Hlavní obsah
Jídlo a pití

Víte, co znamená ve skutečnosti slovo olovrant? Možná se budete divit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Olovrant: …mezi obědem a večeří.

Článek

Slovo „olovrant“ zní trochu tajemně a možná i trochu starosvětsky. Ale co se za tímto pojmem vlastně skrývá? Jde o příjemné malé jídlo mezi obědem a večeří, které má překvapivě bohatou historii a původ.

Historické pozadí

Původ slova „olovrant“ lze vysledovat až k německému výrazu Halberabend, což se dá přeložit jako „poloviční večer“.

Tato etymologie je příhodná, protože olovrant se podává právě v čase, kdy se den láme do podvečera. Němci jsou známí svou přesností, a tak i toto označení přesně vystihuje, že se jedná o jakousi „polovečeři“.

V dřívějších dobách, kdy pracovní den na poli nebo v továrně trval od rána do večera, byla potřeba doplnit energii mezi hlavními jídly zcela zásadní. Olovrant se stal nezbytnou součástí denního režimu, aby lidé vydrželi pracovat až do večerního stolování.

Hergot, co si dát k olovrantu?

Tradičně se k olovrantu podávají různé dobroty, které člověku dodají energii a potěší chuťové pohárky. Mohou to být jednoduché pochoutky jako chleba s máslem a medem, čerstvé ovoce, nebo i něco sladšího – například koláč či buchty.

U mnoha lidí olovrant dodnes vyvolává vzpomínky na babiččinu (či východněji u staré mámy) kuchyni, kde byly vždy připraveny různé lahůdky na odpolední svačinku.

V moderní době se olovrant stává stále populárnějším i mezi dětmi, které po náročném dni ve škole potřebují doplnit síly před večerními kroužky, tiktokerstvím, youtuberingem nebo sportovními aktivitami. Dospělí si ho zase oblíbili jako příležitost na malou pauzu v pracovním dni, kdy si mohou vychutnat kávu s něčím (či někým) sladkým.

Olovrant jako společenský rituál

Olovrant je víc než jen jídlo. Je to chvíle, kdy se lidé mohou sejít, povídat si a sdílet své zážitky z uplynulého dne. Je to příležitost na malý odpočinek, který nám pomáhá načerpat energii a připravit se na zbytek dne.

Takže až příště budete potřebovat malou vzpruhu mezi obědem a večeří, vzpomeňte si na starodávné kouzlo olovrantu. Dejte si chvíli na pauzu, vychutnejte si něco dobrého a užijte si tento tradiční okamžik pohody.

Možná zjistíte, že i v dnešní hektické době má olovrant stále co nabídnout.

---------------------------------

Prameny a další informace:

https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/olovrant

https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1738/

https://encyklopedie.vseved.cz/olovrant

https://www.rodina.cz/nazor16493607.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz