Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Ukrajina, konec tranzitu ropy pro Lukoil. Co nás čeká? Nastane skutečně konec putinovské ropy v EU?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

V posledních týdnech došlo k významnému vývoji v oblasti energetiky, když Ukrajina oznámila ukončení tranzitu ropy pro jednoho z hlavních ruských exportérů, společnost Lukoil.

Článek

Tímto krokem Ukrajina důrazně naznačila, že v budoucnu nebude možné přes její území posílat žádnou ruskou ropu, čímž se završuje snaha evropských zemí o nezávislost na ruských energetických surovinách.

Konec tranzitu ropy?

Pět měsíců před vypršením výjimky pro jedinou trasu, kudy může ruská ropa legálně proudit na evropský trh, Ukrajina udělala zásadní krok, který prakticky uzavírá dveře pro ruskou ropu.

Tento krok přichází v době, kdy se evropské země připravují na rozhodnutí o dalším osudu výjimky pro dovoz ruské ropy přes ropovod Družba.

Načasování tohoto rozhodnutí opravdu není náhodné. Evropa si je vědoma, že se nyní nachází ve fázi, kdy může efektivně snížit závislost na ruské ropě.

Zmíněná výjimka byla na počátku války nezbytná, protože dodávky ruské ropy nebylo možné okamžitě nahradit. A to zejména v zemích jako Polsko, Česko, Rakousko, Maďarsko a Slovensko.

Důsledky

Reakce na tento krok byly smíšené, zejména ze strany Maďarska a Slovenska, kde vážení premiéři Viktor Orbán a Robert Fico projevili nesouhlas s dalším zpřísněním sankcí proti Rusku.

Tvrdí, že sankce ve finále více poškozují jejich vlastní občany než Rusko.

Přestože je ruská ropa levnější, je to důsledek odmítnutí vyspělého světa a sankčních stropů pro cenu tankování ruské ropy.

Nezávislost

Evropa mj. ukázala, jak efektivně dokáže během relativně krátké doby přejít na alternativní (čti neruské - neputinovské) zdroje energie. Polsko již ruskou ropu neodebírá vůbec a Česko s Rakouskem plánují do konce roku plnou náhradu ruské ropy rozšířením kapacit ropovodu TAL.

Sousední Slovensko a a jeho soused Maďarsko budou mít možnost čerpat ropu přes ropovod Adria nebo využít ropovod Družba pro neruskou ropu z Oděsy.

Rafinerie jako Slovnaft a MOL již údajně investovaly do technologických úprav, aby mohly zpracovávat neruskou ropu, což znamená, že objektivní důvod pro prodloužení výjimky na dodávky ruské ropy prakticky neexistuje.

Zmíněný vývoj mj. odráží rozhodnost EU zbavit se závislosti na ruských energetických surovinách a hlavně posílit svou energetickou bezpečnost.

Závěrem

Sečteno: Ukrajinské rozhodnutí o ukončení tranzitu ropy pro Lukoil je dalším krokem v procesu evropského odstřižení se od ruských energetických zdrojů. Evropská unie snížila podíl ruské ropy na svém trhu z cca 30 % v roce 2022 na pouhá 3 % v roce 2024. Toto odhodlání znamená, že Evropa je připravena na další kroky v energetické transformaci a ochraně své nezávislosti vůči ruskému vlivu.

Nebudeme přehánět, že výše stručně popsaný vývoj je klíčový pro budoucí energetickou strategii Evropy a její schopnost reagovat na geopolitické výzvy současnosti.

Přesně v tomto duchu se odvíjí nejen snaha o energetickou soběstačnost, ale také o posílení politické a ekonomické stability v rámci naší Evropské unie.

Nezapomínejme, EU to jsme i my.

Prameny a další informace:

https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2024/cesko-buduje-ropnou-nezavislost-na-rusku-prace-na-56507

https://medium.seznam.cz/clanek/martin-prochazka-ruskou-ropu-uz-nikdo-nepotrebuje-dokonce-ani-madarsko-a-slovensko-77254

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/orban-a-fico-kvuli-ruske-rope-chteji-pomoc-od-eu-s-pochopenim-se-nesetkavaji-351575

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/madarsko-si-bez-ruske-ropy-zoufa-slovensko-hrozi-kyjevu-odvetou-351398

https://www.dallasfed.org/research/economics/2024/0514

https://energyandcleanair.org/january-2024-monthly-analysis-of-russian-fossil-fuel-exports-and-sanctions/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz