Hlavní obsah
Názory a úvahy

O olympiádě bez olympioniků: pusťte Rusy prohrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ilustrační foto

Založení nového mezinárodního sportovního hnutí demokracií v dlouhodobé perspektivě a krátkodobě nechat Rusy utrpět zahanbující porážky na sportovištích v perspektivě krátké. To mohou být cesty.

Článek

Jedni říkají: Ruské a běloruské sportovce nelze kvůli agresi Ruska na Ukrajině pustit na olympiádu ani na další sportovní akce, diktátorské a agresivní Rusko to pak jen zneužije pro svou propagandu. Druzí oponují: Politika nesmí zasahovat do sportu, nelze paušalizovat a diskriminovat na základě státní příslušnosti, státy na celé zeměkouli válčí dnes a denně bez zákazů.

Zcela otevřeně, olympiáda už dlouhé roky je převážně o byznysu a politice, ne o sportu. Mezinárodní olympijský výbor je stroj na výdělky a není náhodou, že demokratické státy jsou čím dál méně ochotny hostit tyto mamutí akce a MOV se čím dále více bratří s diktátory všeho druhu a všech azimutů.

Vzpomeňme ideály řeckých olympijských her i těch znovuobnovených na konci 19. století. Současná podoba olympiády je jim čím dál více vzdálena. Je to prostě celosvětová show. A tu vždy musí někdo platit. Proto vyzívá trapně pokrytecky volání sportovních funkcionářů, kteří se dnes a denně scházejí s prezidenty a premiéry, po nezasahování politiky do sportu. Je to mamutí byznys a jako takový jej už z definice věci nelze oddělit od politiky.

Současná vyhrocená mezinárodní situace přímo vybízí k hledání neotřelých řešení. Nabízím hned dvě.

Pokořte ruské sportovce na sportovištích

Bojkot nebo zákaz umožňuje hrát Rusům ublíženeckou hru, která posiluje zamindrákovaný režim a slouží k semknutí obyvatel toho agresivního diktátorského režimu. Co kdybychom Rusy a Bělorusy pustili na olympiádu? Ať přijedou. Chci vidět, jak budou hrát zápasy a budou soupeřit nejen s Ukrajinci, ale i s Poláky, Čechy, Litevci, Němci nebo Finy. Vsadím se, že bychom byli sice svědky mnoha nehezkých scén, ale Rusové by byli na sportovním poli krutě biti. Motivace ostatních by totiž byla extra vysoká, nehledě na předpokládané „přátelské“ prostředí v publiku. Nechte Rusy, ať ukáží, co dovedou, zda za vůbec něco stojí. Ať si užijí ten boj proti „celému světu“, jak odvážně křičí na svých tiskových konferencích. Jsem si jistý, že by to sportovní fiasko mělo na ruský režim daleko horší dopady, než bojkot či zákaz. Podobně, jako se v polích Ukrajiny ukázalo, že ruská armáda a technika je Potěmkinova vesnice a že do druhé nejsilnější armády světa má stejně daleko jako já k Nobelově ceně, tak by se na sportovištích ukázalo, že ruský sport je světový podprůměr a pod tlakem se zlomí.

Jinými slovy, přetavme naši naštvanost, hněv a obavy v pozitivní úsilí porazit Rusy na hlavu i na sportovním poli. Pokud budeme silní, tomu tlaku neodolají a jejich sportovní sny se budou hroutit jeden za druhým. Ruský režim i ty, kdo ho podporují, tím potrestáme daleko více. Ukažme jim, že už nemají ani na to získávat pravidelně olympijské medaile. Atmosféra tam při poznání, že už ani ve sportu, stejně jako v ekonomice, zahraniční politice, vojenství či vědě, to už dávno není, co to bývalo, bude houstnout a ten papiňák pak může snadno a rychle bouchnout a vyústit nejdříve v poznání, že jsou ve slepé uličce a zadruhé ve snahu to změnit.

Nové světové sportovní hnutí

A mezitím můžeme systematicky pracovat na druhé věci. Založme zcela nové mezinárodní sportovní hnutí, které nebude tak jako současné MOV závislé na diktátorech a autoritářích všeho druhu, kde nebudou vládnout Bachové, kteří odezírají ze rtů diktátorům a jsou morálně i fakticky zkorumpovaní petrodolary. Zřiďme sportovní hnutí kolektivního západu a vezmeme si naše ukradené evropské kulturní dědictví zase zpět. Ukažme tím, že zatímco bez Ruska se světový sport opravdu obejde, bez Evropy jako světové sportovní velmoci číslo jedna opravdu ne. Ukažme sílu a vizi, to je to jediné, čemu Rusko, Čína a jejich nohsledi rozumí. A propos Čína – kdo podniká v této zemi a spolupracuje s ní, nechť ví, že do pár let bude stát proti nám stejně jako Rusko nyní. Již nyní tato revizionistická země pilně kráčí ve šlépějích východní říše zla a systematicky se v ekonomické, politické i bezpečnostní oblasti snaží podkopávat pozice kolektivního západu – USA, EU, Austrálie, Kanady, Jižní Koreje, Japonska a všech dalších našich spojenců. Snaží se stejně jako další revizionistické velmoci výrazně změnit mezinárodně politické uspořádání, což rozhodně není v životním zájmu naší země. Je čas se připravit, teď. Vězte, vy všichni spolupracovníci Číny, že jste byli varováni. Je čas si vybrat strany.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám