Hlavní obsah
Názory a úvahy

Alžírská boxerka je neprávem terčem nenávisti „správných Čechů“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tiitstitanic, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Obránci „normálního světa“ měli žně, když alžírská boxerka Khelif porazila Italku Carini. Ale byli, jak už to tak často bývá, vedle jak ta jedle. Stačilo počkat na fakta. My Češi máme s takovými sportovci unikátní zkušenost!

Článek

Nejen temnoblok, konspirační teoretici, fanoušci Ruska, ale také spousta konzervativců se spravedlivě rozhořčila nad boxerským zápasem mezi Italkou Angelou Carini a Alžířankou Imane Khelif. V něm po 46 sekundách zvítězila Alžířanka, jejíž tvrdé údery Italka nezvládala a zápas vzdala. To by nebylo nic zvláštního, kdyby nepřišlo obvinění, že Khelif není žena, ale muž.

Celý ten příběh už jste asi někde četli, tak jen přehledné shrnutí. Proti sobě stály shodně 25leté boxerky. Po zápase se Carini zhroutila uprostřed ringu a rozplakala se. Tyto emotivní záběry pak byly zneuživány k honu na Alžířanku. Sdílely se i screenshoty, na kterých se údajně měla Alžířanka Italce pošklebovat. Jediným faktem ale je, že Italka odmítla Alžířance podat ruku. Všechno ostatní je postaveno na pouhých domněnkách.

Začneme tím hlavním, a sice, že Khelif by podle kritiků měla být mužem. Nic to nedokazuje. Obě boxerky se na mezinárodní scéně objevovaly už docela dlouho, Khelif startovala na minulé olympiádě v Tokiu, kde skončila pátá a nikdo proti její účasti nic nenamítal. Ti, kteří tvrdí, že je muž, se nejčastěji opírají o verdikt Mezinárodní boxerské asociace (IBA), ale její činovníci nikdy neřekli, že Khelif je muž. Pouze uvedli, že při loňskému testu nesplnila kritéria. Není už ale přesně uvedeno, o co mělo jít. Určitě se nikde nepíše, že by byla mužem nebo že by byla trans.

Dalším kamínkem do mozaiky má být informace, že Khelif má mít podle testů chromozomy XY, tedy mužské. To je ale informace, která pochází z Ruska. A to je důležité uvést, protože jde o výrok z úst Umara Kremlova (vtipné jméno), ruského prezidenta federace IBA, která rozhodla o loňském vyloučení Khelif. Výrok se nedá dohledat jinde než v ruské zpravodajské agentuře TASS, a proto bychom měli být ostražití. Navíc, Khelif nikdo z olympiády kvůli ničemu nevyloučil. Suspendovaná je naopak Kremlovem vedená federace IBA. Právě proto pro účast sportovkyň na OH platí trochu jiná pravidla.

Na ruský hybridní narativ se chytila i J. K. Rowling

Slavná spisovatelka knih o Harry Potterovi se velmi ráda vyjadřuje k čemukoliv, co kritizuje feminismus nebo se týká trans osob. Zraňující komentář si nemohla odpustit ani tentokrát. Přidala fotku, na které Khelif starostlivě poplácává poraženou Carini, ale výjev si vyložila po svém. „Mohl by nějaký obrázek lépe vystihnout naše nové hnutí za práva mužů? Úsměv muže, který ví, že je pod ochranou misogynního sportovního establishmentu, a užívá si utrpení ženy, kterou právě udeřil do hlavy a jejíž životní ambice právě zničil,“ zní její výlev. S realitou ale nemá moc společného, pokud tedy neradi vidíte ve věcech jen to, co v nich chcete vidět a ne to, co tam opravdu na sto procent je.

J. K. Rowling naplno uvěřila ruskému hybridnímu narativu, podle kterého je olympiáda v Paříži jen jakýmsi festivalem úchylností. Ten samozřejmě začal „modrým šmoulou“ a přehlídkou drag queens při zahajovacím ceremoniálu a v pohledu kremelské propagandy pokračuje tím, že muži na hrách ve stejné kategorii mlátí ženy, to vše s posvěcením MOV. Smutné, kam až jinak inteligentní spisovatelka klesla.

Co víc, Carini se už omluvila za své chování v ringu, kdy soupeřce ani nepodala ruku. Není obětí a sama to ví. Ale to už „správné Čechy“ nezajímá. Morální majákovství a spravedlivé rozhořčení už proběhlo, a o to jediné šlo. Je jim jedno, že Khelif se narodila jako žena, že má ženské pohlavní orgány, nezajímají je ani jiné důkazy. Oni mají svou pravdu.

Kdo tedy Imane Khelif je?

Už jsme si řekli, že přirovnání k trans osobám nesedí. Imane Khelif má zřejmě genetickou poruchu, kvůli které má více testosteronu, než je u žen obvyklé. Je to asi podobný případ, jako známá jihoafrická běžkyně Caster Semenya. Dvojnásobná olympijská vítězka na trati 800 metrů se už nezúčastňuje dalších vrcholných závodů poté, co mezinárodní federace atletiky IAAF v podstatě řekla, že by kvůli tomu Semenya musela podstoupit medicínské potlačení produkce některých hormonů. To Semenya odmítla.

Imane Khelif je podle dostupných informací na boxerské scéně už 6 let, účastnila se bez problémů minulé olympiády a celkově má bilanci 42 výher a 9 porážek v 51 zápasech. Porazit ji tedy rozhodně lze. V lehké welterové váze je mistryní Afriky. Její pařížská soupeřka Angela Carini je pro změnu vicemistryní světa v této váze, ale už z roku 2019. V posledních pěti letech žádný velký úspěch nepřidala. Tak proč je tak překvapivé, že s Khelif prohrála?

Foto: Erik van Leeuwen, GFDL <http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html>, via Wikimedia Commons

Běžkyni Caster Semenya bohužel tyto spory zničily kariéru

Češi by měli být tolerantní. Už kvůli historii

Všem těm, kterým udělalo dobře zaplivat si na mladou africkou holku, která jen dělá to, co má ráda, a měla navíc tu smůlu, že se narodila trošku jinak, moc gratuluji. A chtěl bych jim připomenout naši slavnou českou historii. Když totiž zmíníme Caster Semenya, musíme zmínit ženu, která byla na osmistovce ještě o vteřinu rychlejší. Českou šampionku, která pořád drží už notně vousatý světový rekord na této trati. A možná ho bude držet navěky. Jarmila Kratochvílová.

Osvalená Kratochvílová byla známá tím, že dřela jako kůň. A možná jí byly do těla vpravovány také koňské dávky různých látek, kdo ví. Každopádně v 80. letech země sovětského bloku v atletice dokázaly občas neuvěřitelné věci. Zmíním ještě Helenu Fibingerovou, to je podobný případ. A normální lidé se jim nesmáli. Vtipy o „Jarmilovi“ nejsou vtipné a říct něco takového do očí paní Fibingerové, riskovali byste, že vás jedinou fackou pošle o stovky kilometrů dál.

Tragický příběh Zdeny Koubkové

A pak je tu jeden historický dojemný příběh. Zdeněk Koubek, neboli Zdena Koubková. Zdena Koubková se narodila v roce 1913 s vadou reprodukční soustavy. Tehdy bylo běžné takovým dětem přiřadit dívčí roli, a tak ji dostala i Zdena. Jako holčička vyrostla a začala se zajímat o sport, kde uplatnila svou genetickou a hormonální výhodu, ženou totiž tak docela nebyla. V letech 1932-1934 to byla sportovní superhvězda, která získala ženské tituly v bězích na 80, 200 a 800 metrů, vytvářela rekordy včetně světového v běhu na 800 metrů. Stačil ale jeden zlý článek v britských novinách, aby se Zdeně převrátil život naruby.

Foto: AnonymousUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Zdena Koubková stanovuje nový rekord (1934)

Britský novinář během ženských světových her v roce 1934, kde Zdena zaběhla světový rekord na 800 metrů a skončila třetí ve skoku do dálky, posměšně napsal, že některým atletkám by slušely spíše kalhoty. Myslel tím právě Zdenu. O dva roky později Zdena podstoupila operativní přeměnu pohlaví a stal se z ní Zdeněk Koubek. Medaile vyhodila do popelnice a začala žít obyčejný život jako muž. I když se stal Zdeněk Koubek terčem posměchu a nátlaku i v řadách sportovců, vše ustál a žil normální život až do své smrti v roce 1986. Sny a velká sportovní kariéra ale byly nadobro pryč.

Ze života tehdy ještě Zdeny Koubkové se dochoval i tento naprosto unikátní snímek, který bych vám rád ukázal.

Anketa

Mají mít sportovkyně jako Imane Khelif a Caster Semenya právo startovat v ženských kategoriích?
Ano
6,3 %
Ne
89,6 %
Nejsem si jistý/jistá
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1380 čtenářů.

Zdroje:

Youtube kanál Eurosport France

X účet J.K. Rowling

https://www.bbc.com/sport/olympics/articles/c2j3jg51rg4o

https://en.wikipedia.org/wiki/Imane_Khelif

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Koubek_(1913%E2%80%931986)

https://english.radio.cz/zdena-zdenek-interwar-czech-champion-who-changed-genders-8720071

https://www.iba.sport/news/statement-made-by-the-international-boxing-association-regarding-athletes-disqualifications-in-world-boxing-championships-2023/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz