Hlavní obsah
Názory a úvahy

Agent Babiš chce zničit ČT za každou cenu. Stojí mu v cestě k převzetí moci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vlada Republike Slovenije from Ljubljana, Slovenia, Public domain, via Wikimedia Commons

Poslanec Andrej Babiš (ANO)

Pokud jste neslyšeli projev poslance Andreje Babiše ve Sněmovně ve dnech 11. a 12. července, pořádně zbystřete. Odehrál se totiž pokus o demontáž ČT, který nesmí zapadnout.

Článek

Ve Sněmovně se tento týden projednávala novela mediálního zákona. To znamená, že se projednávala možnost zvýšení koncesionářských poplatků pro ČT a ČRo. Obě instituce trpí nedostatkem peněz, který jim záměrně naordinovala minulá vládní koalice Andreje Babiše. Poplatky se totiž nezvýšily už 15 let. A teď Babišovi poslanci, naštěstí v menšině, zuby nehty brání tomu, aby se přísun kyslíku do ČT opět otevřel.

Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Budova ČT na Kavčích horách. Bude muset zavřít?

Jde také o čas. Vláda musí jednat (a schvalovat) rychle, aby se poplatky mohly zvýšit už pro rok 2025. Čím dříve budou lidé na ČT platit víc, tím lepší stav si ČT uchová. Protože dnes jsou poplatky tak malé, že se musí šetřit úplně na všem. Babiš tohle samozřejmě dobře chápe, a proto se rozhodl, že jednání bude se svým týmem oddaných poslanců zdržovat, jak to jen půjde. Já jsem si některé jeho projevy na půdě Sněmovny poslechl a byl jsem v šoku. A protože vím, že běžné projevy ve Sněmovně sleduje jen málokdo, ocituji je tady. Byla by totiž škoda o perly pana Babiše přijít.

Panu poslanci Babišovi vadí vysoké rozpočty veřejnoprávních médií. Úplně ale ignoruje rostoucí náklady (inflace, kterou sám zavinil) i technologický posun. Reklamu má ČT hlavně proto, aby vůbec nějaké peníze měla. Kdyby občané na ČT platili více peněz, tolik reklamy by tam být nemuselo. Ale poslanec Babiš pokračuje dál.

Foto: Gov.pl, CC BY 3.0 PL <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/deed.en>, via Wikimedia Commons

Babišovi by asi více vyhovovala ČT maďarského střihu

Ne, naprosté chucpe je tvrdit to, co tvrdí poslanec Babiš. Protože hned v další větě doporučil televizi, aby hledala jiné zdroje příjmů, třeba reklamu. Pět minut předtím mu ještě hrozně vadila. No nic, jdeme dál. K představě, jak by vypadala Babišova ČT.

V druhé půlce svého proslovu se Babiš pořádně rozjel a ztratil zábrany. Začal po Zemanovsku útočit na novináře.

Možná se potom ptáte - kdo je pro poslance Babiše vzorem novinářské práce? Není to těžká hádanka, ale raději si to zopakujme:

Foto: Studio F13, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Xaver, novinářský idol temnobloku

Až jsme se konečně dostali k jádru pudla. Proč Babišovi ČT tolik vadí? Protože opravuje jeho nesmysly. Jen si počtěte, co nám pan poslanec říká.

Samozřejmě, že se dezinformuje hůř, když proti vám stojí zkušení novináři. Samozřejmě proto nemohl chybět osobní výpad proti Václavu Moravcovi.

Zlatý hřeb ale přišel až nakonec. To si Babiš vzpomněl na postřeleného premiéra Fica a pak se dojal sám nad sebou.

Na to už mi došla slova.

V České televizi pracuje mnoho zkušených a inteligentních novinářů, kteří pro veřejnost zpracovávají ověřené a nezávislé zpravodajství. Novináři v ČT také dodržují určité osobní zásady, jako je slušnost. Pravda se ale samozřejmě nehodí do krámu všem, a proto se opozice snaží tuto instituci zničit. Přípravné práce započaly už za minulé vlády ANO, ale naštěstí je Babiš a spol. nestihli dokončit.

Česká televize je důležitou pojistkou demokracie. Mladší generace, ke které patřím, už ji sice moc nesleduje, ale starší generace se pořád dívají. Televize je pro ně cenným zdrojem informací, někdy tím hlavním. A proto hodně záleží na tom, co se z televize dozvědí. Ve skupině lidí 60+ určitě televize hodně ovlivňuje názory. A skupina 60+ chodí disciplinovaně k volbám. Z toho vychází jednoduchá rovnice, že úpadek, nebo dokonce zánik veřejnoprávní televize, by silným způsobem ovlivnil výsledek voleb v České republice. Temnoblok by se určitě zaradoval. A Andrej Babiš to dobře ví a o tyto voliče má zájem. Proto všichni ti zvláštní lidé, které minulá Sněmovna dosadila do Rady ČT. Proto ten Babišův nestoudný projev ve Sněmovně. Chce odstranit bezpečnostní pojistku v podobě České televize, protože ta stojí v cestě tomu, aby uzurpoval vládu nad Českem.

Já na to říkám, že koncesionářské poplatky budu rád platit i v případě, že už televizi nebudu mít. Protože to za to stojí.

Anketa

Mají být koncesionářské poplatky povinné?
Ano
56,5 %
Ne
43,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10835 čtenářů.

Zdroj:

Stenozáznamy z Poslanecké sněmovny, dostupné na odkazech:

https://www.psp.cz/eknih/2021ps/stenprot/111schuz/111-1.html https://www.psp.cz/eknih/2021ps/stenprot/111schuz/111-2.html#q101

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz