Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš a Trump zneužívají demokracii. Lži a sliby jsou nejkratší cesta k moci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The White House from Washington, DC, Public domain, via Wikimedia Commons

Babiš a Trump před pěti lety. Jejich čas teď bohužel znovu přichází.

Babiš a Trump. Tihle dva králové populistů si dobře uvědomují, že k moci vede jednoduchá cesta. Na co se zdržovat pravidly a soubojem o inteligentní voliče.

Článek

V Americe se už za dva týdny rozhodne o novém prezidentovi. A také o tom, jestli země bude směřovat dál prozápadně, nebo se stane jednou z dalších obětí populistů. Do Bílého domu se totiž chce vrátit všech populistů a demagogů král, Donald Trump. První americký prezident v historii, který podněcoval k převratubyl uznán vinným z trestného činu (ze 34 trestných činů). V téhle kauze teď Trump srabácky přes právníky tlačí na to, aby byl trest sdělen až po volbách.

To v Česku máme jiného kabrňáka. Andrej Babiš uzavřel se slovenským ministerstvem vnitra smír o tom, zda byl nebo nebyl agentem StB. Teď to prezentuje jako určení, že agentem nebyl, i když taková interpretace smíru je směšná a nepravdivá. Vtipné je, že Babišovi se verze, kterou se bude před volbami určitě dokola ohánět, rozpadla jako domeček z karet už po jediném dnu. Smutné je, že mase, na kterou Babiš cílí, to bude úplně jedno. Pro ně to je mučedník a určitě ne agent StB.

Trump je bohužel favorit na výhru podle expertůpodle sázkových kanceláří. Trumpovi hodně pomáhá podpora Elona Muska, který na své sociální síti podle mě úplně zešílel a nechává ji otevřenou třeba propagaci extrémních ideologií a rasismu. Síť X, za kterou Elon Musk zaplatil 44 miliard dolarů, teď slouží také jako megafon pro názory xenofoba a misogyna Donalda Trumpa. Je možné, že Musk to dělá, protože musí. Říká se, že teď hraje o budoucnost svých byznysů. Trump by mu jednou tuto volební „laskavost“ mohl bohatě oplatit.

Foto: U.S. Air Force / Trevor Cokley, Public domain, via Wikimedia Commons

Elon Musk Trumpovi zcela nepokrytě pomáhá

Docela se bojím, co se stane, jestli se Trump opravdu vrátí jako prezident. USA s Trumpem za kormidlem zhrubnou, vykašlou se na Ukrajinu a možná i na Tchaj-wan. Evropa kvůli němu bude oslabená, bude ji vydírat přes NATO a možná i jinak.

Babiš a Trump cílí na jednodušší voliče

Babiš a Trump zneužívají hlavních slabin demokracie. Záměrně cílí na jednodušší a naivní voliče, protože vědí, že se jim dá napovídat cokoliv a dá se je postrašit čímkoliv. Hlavně proto se zaměřují na sociálně slabé, seniory, vyloučené lokality a lidi s nízkým vzděláním. Jejich cílem jsou lidé, kteří mají hluboko do kapsy a/nebo nepoznají falešné sliby. Babiš a Trump dobře vědí, že takových voličů je bohužel většina. Naopak je nemusí zajímat názor vzdělanější části populace, protože ta je menšinová.

Tady morálka nehraje roli. Ohromné množství skandálů, které za sebou Trump i Babiš mají, už jejich voliče dávno nezajímá. Je toho příliš mnoho, aby se v tom takový volič orientoval. Často můžou tihle lidé Babišovi a Trumpovi i kvůli tomu fandit. Buď věří, že jsou jen obětí spiknutí, nebo (a to je horší) chtějí být jako oni.

Anketa

Jak hodnotíte Andreje Babiše (Jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)?
1
0 %
2
0 %
3
0 %
4
0 %
5
100 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Obecný profil takového voliče je jasný. Většinou (ne vždy) to bude člověk středního až vyššího věku, s nižším vzděláním, příslušník nižší nebo střední třídy. Bude to popírač klimatické krize a často i covidu, v nemalé míře půjde o lidi, kteří věří nějaké té konspirační teorii, zato určitě nevěří „mainstreamovým“ médiím, i když třeba neumí ani vysvětlit, která to mají být. Jsou to většinou lidé ze sídlišť, menších měst a vesnic. To jsou znaky, které podle mě budou společné pro americké i české voliče populistů.

Foto: Oleg Yunakov, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

„Trump nebo smrt.“ Takzvaní MAGA voliči jsou radikální

Ani podobnost Babiše a Trumpa není náhodná, Babiš Trumpa adoruje. Bylo to vidět během setkání obou mužů v Bílém domě, ale i v jedné z minulých kampaní, kdy si Babiš nechal vyrobit nevkusnou červenou kšiltovku s nápisem „Silné Česko“ po vzoru Trumpovy kšiltovky „Make America Great Again“. Obě ta hesla jsou stejně prázdná, ale Trumpovi poradci to alespoň vymysleli, Babiš to jen kopíruje.

Babiš totiž chápe, stejně jako Trump, že takové budování lůzovlády je spolehlivá cesta k vítězství.

Anketa

Jak hodnotíte Donalda Trumpa (Jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)?
1
0 %
2
0 %
3
12,5 %
4
25 %
5
62,5 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/donald-trump-soud-pornoherecka-obvineni-porota_2405302317_har

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2539083

https://www.newsweek.com/donald-trump-favorite-win-election-polls-harris-1972079

https://www.reuters.com/markets/us/shares-trumps-media-company-soar-betting-odds-favor-white-house-win-2024-10-22/

https://www.theguardian.com/technology/article/2024/sep/05/racism-misogyny-lies-how-did-x-become-so-full-of-hatred-and-is-it-ethical-to-keep-using-it

https://www.npr.org/2024/10/22/nx-s1-5156184/how-elon-musk-has-used-x-as-a-megaphone-for-the-re-election-of-trump

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-smir-se-slovenskem-ohledne-stb-inicioval-sam-babis-prohlasil-tamni-ministr-vnitra-40494070

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/utok-na-kapitol-byl-pokusem-o-prevrat-a-trump-stal-v-jeho-stredu-rekl-sef-vysetrovaciho-vyboru-19763

https://www.echo24.cz/a/HZwtd/zpravy-svet-trump-planuje-radikalni-preorientovani-nato-tykalo-by-se-i-konfliktu-na-ukrajine

https://edition.cnn.com/maga-misinformation-trump-conspiracy-theories/index.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz