamenalo opékání masa. Ostatně dodnes i na některých českých fastfoodech uvidíte napsáno kebap, nejde o překlep, ale o starší verzi názvu. Podobné jako když si rozšafný český hospodský dá do jídelníčku třeba „erteple“ nebo „zemáky“, místo brambory.

Závěrem

Ať si dáte kebab, nebo kebap či gyros nebo shawarmu – přejeme vám dobrou chuť. A opatrně, abyste se „nepokecali“ omáčkou (bylinkovou, chilli nebo česnekovou), jak se to nesčetněkrát stalo autorovi tohoto textu.

Afiyet olsun!

Καλη σου ορεξη

أتمنى لك وجبة ش

Prameny:

Hora, M.: Etnicita v podnikání: Sociální vztahy v tureckých restauracích v Praze, DP, UK FSV, Praha, 2018

https://www.blesk.cz/kebab-historie-slozeni-gyros

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz