Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš vykročil k orbánizaci Česka. Za rok se bude hrát o všechno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The White House from Washington, DC, Public domain, via Wikimedia Commons

Dva autoritáři. Babiš a Trump

Krajské i senátní volby byly testem síly vládní koalice. Dopadlo to špatně, bohužel se směje Babiš. Tyhle volby vyhrál na celé čáře a panuje obava, že by mohl stejným způsobem vyhrát i ty příští, parlamentní.

Článek

Krajské volby mají vždy nízkou účast. I letos ji bohužel měly. K urnám přišla jen třetina oprávněných voličů. Přišli jen ti namotivovaní, tedy často ti, kteří jsou nespokojení, naštvaní.

Populismus bohužel vyhrál. Vyhrály nereálné představy a netrpělivost, vyhrálo uvěření planým slibům. Vyhrál strach. SPD se svou kampaní, která místo krajských témat řešila migranty s noži a červy místo masa. Prohráli racionální politici, kteří si připravili rozumný program. A ze všeho nejvíc prohráli Piráti.

Andrej Babiš si vyzkoušel, jak silná je jeho protestní hra. A co zvládnou uhrát jeho pečlivě piplaní spojenci STAČILO a Motoristé s Přísahou. Dopadlo to až katastrofálně, hlavně na východě země, který nedávno postihly povodně. To jistě také hrálo svou roli. Jisté je, že získal v Olomouckém kraji 40 %, ve Zlínském 37 % a v Moravskoslezském, kvůli kterému se dokonce ozývaly hlasy o odložení voleb (z důvodů následků povodní), Babiš urval šokujících 47 % hlasů. Může tam pohodlně vládnout sám.

Foto: Jan Beránek/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš má důvod k úsměvu. Kraje ovládl, v Senátu posílil

Celkem v deseti krajích vyhrál Babiš. Jen tři se ubránily. V Jihočeském kraji uspěl konzervativní hejtman Martin Kuba jen díky tomu, že se moc nehlásil ke své domovské ODS. V Jihomoravském kraji dotáhl koalici SPOLU k výhře oblíbený mladý hejtman Jan Grolich. V Libereckém kraji nakonec ANOnisty těsně přetlačil hejtman Martin Půta se svým SLK. Jsou to náměty k zamyšlení. Možná jde o politiky, kteří by se Babišovi zvládli postavit. Na výměnu vedení v pětikoalici není pozdě. Piráti už s tím, zdá se, začali.

Špatně ale dopadl i Senát. A tam jsem to opravdu nečekal. Senát chápu jako pojistku, která byla i v těžkých časech Babišovy vlády pod kontrolou demokratických politiků a stran. Uchazeči z těchto stran vyhrávali i v regionech, kde by ve všeobecných volbách jejich strany neuspěly. Jenže letos i tady dominoval Babiš. A tím možná pomalu začal odbourávat tu poslední překážku, která mu v době jeho vlády bránila, aby si dělal, co chce.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jiří Drahoš je jedním ze světlých momentů senátních voleb

ODS obhajovala 9 mandátů a postoupilo jen 5 jejích kandidátů. ANO obhajovalo jeden jediný mandát. Do druhého kola jde 21 ANOnistů. Dva kandidáti ANO vyhráli už v prvním kole. Jednou z nich je všem dobře známá Jana Mračková Vildumetzová. Vypadá to, že Babiš do Senátu protlačí mnoho svých sluhů, a když to bude potřeba, zvládnou Senát třeba i paralyzovat. Na druhou stranu, v prvním kole vyhrál také senátor Jiří Drahoš, člověk, který mohl být velmi důstojným českým prezidentem. Dobrých zpráv ale ubylo.

Bojím se, aby se Babiš nechtěl inspirovat ve stylu vládnutí u svého přítele Viktora Orbána v Maďarsku. Nebo u Roberta Fica na Slovensku. Před jedněmi z voleb se zase stylizoval do Trumpa. Síla mu imponuje. Prostě a jednoduše se bojím, aby po výhře Babiše na podzim 2025 nezačaly z našeho demokratického systému brzd a protivah mizet ty brzdy a protiváhy. Se zablokovaným Senátem a kraji v rukách majitele hnutí ANO by to bylo až příliš jednoduché. A stačí to udělat jednou. Lidé pak zapomenou, stačí je uplatit nějakým rozdáváním ze státní kasy.

Proč by to Babiš neudělal, když může? Proto do politiky přece vstupoval, aby upevnil moc.

Anketa

Opanuje Babiš i parlamentní volby?
Ano
51,5 %
Ne
48,5 %
Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Zdroje:

Sledování krajských a senátních voleb 2024

Statistické přehledy na www.volby.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz