Hlavní obsah
Sport

24 týmů na EURO je příliš. Slaboučké Skotsko to jen potvrdilo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bildersindtoll, CC0, via Wikimedia Commons

Míč pro EURO 2024

Svátek fotbalu se mění v rozplizlý komerční produkt. Evropa nemá 24 silných národních týmů. Povinná nuda proti slabým týmům, jako je Skotsko, se má odehrávat v kvalifikaci.

Článek

Sledoval jsem v pátek večer úvodní zápas fotbalového EURO 2024. Tedy, plnou pozornost jsem mu věnoval asi jen patnáct minut. Pak už bylo úplně jasné, jak to dopadne. Domácí Němci s týmem plným superhvězd drtili nebohé Skoty, hrálo se na jednu branku. Konečné skóre 5-1 pro Německo působí ještě trapněji ve chvíli, kdy vám řeknu, že domácí Němci dali všech 6 gólů. Obránce Rudiger, který si dal vlastní gól, se tak stal nejlepším střelcem skotského národního týmu na velkých turnajích v posledních 25 letech.

EURO už je nějakou dobu takový divný šampionát. Proč vlastně říkáme „šampionát“ turnaji, na který se z kvalifikace probojuje skoro polovina účastníků? Je to svátek fotbalu, když tam kromě průměrného českého týmu hrají ještě Slovinci, Skotové, Slováci, Albánci, Maďaři, Gruzínci a Rakušani? Kde je zábava v tom, že slabý tým na turnaji jednou „překvapí“ ubráněnou remízou 1-1 a dvakrát prohraje o 4 góly? Takové zápasy mají zůstat v kvalifikaci. I silný tým se má strachovat, aby se vůbec probojoval do hlavního turnaje.

Když budu upřímný, skotský národní tým stojí za prd. Na EURO se představuje teprve počtvrté v historii, přičemž dokud hrálo EURO jen 16 týmů nebo méně, byli na něm Skotové jen dvakrát, v letech 1992 a 1996. Na minulém turnaji jsme se Skoty hráli i my. Proti slaboučkému soupeři nás držel brankář Vaclík a později si zápas přetavil ve svou show geniální Patrik Schick. Jeho nádherný gól z půlky hřiště pak obíhal kompilace nejlepších branek světa a bude se jistě promítat ještě desítky let, stejně jako Poborského lob z EURO 1996. Rozdíl je ale v tom, že Poborský vykoupal silné Portugalce, kdežto Schickovi ke krásnému gólu pomohl hlavně slabý soupeř.

Letošní tým Skotska nemá vůbec žádnou hvězdu. Asi nejlepším hráčem je 30letý obránce Robertson, člen základní sestavy Liverpoolu, kapitán nároďáku. Ale proti silnému týmu Německa se to ukázalo být k ničemu. Stejně jako celá účast Skotska a dalších slabých týmů na turnaji.

Asi nejsem sám, komu nový formát se 24 týmy vadí. Lepší by bylo vrátit se k formátu 16 týmů. A trochu se bojím, jak bude vypadat ta nová Liga mistrů s 36 týmy rozdělenými do 4 skupin po 9. Bojím se, aby se z top fotbalu nestalo něco, nad čím mávneme rukou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz